El doctor Jordi Salas dóna el tret de sortida a l’Any Frias

Reus es prepara per a les diferents activitats dedicades al doctor Alexandre Frias Rog

L’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i d’altres entitats i institucions i en el marc dels actes de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, dedica aquest any una àmplia programació a recordar i difondre la vida i l’obra del doctor Alexandre Frias i Roig (Reus, 1878-1963). Aquest dimarts s’ha portat a terme l’acte inaugural de l’Any Frias, en el qual el doctor Jordi Salas Salvadó ha pronunciat la conferència “El doctor Alexandre Frias i Roig. El valor d’una idea” al Palau Bofarull.

L’alcalde ha explicat durant l’acte que l’Any Frias vol reivindicar la figura d’aquest metge que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’estat. La regidora de Salut Noemí Llauradó ha recordat algun dels actes que s’han organitzat, entre els quals la conferència inaugural d’aquest dimarts a càrrec del doctor Jordi Salas Salvadó.

Un altre dels actes destacats de l’Any Frias és l’exposició “Alexandre Frias i Roig: el metge dels infants”, que es podrà veure al Museu de Reus (pl. de la Llibertat) des d’aquest mateix divendres 10 de març. La inauguració de la mostra és prevista divendres a les 18:00 h.

Tal i com recorda el coordinador general de l’Any Frias, el doctor Eduard Prats, la seva curiositat, esperit avançat i atent als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa on descobreix els centres de lactància i seguiment matern anomenats “Gota de Llet”, que traslladarà a Catalunya amb una de les primeres “Gota de Llet” que es creen al país i que anomena Institut de Puericultura, institut que anys després portarà el nom del seu fundador. L’edifici històric d’aquest centre de salut, que es troba al carrer Ample, és avui dia la seu de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.