Reus organitza diferents actes per commemorar el Dia Internacional de les Dones

La Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència s’adhereix un any més a la commemoració del Dia Internacional de les Dones (8 de març) amb l’edició d’una programació d’activitats elaborada en col·laboració amb diferents col·lectius i entitats de la ciutat. La programació posa en valor la visibilització de les dones com a agent actiu i protagonista de la societat i reflexiona sob re la necessitat de promoure la igualtat en els rols de gènere. El jovent tindrà un protagonisme especial en algunes de les activitats, com ara el taller sobre masculinitats igualitàries que es farà al Casal de Joves.

Tal i com ha explicat la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, enguany s’aprofita que és l’Any Roseta Mauri per situar aquesta figura històrica de la dansa al centre de l’acte commemoratiu institucional que es realitzarà el 8 de març a la Sala de Plens de l’Ajuntament. La declaració institucional d’aquella jornada la llegirà la presidenta de l’Associació de professors de Dansa de les Comarques de Tarragona, Teresa Aguadé Tarés, la qual recordarà també la figura de Roseta Mauri.

Montserrat Flores ha subratllat que el dia 8 de març ha de tenir una doble vessant: per un costat celebrar i commemorar el fet de ser dones i la reivindicació de la igualtat amb els homes i, per l’altre, reflexionar i posar deures al conjunt de la societat en relació a quines accions resten pendents en el camí cap a la igualtat. En aquest sentit, ha recordat que la ciutat treballa en el nou Pla Municipal de Polítiques de Gènere.

Pel que fa a la imatge gràfica que s’ha escollit per a commemorar aquest esdeveniment, s’ha construït un conjunt de cinc imatges amb missatges positius.

Tallers adreçats al jovent

Com a novetat d’aquest any, s’ha coorganitzat amb el Casal de Joves un taller sobre masculinitats igualitàries, en què es presentaran alternatives al model de masculinitat tradicional. Aquest taller es farà els dies 7 i 14 de març a La Palma.

Es mantenen les sessions de curtmetratges amb perspectiva de gènere, els quals s’incorporen al nou festival “Breus” en el marc de l’aula de cinema.

També s’organitza un acte el dia 7 de març al Mercadal que servirà per homenatjar la jove Kelly, estudiant de l’Institut Salvador Vilaseca que recentment va morir víctima d’un assassinat de violència de gènere.

Programació d’activitats Dia de les Dones 2019

La programació d’activitats organitzada a la ciutat, que inclou tant les propostes de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, com les d’altres departaments municipals i entitats de la ciutat, és la següent:

· Dimecres 27 de febrer: A les 14.00 h al Centre Cívic Mestral. Dinar «migas». Organitza Associació de Dones Blanca Almendro. Cal inscripció prèvia.
· Dimarts dia 5 de març: De 16.00 h a 17.30h a la Comissaria de la Guàrdia Urbana. Jornada de portes obertes de l’Oficina d’Atenció a la Víctima. A càrrec de professionals de Serveis Socials i Agents de la Guàrdia Urbana. Organitza Regidoria de Benestar Social. Cal inscripció prèvia a hkabbou@reus.cat.
· Dimecres dia 6 de març: A les 19.00 h al Casal de les Dones. Presentació del llibre «Veus» a càrrec de Reusenques de lletres. Organitza Reusenques de Lletres.
· Dijous dia 7 de març:
A les 10.00 h al Casal de les Dones. Esmorzar amb les representants de les entitats de dones de la ciutat. Organitza Casal de les Dones.
A les 17.00 h a la Palma. Taller de masculinitats igualitàries. Alternatives al model de masculinitat tradicional tot apostat per una societat sense rols de gènere i on es vol eradicar el masclisme. Organitza Casal de Joves i Casal de les Dones.
A les 19.00 h als Rentadors del Casal de les Dones. Inauguració exposició fotogràfica «Som així. La bellesa natural de les dones reals» a càrrec de la fotògrafa Meritxell Perpinyà. Acompanyament musical a càrrec d’Albert Galcerà. Organitza Casal de les Dones.
· Divendres dia 8 de març:
A les 10.00 h al Saló de Plens de l’Ajuntament, acte institucional amb la lectura de la declaració institucional a càrrec de l’Associació de professors de Dansa de les Comarques de Tarragona. Acompanyament musical a càrrec d’Albert Galcerà. Organitza Casal de les Dones.
Intervenció als instituts de la ciutat en el marc del projecte EPI Jove i Referents d’Igualtat.
· Dimarts dia 12 de març:
A les 10.00 h al Casal de les Dones. Jornada «DONA’t valor, prepara l’entrevista de feina». Organitza Fundació Adecco.
Projecció d’un documental. Organitza Cicle de formació de Promoció per la Igualtat de Gènere del IES Gaudí
· Dimecres dia 13 de març: A les 9.30h al Centre Cívic Migjorn. Exposició i interpretació de dones il·lustres a càrrec del col·lectiu de dones immigrants del Barri. Organitza Centre Cívic Migjorn.
Dijous dia 14 de març: A les 17.00 h a la Palma. Taller de masculinitats igualitàries. Alternatives al model de masculinitat tradicional tot apostat per una societat sense rols de gènere i on es vol eradicar el masclisme. Organitza Casal de Joves i Casal de les Dones.
Divendres dia 15 de març: A les 17.30 h al Casal de les Dones. Presentació del llibre «Mujeres migradas» de l’escriptora Cintia Maldonado. Organitza Associació de Dones Madre Tierra.
· Dissabte dia 16 de març : A les 12.00 h a la Plaça Prim. Xerrada- Vermut «Ciutat feminista» amb Meritxell Benedí. Organitza ERC
· Dimecres dia 20 de març: A les 18.00 h al Casal de les Dones. Cinema d’animació amb la pel·lícula «Ballerina» dirigida per Éric Warin i Éric Summer. Organitza Casal de les Dones.
· Dijous dia 21 de març: A les 9.00 h i a les 12.00 h al Teatre Bartrina. Breus 2019 (Festival de Cinema Curt Europeu) Reality bites_Curts amb perspectiva de Gènere. Adreçat a públic escolar. Organitza Regidoria de Cultura.
· Divendres 22 de març: Xerrada «Dones emprenedores i apoderades». Organitza Associació de Dones Llatinoamericanes Madre Tierra
· Dilluns 25 de març i dijous 4 d’abril: Cine fòrum “Sexualitat i Discapacitat”. Organitza: Regidoria de Benestar i Regidoria de Salut Pública
· Dimecres dia 27 de març: A les 17.30 h a la Biblioteca Central Xavier Amorós. «Contes a cau d’orella» narració de contes Igualitaris. Organitza Casal de les Dones.
· Dijous dia 28 de març:
Des de les 12.00h a les 21.00 h al Centre Cívic Migjorn. Festa de les Dones Senegaleses Mama Diarra. Jornada «Adaptació de les dones senegaleses al món occidental». Organitza Associació de senegalesos de Reus i Comarca. Informació al CC Migjorn.
A les 17.30 h a la Biblioteca Pere Anguera. «Contes a cau d’orella» Narració de contes Igualitaris. Organitza Casal de les Dones
Del 7 al 29 de març: Als Rentadors del Casal de les Dones, exposició de fotografia «Som així. La bellesa natural de les dones reals», de Meritxell Perpiñà.
· Divendres 5 d’abril: Xerrada organitzada per Dones de l’ANC.