Cospedal sobre Eagle Eye: “Garanteix els interessos del nostre país”

Aquest matí, la ministra de Defensa visita l'Aeroport de Reus que és el centre operatiu d'Eagle Eye

Imatge de la compareixença que ha fet aquest matí, la Ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal a l'Aeroport de Reus en el marc de l'operació militar Eagle Eye. Fotografia de David Torrent

Aquest dijous al matí, la ministra de Defensa del Govern espanyol, María Dolores de Cospedal, s’ha desplaçat fins a l’Aeroport de Reus per presenciar l’exercici de l’Eagle Eye -ull d’àliga-, un operatiu militar que es desenvolupa entre els dies 11 i 15 de desembre a Tarragona i al golf de Lleó.  Aquest operatiu militar s’emmarca en les tasques de defensa de l’espai aeri i d’infraestructures clau com l’Aeroport de Reus i el Port de Tarragona. En aquesta ocasió, l’exercici simula un possible atac d’un avió no identificat, amb la qual cosa es permet posar a prova la resposta del conjunt de les forces armades. Aquestes activitats militars es coordinen des de l’Aeroport de Reus.

S’han activat 6 caçabombarders eurofighters, una unitat de defensa antiàeria de l’artilleria de l’exercit de terra, una fragata almirant Juan de Borbón i altres elements com el grup Nord de comandament i control i altres esquadrons de vigilància aèria. Segons Cospedal, en aquesta ocasió l’operació és un “exercici  molt important per les Forces Armades Espanyoles”, ja que es tracta “d’un exercici conjunt on col·laboren els tres exèrcits: el d’aire, el de terra i l’armada”. Segons la ministra “mobilitzen diversos equips d’artilleria antiaèria en diverses localitzacions del territori”. Cospedal s’ha referit a l’operació Eagle Eye com a habitual i que es produeix en altres unitats i on “l’entrenament i la preparació és essencial perquè les armades estiguin perfectament disposades i preparades per defensar els interessos de la nostra societat”.  La ministra de Defensa ha anat més enllà -després de la polèmica i malestar que està provocant  el desplegament de l’exèrcit per la ciutat de Tarragona i més encara per si respon o no a una relació amb el 21-D- i ha explicat que “són imprescindibles per assegurar-nos que les nostres forces armades estan ben preparades per fer front davant qualsevol risc i garantir la seguretat de les famílies espanyoles i els interessos del nostre país”, ha exposat.

Cospedal també ha tingut paraules per explicar en què consisteix l’operatiu Eagle Eye i que es tracta d’un “òrgan de les Forces Armades i que és responsable de totes les tasques de vigilància i seguretat aèria dels espais de sobirania i d’interès nacional, està sempre activat, sempre alerta per tal de detectar, identificar, clarificar i motoritzar les aeronaus que hi ha al cel”. La popular ha especificat que quan parla d’aeronaus, no només es basa en avions sinó que també en helicòpters, aeronaus amb una tripulació remota. A més, ha afirmat que això implica no tenir descans i estar “sempre alerta perquè les amenaces poden arribar, no tenen una hora o un dia específics, sinó que poden arribar en qualsevol moment”, aclareix.

Segons la ministra de Defensa és molt important evaluar els mitjans aeries, terrestres i navals i que aquest respon a l’objectiu principal de l’operació Eagle Eye. I que a més, aquesta operació es realitza arreu de tot el territori nacional -en forma de rotació- i que també es realitzen en diferents espais de temps. Cospedal ha explicat que en totes les operacions Eagle Eye es realitzen tàctiques defensives “com a conseqüència que s’exerciti l’atac d’aeronaus i la defensa d’aquests atacs, òbviament, no identificats”, conclou la ministra.

Cospedal afirma que estan preparats per “respondre de qualsevol atac a la democràcia i a l’integritat del nostre país”

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, s’ha mostrat plenament confiada que la situació després de les eleccions del 21-D serà “molt més favorable a una Espanya unida i amb governs que compleixin la legalitat” i ha preferit no plantejar hipòtesis sobre un eventual reforç de la presència de l’exèrcit a Catalunya. La ministra ha afirmat que estan “permanentment preparats” per fer front a possibles ciberamenaces i, també, les que puguin produir-se amb motiu d’aquests comicis i que estan preparats per “respondre de qualsevol atac a la democràcia i a l’integritat del nostre país”.