Els selvatans celebren l’ampliació del camí del Rec i la festa de l’arbre

Mig miler de selvatans estrenen el nou tram allarga el sender fins als 4.500 metres que s’ha obert seguint el curs de la riera de la Selva

Els veïns de la Selva del Camp van estrenar aquest diumenge el darrer tram del camí del Rec, el sender amb més història del municipi, que ha passat dels 3.000 metres inicials fins als 4.500 metres totals actuals, sempre senguint el curs de l’aigua que des de fa segles abasteix al nucli urbà del municipi.

El sender original, recuperat els darrers anys des de l’Ajuntament de la Selva per a l’excursionisme, era un antic pas medieval que seguia el Rec de la Vila, des del peu de l’Albiol fins al mateix centre del poble, i la seva funció era accedir a tots els trams d’aquesta infraestructura bàsica i permetre el seu manteniment. L’èxit popular que ha tingut la recuperació del camí des de l’entrada del nucli urbà fins al Pont Alt i la Resclosa –la captació existent a la riera de la Selva– ha fet decidir els responsables municipals a afegir 1.500 metres més al vial tot seguint el curs de l’aigua, fins arribar pràcticament al Pantanet, una antiga presa que no va arribar a finalitzar-se riera amunt.

El projecte del camí, que ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, CaixaBank i l’Associació Aurora –encarregada de desbrossar el recorregut–, ha permès netejar una part important de la llera de la riera i recuperar un dels seus trams més atractius. La iniciativa ha comptat també amb el suport de diversos propietaris de finques particulars, que han cedit a l’Ajuntament el dret de pas del sender per les seves terres. Precisament, des de la regidoria d’Obres Públiques i Patrimoni es va agrair l’important suport d’aquest grup de propietaris, així com de les institucions i empreses que han col·laborat en l’actuació. A més de la neteja del curs de la riera per obrir el camí i d’instal·lar fites i senyalització, també s’han construit diversos ponts i passarel·les de fusta per tal de facilitar la circulació dels excursionistes en els punts més estrets i complicats del recorregut.

El primer diumenge d’obertura del sender es va fer coincidir amb la celebració de la festa de l’arbre, que es va convocar, precisament, a l’àrea de la Resclosa. L’acte central va ser un esmorzar popular on van participar al voltant de mig miler de selvatans, la gran majoria dels quals –més de 350– van participar-hi després de seguir tot el recorregut del camí del Rec a peu.

La festa va permetre recuperar amb cent arbres i arbustos autòctons, com ara freixes, margallons, roures o llorers, entre altres, tot l’entorn de la Resclosa i el Pont Sec. El programa el va completar l’empresa Comaigua –encarregada del servei d’aigües de la Selva–, que va organitzar diverses activitats per als infants relacionades tant amb la cura de l’aigua com de l’entorn natura