Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Reus incrementa el pressupost i invertirà 400.000 euros per a produir energia verda

Avatar photo

La inversió més avançada és la pressupostada pel 2020 i que està prevista per finançar instal·lacions energètiques d'autoconsum en 5 centres d'ensenyament de la ciutat

L’Ajuntament de Reus consolida la seva aposta per l’energia verda i incrementarà en un 33% el pressupost d’inversions destinat a projectes municipals d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica. Als 300.000 euros previstos inicialment, la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient hi suma 100.000 més i arriba als 400.000 euros d’inversió per finançar nous projectes. L’aposta del consistori per les energies renovables permet, actualment, obtenir l’energia no contaminant equivalent a consum d’un centenar de llars a partir de les 7 plaques fotovoltaiques ubicades en diferents equipaments de la ciutat.

L’energia verda té avantatge ambientals i també econòmics. Es calcula que les instal·lacions en règim d’autoconsum tenen un període de retorn de la inversió d’entre 5 i 6 anys.

La previsió inicial del Govern de Reus és invertir 90.000 euros el 2020; 100.000 el 2021; i 110.000 el 2022. La regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient treballa ara en la planificació de la inversió dels 100.000 euros addicionals; i culmina la definició dels projectes que s’executaran.

La inversió més avançada és la pressupostada pel 2020 i que està prevista per finançar instal·lacions energètiques d’autoconsum en 5 centres d’ensenyament de la ciutat. Les escoles disposen de consums estables, en el moment que les plaques solars més produeixen, i disposen d’una coberta plana i accessible que fa que la instal·lació sigui més senzilla.

Actualment, el consistori disposa de 7 instal·lacions. L’any 2007 es va posar en marxa la primera instal·lació d’energia fotovoltaica a la Biblioteca Xavier Amorós amb una potència de 10 kWp. Actualment hi ha 6 instal·lacions més en equipaments municipals: Gaudí Centre amb una potència de 13,8 kWp; Escoles General Prim, amb 45 kWp; a l’Escola Joan Rebull, amb 55 kWp; l’Escola Rosa Sensat, amb 30 kWp; Escola Montsant, amb 20 kWp; ,i a l’Escola Teresa Miquel i Pàmies; amb 45 kWp. Totes les instal·lacions estan connectades a la xarxa per aprofitar també la venda de l’energia elèctrica generada.

L’increment de l’import de les inversions destinat a la producció d’energia verda ha estat possible gràcies a la readapta del pressupost a la nova normalitat causada per la pandèmia de la Covid-19. Així, s’ha deixat en suspens la inversió prevista de 100.000 euros per ampliar la flota de vehicles municipals amb models elèctrics i amb sistema carsharing, donat que l’orientació de l’administració municipal pel teletreball dels empleats públics no fa necessària actualment aquesta inversió.

L’aposta de l’Ajuntament de Reus per l’energia verda s’ha concretat recentment en dues línies d’actuació:

  • Ha certificat amb l’empresa que subministra la llum d’edificis municipals i enllumenat públic que el 100% de l’energia a consumir aquest 2020 procedeixi exclusivament de fonts renovables, i estalviar així al 100% les emissions de CO2. Es calcula que al 2019 va ser d’unes 3.600 tones de CO2.
  • Per acord de ple, s’oferirà bonificacions fiscals d’entre el 30 i el 50% de la quota íntegra de l’impost durant dos anys consecutius per aquells immobles amb instal·lacions solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum per fomentar així l’energia verda en l’àmbit domèstic.

Setmana de l’energia
L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, s’adhereix a la Setmana de l’Energia 2020 que té lloc del 22 al 26 de juny, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. S’han organitzat un seguit d’activitats dedicades a l’eficiència energètica i les energies renovables, que enguany, donada la situació actual causada per l’emergència sanitària de la Covid-19, tenen un caire de participació telemàtica.

L’acte central de la setmana és el webinar ‘Reus, ciutat cap a l’autoconsum energètic’, organitzat per la regidoria de de Recursos Humans i Medi Ambient i la Cambra de Comerç de Reus, i que es podrà seguir de manera gratuïta, a través del Facebook de l’Ajuntament de Reus, el 23 de juny a partir de les 10:00h.

També s’han programat propostes que s’ofereixen des de la Setmana de l’Energia per part de les organitzacions supramunicipals i locals de Catalunya: ICAEN, Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, AMB, Ajuntament de Barcelona, CILMA i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la qual el consistori reusenc també hi forma part:

  • El 22 de juny es proposa fer el Challenge ‘Estalvia des de casa’, per fer una autoauditoria sobre el consum energètic i assumir el repte de millorar-lo i reduir-lo.
  • El 23 de juny tindrà lloc el Webinar ‘Reus, ciutat cap a l’autoconsum energètic.
  • El 24 de juny es proposarà participar del Concurs #EstalvioEnergia, de la Diputació de Tarragona; amb el qual compartir a xarxes l’estalvi fet a casa donarà opció a premi.
  • D’altra banda el 25 de juny es convidarà a fer una passejada per l’Exposició virtual ‘Actuem amb Energia’, amb detalls, consells i curiositats per a la consciència i reflexió i finalment el 26 de juny jugarem amb l’Escape room virtual: Sea Rise Level on el temps i les accions correctes seran la clau per a uns bons resultats i guanyar la partida.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

156 famílies disposaran de la targeta moneder que complementa la cistella Covid

Notícia següent

Paluzie descarta una gran manifestación en Barcelona por la Diada por la pandemia

Notícies relacionades