Els alumnes de les escoles de dansa de Reus pugen al Bartrina amb un muntatge sobre els refugiats

El Teatre Bartrina acull avui la I Trobada de les Escoles de Dansa Autoritzades de l’Alt i el Baix Camp i de l’Institut d’Estudis Artístics Oriol Martorell de Barcelona

El Teatre Bartrina acull aquest dimarts, 17 d’abril la I Trobada de les Escoles de Dansa Autoritzades de l’Alt i el Baix Camp i de l’Institut d’Estudis Artístics Oriol Martorell de Barcelona. Els centres s’han unit per fer conjuntament un taller de dansa, amb la situació dels refugiats com a tema central. A partir del poema “Podries”, de Joana Raspall, es va crear una composició musical, una coreografia i un treball visual i plàstic que contenen sentiments i emocions viscu des pels nens i nenes durant el procés creatiu. El muntatge es porta a escena a les 17:30h al teatre reusenc, amb la participació de més de 100 alumnes.

La trobada compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, a través de les regidories de Cultura i d’Ensenyament i Política Lingüística; de l’agència Reus Promoció; així com del Centre de Lectura. Hi participen l’Institut d’Estudis Artístics Oriol Martorell de Barcelona, l’Escola de Dansa Adagi de Valls, l’Escola de Dansa Artis de Reus, l’Escola de Dansa Centre de Lectura de Reus, l’Escola de Dansa Montbrió del Camp i l’Escola de Dansa Núria Díez de Reus.

L’activitat que vol promoure la dansa com una activitat educativa, integradora, socialitzadora i comunicativa; i planteja el taller com un treball integral des de la dansa creativa, la música, l’educació visual i plàstica, juntament amb la llengua i l’educació emocional.

El taller es divideix en dues fases. La primera es fa a les escoles de dansa: a partir d’un treball previ amb el professorat, i seguint unes pautes de moviment —treballant sobretot amb l’expressivitat i la creativitat—, es treballa amb l’alumnat i es prepararan diferents parts de la coreografia. A més, es lliura la lletra i l’enregistrament de la cançó per tal que la preparin als centres. La segona fase és la posada en escena: el dia de la trobada de totes les escoles al Teatre Bartrina es farà la posada en comú i la presentació de l’activitat.

Escoles participants
Participen del taller un centenar d’alumnes, uns 66 alumnes de les nostre comarques, 40 alumnes de Reus, dels cursos de 5è i 6è d’EP. I de l’IEA Oriol Martorell el curs de 5è EP, que són uns 26:

· IEA Oriol Martorell. El centre és de titularitat pública, la seva creació va ser una experiència pedagògica capdavantera i durant molts anys va ser l’únic centre amb aquestes característiques a tot l’estat. L’alumnat hi cursa ensenyaments generals integrats amb els artístics: educació primària integrada amb dansa o de música; i secundària obligatòria i batxillerat integrats amb graus professional de música o de dansa. El centre funciona des del curs 1997-1998. Com a centre integrat promou i facilita la formació artística des de les primeres etapes de l’ensenyament. Va començar com un centre d’ensenyaments integrats de l’etapa de primària. El curs 2000-2001 s’hi va afegir la secundària obligatòria integrada amb els primers cursos del grau professional de música. El curs 2010-2011 es va iniciar el Batxillerat integrat i l’alumnat ja pot acabar els estudis de Grau Professional de música al mateix centre. El curs 2016-2017 s’ha iniciat la secundària obligatòria integrada amb el grau professional de dansa.

· Escola de dansa Adagi-Valls. Va obrir seves portes el 1988. Centre autoritzat pel Departament d’Ensenyament des del 1997. La direcció és a càrrec de Roser Carbonell. Disciplines que s’imparteixen a l’escola disciplines són: Iniciació a la dansa, Clàssic, Contemporani, Jazz, Comercial, Hip hop, Balls de saló i sevillanes te un grup especial de 25 alumnes q es preparen per anar a concursos a nivell Nacional e internacional Els estius realitza cursets de dansa amb reconeguts professors i ballarins i també es fa durant tot el mes de juliol un casal d’estiu Adagidansa. És conviden professors i és participa en Gales , mostres i festivals.

· Artis Escola de dansa i arts escèniques. L’escola es va fundar el 1947 per l’Enriqueta Prats i la direcció des de l’any 1997a càrrec de Pilar Sanz. Escola autoritzada des de 1996. Registrada a la Royal Academy of Dance. Preparació de exàmens APDE i Imperial Society d e claqué. Preparació per les proves centres oficials. Especialitats: Iniciació a la Dansa, Dansa Clàssica i repertori, Dansa Estilitzada, Escola Bolera, Flamenc, Dansa Contemporània, Dansa Jazz, Jazz Musical, Claqué, Hip hop, Popping, Break Dance, Comercial Dance, Sexy Style, Comèdia Musical, barre: ballet, ioga i Pilates. Actualment compta amb una companyia de Dansa Espanyola i Flamenc i una de Dansa Contemporània.

· Escola de dansa del Centre de Lectura. Fundada al 1948 per Misericòrdia Besora, en l’actualitat la direcció està al càrrec de M. Teresa Aguadé. Escola autoritzada des del 2000. Especialitats: Dansa clàssica, Dansa clàssica espanyola, escola Bolera, Flamenc, Dansa jazz, Dansa contemporània, Funky, Hip Hop, Elasticitat, Ballet Fit i Zumba. La Jove Companyia de Dansa del CdL Reus va néixer l’any 2000 i La Junior Companyia de Dansa va neìxer al setembre de 2016. L’Escola té diferents projectes: el projecte “La Pe i el Cordi fan ballar a l’escola”, que té com a objectiu fomentar la dansa entre els escolars com a vehicle educatiu a partir d’un treball interdisciplinar. I Projecte petits artistes. Adreçat a famílies que vulguin que els seus fills coneguin la dansa i la música simultàniament.

· Escola de dansa Núria Díez. Es va fundar l´any 1994. És escola autoritzada pel Departament d’Ensenyament des del 1995. Les disciplines que s’imparteixen son: iniciació a la dansa, dansa clàssica, dansa contemporània, dansa espanyola, flamenc i danses urbanes. L’Escola forma part de l’Associació de Professores de Dansa de les Comarques de Tarragona, de l’Associació de Professionals de Dansa de Catalunya, de la Federació Catalana de Professors de Dansa i de l’Associació d’Escoles Autoritzades.

· Escola de dansa i música de Montbrió del Camp. Fundada l’any 1981 a Montbrió del Camp. Centre autoritzat des de 2001. L’objectiu de l’escola és formar i educar en la disciplina de la dansa i la música. L’Escola forma part de l’Associació de Professores de Dansa de les Comarques de Tarragona, de l’Associació de Professionals de Dansa de Catalunya, de la Federació Catalana de Professors de Dansa i de l’Associació d’Escoles Autoritzades. Disciplines: ritme, dansa creativa, dansa clàssica, dansa contemporània, dansa jazz, claqué, hiphop, classes i preparació per a exàmens de la Royal Academy of Dance, pilates.