Inversió de 600 milions d’euros a Mont-roig per una fàbrica coreana de bateries elèctriques

L'empresa crearà 500 llocs de treball i la previsió és que estigui operativa a partir del 2024

La fàbrica que té l'empresa sud-coreana de bateries ILJIN a Malàisia, amb una estructura similar a la que tindrà a la ubicació de Mont-roig del Camp.

L’empresa sud-coreana ILJIN Materials, fabricant de components de bateries, obrirà una fàbrica a Mont-roig del Camp (Baix Camp) que donarà feina a 500 persones. Es tracta de la seva primera planta de producció a Europa, amb una inversió de 600 milions d’euros (MEUR). El conseller d’Empresa i Treball del Govern, Roger Torrent, ho ha anunciat aquest dilluns després de reunir-se a la capital de Corea del Sud, Seül, amb directius de la companyia. Torrent ha destacat la importància de l’acord, ja que ILJIN és “una de les úniques empreses en l’àmbit mundial” dedicades a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics.

La previsió és que estigui operativa a partir del 2024 amb una superfície de 30.000 m2 entre la fàbrica, les àrees de magatzem i un edifici tècnic. ILJIN Materials, fundada l’any 1968 i amb seu central a Seül, compta actualment amb 1.100 treballadors a escala internacional. Des de la seva fundació només disposava d’una planta de producció a Iksan (Corea del Sud), però fa pocs anys va construir una nova fàbrica a Malàisia. La companyia compta amb clients com LG Energy Solution, Samsung SDI, Volkswagen o Northvolt, entre d’altres.

L’empresa es dedica a la fabricació del producte elecfoil, una làmina de coure – patentada per la multinacional – que és més fina que un cabell humà i esdevé un element bàsic per a les bateries de liti. Segons el Govern, aquest fet converteix la inversió d’ILJIN en “estratègica i d’alt valor afegit” per a Catalunya, ja que és un component “clau” per la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades als vehicles elèctrics i en aplicacions d’emmagatzematge d’energia. De fet, es preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals, tal com ha passat a Malàisia, i a la captació de nous projectes d’inversió estrangera vinculats a aquest àmbit.

El projecte, d’inversió greenfield (és a dir, d’una companyia que no tenia presència prèvia al país) s’ha gestionat pels equips a Barcelona i l’oficina a Seül d’ACCIÓ – l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, en col·laboració amb l’ajuntament del municipi de Mont-roig del Camp. L’oficina va identificar l’interès de la companyia per expandir-se a Europa i ha treballat en el darrer any perquè es materialitzi. Es tracta de la inversió industrial d’aquest tipus més elevada dels últims 20 anys a Catalunya. De fet, aquest 2022 fa 10 anys que ACCIÓ va obrir l’oficina a la capital sud-coreana.