La Selva es prepara per viure la seva reconeguda celebració del Divendres Sant

El Via Crucis del Calvari i la processó del Sant Enterrament, amb el Ball de la Mort, centraran les activitats de la jornada.

La Selva del Camp ha preparat un any més, seguint els rituals habituals que acompanyen aquesta celebració des de l’Edat Mitjana, la seva tradicional festa del Divendres Sant, una celebració que enguany serveix per commemorar oficialment els 400 anys de la Confraria de la Sang del municipi i que suma ja set edicions d’ençà que va ser reconeguda com a Festa d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.

Després de dedicar la jornada de Dijous Sant a preparar els passos que demà sortiran en les tres processons de la jornada –anomenades popularment ‘professons’ pels selvatans– i de realitzar el trasllat del misteri de la Pietat des de l’església de Sant Rafael fins a la parròquia de Sant Andreu, el Divendres Sant arrencarà a les 7 del matí amb el particular Via Crucis al Calvari.

La comitiva seguirà el tradicional camí que surt des de l’església parroquial, travessant el raval de Sant Pau, creuant la riera de la Selva i, entre camps de conreu i petites zones arbrades, arribarà fins a l’antic monticle de les forques. Durant el retorn, en el punt conegut com la Verònica, s’interpretarà el primer i més popular Stabat Mater del dia quan la figura del Sant Crist de la Sang es creui amb la imatge del pas de la Soledat, just a l’entrada del poble. La singularitat d’aquesta processó la va fer mereixedora també del títol d’Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional i, a més, en aquesta ocasió espera comptar amb la presència de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, en homenatge als quatre-cents anys de la confraria selvatana.

Els actes continuaran a dos quarts de dotze del matí amb la processó de l’Agonia, que surt també del temple parroquial fins a l’església de Sant Rafael i retorna a Sant Andreu, mentre que a les 6 de la tarda es farà la celebració litúrgica de la Mort del Senyor.

Finalment, a les 10 de la nit sortirà des del temple de Sant Andreu l’última processó de la jornada, la del Sant Enterrament. En aquesta destaca la presència de Ball de la Mort de la Selva, un element medieval propi recuperat fa setze anys i que és únic a les comarques tarragonines. El ball es presentarà a la plaça Major, a la font de Mitja Vila, al Portal d’Avall i a la plaça de Sant Andreu.

Durant el cap de setmana, a més de la celebració litúrgica de la Pasqua i les tradicionals Caramelles que interpreten el grup de joves Verge de Paret Delgada, es podrà visitar al castell del Paborde l’exposició “400 anys de la Confraria de la Sang a la Selva del Camp”. Els horaris d’obertura seran d’onze del matí a dues del migdia.