Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Hélène Arcelin: “Com administració hem de ser exemple i garantir la igualtat real entre dones i homes”

Hélène Arcelina, regidora de Benestar, Drets Socials i Salut a l’Ajuntament de Cambrils. CEDIDA

Quina valoració fa aquests primers mesos de govern pel que fa a les seves regidories?

La valoració és molt positiva, estic molt contenta i orgullosa de tenir aquesta oportunitat. És una regidoria molt interessant amb què em sento molt identificada i implicada al 100%. Durant  aquests mesos m’he pogut fer una radiografia dels diferents àmbits i he pogut comprovar que tenim grans professionals i que la tasca diària que es realitza és enorme. Tot té el seu tràmit i a vegades desitjaries que tot sigues més àgil i donar respostes ràpides a les necessitats ciutadanes, però tot té els seus terminis malgrat la bona voluntat.

Un dels eixos estratègics del Pla d’Acció Municipal que van presentar fa unes setmanes és el benestar de les persones. Quines accions es duran a terme?

Enfocar Cambrils cap al benestar de les persones i que tinguin una millora de la qualitat de vida en totes les etapes vitals, requereix promoure un recull d’accions, difícils d’enumerar i de triar, ja que engloba, no solament accions de la meva regidoria sinó també de les de joventut, esports, cultura i festes i educació i ocupació. Podem destacar-ne algunes com l’estudi de l’ampliació de la tarifació social, l’elaboració d’un Primer Pla Local d’Habitatge, l’ampliació del SIAD (Servei d’Atenció a la Dona), l’ampliació dels desfibril·ladors i la formació en RCP i l’espai social al barri de La Llosa, entre altres.

En cap cas ens oblidarem accions que promoguin les polítiques actives d’ocupació, que millorin l’educació al llarg de la vida, que tinguin en compte el jovent i l’envelliment actiu i seguirem posant en valor la cultura com a element de cohesió i identitat amb l’ampliació i millora d’espais museístics.

En el pressupost d’aquest any s’ha incrementat la partida econòmica per les polítiques socials i d’habitatge. En què s’invertiran aquests diners?

Tenim clar què és el dret a l’habitatge i farem polítiques d’habitatge per la ciutadania amb l’objectiu d’aconseguir un habitatge digne i assequible per tothom. S’ha incrementat la partida en habitatge de manera considerable, fins a un 160% d’increment. Som conscients, que l’accés a l’habitatge és una de les problemàtiques socials que s’han agreujat i ens obliga com administració a buscar solucions per capgirar aquestes situacions. Per aquest motiu vam passar de ser borsa d’habitatge durant molts anys a ser una Oficina Local d’habitatge municipal a finals del 2019, que ens permetrà centralitzar en un únic servei totes les actuacions en aquesta matèria i canalitzar demandes i consultes de la ciutadania.

En aquest servei donem informació i assessorament de lloguer social, cerquem pisos, gestionem ajuts de rehabilitació, inscrivim per obtenir habitatge de protecció oficial, tramitem cèdules d’habitabilitat, etc. A més, d’aquí poc oferirem el servei ofideute per informar i assessorar a famílies amb dificultats per pagar préstecs hipotecaris o el lloguer mensual si el propietari és una entitat financera.

En l’àmbit d’Igualtat es va presentar fa poc una campanya de llenguatge inclusiu. En què consisteix?

Com administració hem de ser conseqüents, exemple i garantir la igualtat real entre dones i homes i que la comunicació amb la ciutadania i internament sigui inclusiva. Seguint el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils 2018-2022, amb responsabilitat i voluntat política de garantir la comunicació inclusiva sense sexisme, es van elaborar una sèrie de materials inicialment destinats, de forma específica, al personal de l’ajuntament però com que és un material d’interès per a la totalitat de la ciutadania editarem més material per tal que tothom tingui accés.

La campanya que vam presentar fa unes setmanes, està integrada per 3 materials: la Guia pràctica i l’alfombreta de llenguatge no sexista i la cartellera per a una publicitat inclusiva. Parlar de forma inclusiva és molt senzill: es tracta de nomenar el femení, cosa  que habitualment no es fa, alternar l’ús del femení i el masculí, utilitzar termes genèrics que englobin dones i homes, i utilitzar el genèric masculí de forma excepcional.

Quines altres polítiques d’Igualtat s’estan portant a terme?

Tenim un departament específic en aquesta matèria que fa anys que està funcionant per desenvolupar del Pla Municipal per a la Igualtat d’oportunitats entre dones i homes 2018-2022. Les polítiques d’igualtat que estem desenvolupant engloben principalment: la salut, el benestar social, l’educació, la joventut, la cultura, la participació i la violència de gènere. Cadascuna contempla diferents accions específiques. El nostre objectiu durant aquest mandat és poder fer un major treball transversal amb la resta de departaments per tal que la política de gènere sigui habitual en la pràctica de les actuacions de l’Ajuntament.

Tenim un servei d’atenció a la dona amb una jurista i una psicòloga que atén a les dones víctimes, un servei d’espai familiar, servei destinats a l’atenció a la gent gran, també tenim les maletes coeducatives, tallers de coeducació i salut a les escoles, hem editat materials amb missatges i imatges que promoguessin la corresponsabilitat i d’altres que sensibilitzessin sobre l’existència de la violència de gènere, fomentem actuacions que ajudin a visibilitzar de la presència femenina en la cultura i en el treball, entre altres accions. Anualment fem les jornades per a la igualtat de gènere al voltant de les dates commemoratives del 8M i del 25N amb tota mena d’activitats en diferents formats prèviament validades pel Consell Consultiu de Dones que recullen.

Quina implicació tenen les entitats del municipi?

El teixit associatiu de Cambrils és molt ric i actiu, n’estem orgulloses i hem d’afegir que sense aquest hi ha moltes accions d’interès que potser no serien possibles de dur-les a terme. Les entitats de dones també ho són i col·laboren activament en el Consell Consultiu de Dones del qual formen part. Fan propostes i crítiques constructives a l’hora d’organitzar els diferents actes dels dies commemoratius. Ens encantaria que hi hagués més entitats amb dones de procedència i  d’origen divers i representants d’agents socials i econòmics, treballarem perquè sigui així i la representativitat s’ajusti a la realitat del nostre municipi.

Quins actes s’han preparat al voltant del 8 de març?

A més de la lectura del manifest del divendres dia 6, que estarà acompanyat d’una actuació musical, des del 3 de març fins al 26 de març, gràcies al treball transversal que portem amb diferents departaments, les jornades recullen un total de 15 activitats molt diverses i per públics diferents. Farem diferents activitats promogudes des de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat i dels departaments de: Cultura, el Museu d’Història i el Campus Extens de la URV, la Biblioteca i el Departament de Joventut.  Les activitats estan emmarcades en els següents eixos principals: dones i salut, dones i drets sexuals, dones i ciència, dones i cultura, l’apoderament de les dones, dones i història.

Total
0
Shares
Notícia anterior

La 38a Olimpíada Escolar de Reus s’inaugura aquest divendres

Notícia següent

Núria Márquez: “Som a una societat que queda lluny de no necessitar col·lectius feministes”

Notícies relacionades