Reus CCC 2017, “les olimpíades de la cultura”

La Capital de la Cultura Catalana conclou l'any amb 160 projectes, 709 activitats i la implicació de 150 entitats

Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 (Reus CCC 2017) ha arribat a la seva fi després d’un llarg any d’activitats. L’ajuntament de Reus, després del tancament d’aquest cap de setmana, ha volgut fer avui balanç de què ha significat la Capital Catalana.

“Un any intens amb un final intens”. Així és com ha resumit l’any la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, que l’ha definit com un “projecte molt viu que ha avançat durant l’any” amb “mesos molt intensos per ampliar i potenciar la gran activitat cultural” que ja existeix a Reus.

En la mateixa línia, la comissaria de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, Montserrat Grau, ha dit que ha sigut una “activitat frenètica amb molta feina”. Grau destaca sobretot com a llegat el projecte que ha contemplat la Conferència Internacional sobre Ciutats Integrals. També ha remarcat la continuació de l’exposició de la Col·lecció Beep Art Tecnològic a la qual encara s’incorporarà algun element i que preveu visites de representants culturals en l’àmbit nacional.

La comissaria també ha volgut remarcar la importància que ha tingut en l’àmbit de Catalunya i de visualització dels mitjans: “Per una vegada des de Barcelona també s’ha mirat cap al sud”. Grau espera que aquest accent que s’ha posat sobre el sud continuï vigent i amb el treball futur no desapareix-hi.

“Ja era hora que es mirés cap al sud també en l’àmbit cultural”, ha reafirmat l’alcalde de Reus, Carles Pellicer. L’alcalde ha assegurat que Reus CCC 2017 ha sigut com “unes olimpíades de la cultura” que ha estat tan singular gràcies a la participació de la gent: “l’hem fet nostra i l’hem viscuda”. De la mateixa manera que Caelles, Pellicer ha destacat que la cultura a la ciutat reusenca ja és potent i que durant aquest any com a Capital Catalana s’ha projectat a nivells molt alts: “hem fet la ciutat més gran del que és”. L’alcalde també ha volgut remarcar que “la força i la sinergia de la ciutadania han sigut els ingredients indispensables” per portar a terme tot el projecte.

Projectes i pressupost

Durant tot l’any Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 ha acollit un total de 160 projectes i 709 activitats. De tots aquests projectes 39 han sigut singulars i el 81% dels actes han estat d’accés gratuït. Pel que fa a la participació s’hi han implicat 150 entitats culturals. El pressupost que ha tingut Reus CCC 2017 ha sigut de 950.000 € dels quals el 50% prové d’entitats institucionals, de l’Ajuntament de Reus i de la Diputació de Tarragona, i l’altre 50% d’entitats privades.