Junts per Reus farà 1000 habitatges de lloguer social per a joves i gent gran

Pellicer proposa 4 accions entre l’Administració i la societat per fer-ho possible

Avui Carles Pellicer, acompanyat de Montse Vilella, Pep Cuerba i Mariluz Caballero, s’ha compromès a incorporar 1000 habitatges al parc públic per destinar-los a lloguer social, principalment pels col·lectius de la gent jove i la gent gran. L’anunci ha tingut lloc al Barri del Carme, on actualment ja s’està treballant per construir-hi 15 habitatges de lloguer social, amb un conveni firmat entre l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya.

L’alcalde Carles Pellicer ha volgut recolzar aquest compromís en quatre mesures que permetran fer-ho possible. Precisament, Pellicer ha posat en valor l’experiència adquirida els darrers anys amb l’Ajuntament i Redessa com aval de “gestió d’un ampli parc públic d’habitatge, que ha assolit la seva plena ocupació.”

Potenciar la borsa d’habitatge

A banda de l’habitatge promogut per l’Ajuntament i gestionat per Redessa, actualment també es disposa d’una borsa de lloguer municipal. Carles Pellicer aposta per fer una major difusió d’aquest servei, amb possibles bonificacions d’ibi pels propietaris que cedeixin la gestió dels seus pisos a l’Ajuntament. A més, Pellicer ha volgut anar més enllà i es mostra obert a valorar la reforma del pis en qüestió a canvi de la seva gestió.

Precisament, segons Pellicer, “donar garanties als propietaris augmenta els pisos de lloguer disponibles.”

Promocions d’habitatge públic

Carles Pellicer ha valorat molt positivament la promoció d’habitatge públic feta pel propi Ajuntament mitjançant l’empresa municipal Redessa, i un exemple és precisament el Barri del Carme on actualment ja s’està actuant per edificar-hi pisos de lloguer social i, a futur, l’INCASOL també preveu fer-hi habitatge dotacional.

De fet, Junts per Reus s’ha compromès també – com ja va anunciar l’actual alcalde – a construir habitatge públic a l’actual aparcament de la riera Miró, a la zona de la Hispania, en una promoció que també comptaria amb un aparcament subterrani de dues plantes i una zona verda.

Compra de blocs o promocions existents

Pellicer ha reconegut que existeix un gruix d’habitatges buits que es troben en mans de bancs, fons d’inversió i grans tenidors, els quals no estan disposats a llogar-los a preus assequibles o per sota el preu de mercat.

Per fer front a aquesta situació Junts per Reus proposa realitzar la compra d’alguns d’aquests blocs per destinar-los a lloguer social per a joves i gent gran. Un exemple són els antics blocs ocupats del carrer Joan Coromines, amb el propietari dels quals l’Ajuntament ja ha realitzat reunions per valorar-ne la compra i incorporar-los al parc d’habitatges de REDESSA.

Cessió de sòl a canvi de lloguer social

Per últim, Junts per Reus també proposa cedir sòl municipal a fundacions, cooperatives d’habitatge o promotors que estiguin interessats en promoure habitatge de lloguer social. D’aquesta manera hi hauria una col·laboració público-privada que permetria l’accés de joves i gent gran a un nou parc d’habitatges.

Carles Pellicer ha volgut deixar clar que “l’Ajuntament ha de promoure habitatge públic però no pot assumir tota la inversió necessària”. És per aquest motiu que es proposa diferents mesures “que facin possible resoldre la manca d’habitatge assequible.”