El Govern de Reus explica el pressupost i les ordenances en audiència pública

La regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, i la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, han presidit aquest dimarts, 16 de desembre a la sala d’actes del Casal de les Dones l’audiència pública per informar i debatre a l’entorn de la proposta de pressupost de l’Ajuntament de Reus i d’ordenances fiscals per a l’exercici de 2020.

Mariluz Caballero, regidora d’Hisenda ha afirmat durant l’acte: «Tenim Pla d’Acció Municipal, tenim Pressupostos, tenim Ordenances i tenim Pla d’Inversions. L’Audiència Pública ens dona l’oportunitat d’explicar-nos directament davant la ciutadania; i avui tanquem el cercle per poder donar detalls i atendre consultes de tota la nostra proposta econòmica. Ens hauria agradat explicar-ho de manera ordenada, però les limitacions de la Llei Electoral ens impedien explicar el PAM —i en conseqüència la resta del document econòmic— en període electoral. Ara, gràcies a aquest nou instrument de transparència, n’estem segurs que la ciutadania tindrà tota la informació per fer-se un judici de valor complet de quina és la nostra proposta. El pressupost i les ordenances són la garantia de continuar prestant els serveis de qualitat que exigeix la ciutadania; i són també la garantia d’inversió en projectes de futur, gràcies a la planificació que ens ofereix el Pla d’Acció Municipal i al Pla d’Inversions 2020».

El Pressupost per a l’exercici 2020 contempla un increment del 13,06% respecte als comptes d’enguany, i arriba als 123.541.070,31 euros. El Govern de Reus ha definit els comptes com un «exercici de responsabilitat, realisme i planificació» i, alhora, de «garantia de prestació de serveis de qualitat, de projectes de futur i de cohesió social».

El Pressupost municipal inclou el Pla d’Inversions de 6,5 milions d’euros, més important dels darrers anys.

Per primera vegada, l’expedient de Pressupost municipal s’ha presentat i portat a votació del ple de l’Ajuntament de manera conjunta amb l’expedient d’Ordenances fiscals. El gruix del tributs tenen en compte els increments de l’IPC dels últims 8 anys (7,7%), més un augment del 2% per garantir la continuïtat dels serveis. La variació s’aplica a la taxa de guals, la taxa de recollida de residus comercials i al tipus general de l’IBI.

Segona audiència pública
És la segona audiència que convoca l’Ajuntament des que va entrar en vigor el nou Reglament de Participació Ciutadana, el passat 4 de novembre. L’audiència pública és un instrument de participació ciutadana, previst als articles 51 i 52 del nou Reglament, que consisteix en una trobada entre l’Ajuntament i la ciutadana «perquè aquesta pugui rebre informació i presentar i debatre propostes en relació amb una determinada actuació pública, activitat o programa d’actuació municipal».

Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, ha afirmat que «les audiències públiques són un pas més en l’aprofundiment participatiu de la ciutat, ja que la ciutadania té la possibilitat de participar d’una manera més directa i amb noves garanties, ja que l’acta de la sessió que recollirà tot el que s’hagi dit, preguntes i respostes incloses s’enviarà per correu electrònic a tothom que ho demani».