Valls dispararà un piromusical amb públic presencial

Sant Joan comptarà amb quatre pirotècnies, dues d’elles per primer cop

La ciutat de Valls ha programat un espectacle Piromusical amb públic presencial en aquesta fase de represa de la vida cultural i es dispararà com a cloenda del Sant Joan 2021 divendres 25 de juny a les 22.30h des del Fornàs. També serà el primer que a Catalunya comandi una dona, Teresa Rey. Tot i que es podrà divisar des de terrasses i altres punts elevats de la localitat, el passeig Josep Tarradellas quedarà delimitat amb control d’accés i habilitat com a zona per als espectadors. El programa pirotècnic de Sant Joan comptarà amb tres empreses més: les pirotècnies Catalana, Estalella i Gironina.

La màgia del Piromusical amb espectadors en directe tornarà a Valls pel Sant Joan d’enguany, després que es suspengué el de l’any passat i que el món pirotècnic hagi sofert unes restriccions enormes durant més d’un any d’aturada. Així el 25 de juny la pirotècnia de Teresa Rey Garcia, de Llanera de Ranes, a la comarca de la Costera, al País Valencià, serà l’encarregada de dur a terme aquest espectacle que tindrà una durada aproximada de quinze minuts i que exhibirà un marcat accent mediterrani, tot combinant els efectes de llum i el subratllat dels sonors.

Si l’any passat al juliol la Diputació de València va organitzar quinze castells de focs artificials estàndards de forma simultània i amb públic presencial en quinze localitats, que van suposar el retorn d’aquesta tipologia tradicional, enguany Valls serà la ciutat pionera en la represa dels Piromusicals contemporanis amb espectadors seguint-los en directe, és a dir, els que combinen pirotècnia i música actual enregistrada, simbiosi que permet obtenir una sincronització digitalitzada molt acurada. Els Piromusicals clàssics van començar al segle XVIII a Anglaterra amb concerts de música culta en jardins privats que eren acompanyats de focs d’artifici.

Per dur-ho a terme, s’ha aplicat la fórmula que segueixen els grans Piromusicals, programats anualment al Canadà o al Japó, amb públic assegut i amb una entrada de pagament, que en el cas de Valls serà simbòlica. El preu serà el mateix que el dels concerts de gran format d’enguany: tres euros.  L’aforament serà l’autoritzat pel Procicat en aquest moment, que no pot superar els mil espectadors, molt per sota de la capacitat real de la zona. 

Les mesures habituals de control de temperatura, gel hidroalcohòlic i accés i sortida esgraonats també formaran part del dispositiu de prevenció i de seguretat. Els veïns del tram ubicat entre el pavelló Xavi Tondo i la comissaria dels Mossos d’Esquadra continuaran accedint als seus habitatges sense cap restricció, tasca per la qual vetllarà el personal professional de control d’accés.