Carles Prats: “Volem conservar l’experiència i saber fer dels paradistes del Carrilet”

Carles Prats, regidor d’Empresa i Ocupació a l’Ajuntament de Reus. CEDIDA

Fa unes setmanes es va anunciar el tancament del Mercat del Carrilet el juny de 2021. Per què s’ha pres aquesta decisió?

Des de l’Ajuntament de Reus estem treballant des de fa temps per tal de trobar les millors fórmules que garanteixin un futur viable pels paradistes i un bon servei per a la ciutadania. En el cas del Mercat del Carrilet la viabilitat passava per ubicar-hi un gran supermercat, però cap gran operador d’aquest sector hi està interessat. Això s’uneix a la pèrdua de vitalitat d’aquest mercat els últims anys, que fa que a dia d’avui tingui un 75% de les parades buides i que l’Ajuntament hagi d’aportar 220.000 euros l’any per aguantar aquesta situació.

Què creu que ha passat perquè cap operador privat hagi volgut fer-se càrrec de la gestió del supermercat?

La resposta que ens han donat tots ells és molt clara: el model comercial d’instal·lar-se dins un mercat ja gairebé no els interessa perquè no encaixa amb la seva manera de fer i de vendre. Anar dins un mercat els implica adaptar-se a unes característiques i horaris que  surten de les seves maneres de treballar, que volen que siguin idèntiques per a tots els seus supermercats. A més, instal·lar-se al Mercat del Carrilet els requeria una gran inversió.

Abans d’arribar a aquest punt, no havien vist que el Mercat del Carrilet estava deixant de ser viable?

És evident, com deia abans, que el Mercat del Carrilet arrossega des de fa anys una mala salut. Des de fa temps  s’estava analitzant la seva situació i la decisió s’ha pres ara perquè és quan s’ha  acabat la ronda de trobades amb els operadors de grans supermercats i hem tingut sobre la taula tota la informació necessària per prendre la decisió.

Han buscat altres possibles solucions alternatives abans de decidir tancar-lo? Es poden prorrogar els contractes de lloguer?

Les concessions es van acabar el maig de 2019 i actualment els paradistes tenen un contracte de lloguer que acaba el juny de 2021. No es possible prorrogar aquests contractes perquè no existeix cap justificació que legalment ho permeti.

Han parlat amb els paradistes per tal d’arribar a un acord?

I tant! S’ha parlat amb els paradistes per tal que se sumin al Mercat Central, que és el mercat de referència de Reus i on hi ha parades buides. Hem treballat per oferir-los una bona solució i aquesta ho és, ja que els garanteix un bon futur a llarg termini. Se’ls ofereix tenir una parada al Mercat Central durant 21 anys i, a més, amb un cost d’accés la meitat més econòmic del que seria habitual. I això cal afegir-hi que estem treballant per poder-los donar una subvenció directa que els permeti reduir encara més aquesta xifra.

Seria una llàstima que es deixés perdre  l’experiència dels paradistes del Mercat del Carrilet…

Completament d’acord. Volem conservar l’experiència i saber fer dels paradistes del Carrilet i que aquesta experiència es traslladi al Mercat Central. Per això, l’oferta que s’ha posat en marxa per accedir al Mercat Central valora molt l’experiència professional. En concret, cal tenir un mínim de 5 anys d’experiència en el sector per anar-hi.

Tot això ho estic explicant, un per un i de manera personal, a tots els paradistes del Mercat del Carrilet. Vull ser a prop seu i oferir-los la millor solució possible.  Si es decideixen a fer el pas , que espero que sigui així, no caldrà que es traslladin d’immediat. Poden seguir al Carrilet fins al juny del 2021 i després traslladar-se al Mercat Central.

I els veïns del barri?

Estem treballant diverses mesures per impulsar el comerç de proximitat i la promoció econòmica, amb recursos específics per als barris que més ho necessitin. Sabem que aquesta és una necessitat de molts barris. En el cas del Carrilet crearem una taula de treball en la qual ens asseurem amb els comerços del barri .

Sense el Mercat del Carrilet, com es revitalitzarà el barri?

La revitalització de la zona del Mercat del Carrilet és una prioritat pel govern i per això l’hem inclòs al Pla d’Acció Municipal. Al Carrilet hi crearem una nova centralitat urbana. Això passa per millorar carrers com el Joan Miró i l’Escultor Rocamora, reformar l’estació d’autobusos, relligar l’espai amb el parc de Mas Iglesias i construir nous equipaments. De tot això segur que la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, us en podria donar més detalls.

Per acabar, existeix alguna possibilitat que finalment no s’acabi tancant el Mercat del Carrilet?

Com apuntava abans, des de fa temps  s’està analitzant la situació d’aquest mercat. La decisió s’ha pres quan s’ha tingut tota la informació sobre la taula i això inclou múltiples elements: la negativa dels grans supermercats a anar dins el Carrilet, el fet que hi ha un 75% de parades buides, el dèficit de 220.000 euros anuals, la necessitat de complir amb el principi d’estabilitat financera que tenim com a administració pública, etc.