Fes clic a la imatge per ampliar la infografia
A-MEDI, Aigua Mediterrània Digital, és el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), de digitalització del cicle de l’aigua, que Agbar desenvolupa juntament amb els ajuntaments de Valls (Alt Camp), Sant Pere de Ribes, Sitges, Canyelles i Olivella (Garraf), Castellet i la Gornal, Olesa de Bonesvalls i Sant Cugat Sesgarrigues (Alt Penedès).
El projecte, que va arrencar el mes de gener passat, representa una oportunitat única per a l’adaptació al canvi climàtic de les infraestructures del cicle de l’aigua d’aquests vuit municipis. Una mesura necessària i complementària als plans de mitigació del canvi climàtic d’aquestes poblacions. A més, proporciona la possibilitat a Agbar d’acompanyar als municipis en el seu camí cap a la resiliència hídrica i la descarbonització.
Un projecte transformador que preveu més d’un centenar d’actuacions a executar fins al 30 de juny del 2026, valorades en més de 7 milions d’euros, i que té un finançament del 85 % provinent de fons europeus.
A-MEDI proposa digitalitzar la captació, la distribució, el consum i el drenatge urbà dels vuit municipis amb la implementació de solucions tecnològiques per a una gestió avançada del servei d’aigua i clavegueram. Softwares específics, plataformes i eines digitals que, mitjançant l’aplicació de la intel·ligència artificial, permeten obtenir informació en temps real de l’estat de les xarxes, amb l’objectiu d’afavorir el manteniment predictiu de les infraestructures hidràuliques i l’aplicació de mesures correctores a la xarxa de forma preventiva.
Per exemple, els vuit municipis incorporaran un nou sistema de control per a millorar la gestió dels pous d’abastament, que permet controlar en temps real tant la quantitat d’aigua com la seva qualitat per poder dur a terme una gestió sostenible del recurs hídric. L’accés a aquestes dades facilita la presa de decisions, així com anticipar accions de manteniment, per tal de prolongar la vida útil de les infraestructures de captació i distribució.
A-MEDI generarà 16 llocs de treball directes i 73 d’indirectes. Es prioritzarà la contractació de persones majors de 45 anys en situació de vulnerabilitat, en col·laboració amb els serveis socials dels diversos ajuntaments, així com de persones menors de 30 anys amb perfils tecnològics.
A-MEDI avança també amb el desplegament de la telemesura al parc de comptadors, amb la instal·lació progressiva de 14.354 dispositius amb aquest nou sistema digital. En finalitzar el projecte, la cobertura mitjana de comptadors amb telemesura als vuit municipis serà del 84 %.
Una eina amb avantatges tant per als usuaris i usuàries del servei com per als ajuntaments i el gestor del servei, ja que possibilita tenir un control exhaustiu del consum d’aigua les 24 hores del dia i, per tant, la detecció immediata de possibles fuites i consums anòmals. A més, aquest sistema permet una facturació exacta, sense lectures manuals o estimades. Per tant, una de les conseqüències que ja hem constatat als municipis que ja disposen d’aquesta tecnologia és la reducció de les reclamacions en gairebé un 30 %.
Però, a més, la telemesura és una eina fonamental en la reducció de l’aigua no registrada. De mitjana, aquest sistema permet millorar un 5 % l’eficiència de les xarxes d’aigua. Per tant, és un instrument fonamental en la preservació del recurs i en la reducció de la petjada hídrica i de les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH).
Així mateix, amb l’objectiu de millorar la distribució de l’aigua i garantir-ne un subministrament continuat, el projecte inclou la sensorització i la sectorització de la xarxa, per monitoritzar en temps real el cabal, la pressió i la qualitat de l’aigua en els diferents sectors de la xarxa, uns registres que afavoreixen també la detecció primerenca de fuites.
Aquest conjunt d’actuacions millorarà el rendiment tècnic hidràulic (l’indicador que assenyala la diferència entre l’aigua subministrada i l’aigua que es registra en qualsevol dels comptadors instal·lats en els punts finals d’entrega d’aigua) de cada municipi en més de 10 punts de mitjana, amb una eficiència de les xarxes que superarà el 74 %, i una reducció mitjana del 10 % de l’aigua no registrada.
Davant els reptes que comporta una menor disponibilitat d’aigua per a aquestes poblacions i la seva activitat econòmica, A-MEDI aposta també per la regeneració de les aigües residuals en aquells municipis on Agbar gestiona el drenatge urbà —Sant Pere de Ribes, Sitges, Valls i Canyelles—, amb una diagnosi de la capacitat de regeneració d’aquests municipis, així com propostes concretes d’actuació.
La possibilitat d’estendre aquesta regeneració és la millor garantia per fer aquests municipis més resilients davant l’escassetat hídrica. Una solució circular que té un cost energètic fins a tres vegades inferior al de dessalinitzar l’aigua i que redueix fins a la meitat la petjada de carboni.
Un altre eix d’A-MEDI consisteix a mitigar els efectes del canvi climàtic a través de la descarbonització del servei d’abastament d’aigua. En aquest sentit, el projecte preveu generar, en el conjunt dels vuit municipis, al voltant de 587.327 kWh l’any d’energia fotovoltaica, cosa que permetrà la reducció de les emissions de diòxid de carboni en 152 tones anuals.
L’impacte del projecte a VallsEl desenvolupament del projecte A-MEDI millorarà 12 punts el rendiment tècnic hidràulic, de forma que se situarà en el 76%, pràcticament 3 punts per sobre de la mitjana a Catalunya. Per millorar l’eficiència de la xarxa d’aigua es duran a terme un conjunt d’actuacions al voltant de la gestió avançada, amb sistemes predictius i de control de consums en temps real. Entre les més destacades hi ha la sensorització de la xarxa per a un monitoratge continu del cabal, la pressió i la qualitat de l’aigua, i la finalització del desplegament dels comptadors amb el sistema de telemesura. A-MEDI també preveu un control en continu de la qualitat de l’aigua residual de la xarxa de sanejament de Valls, amb 10 sondes multiparamètriques distribuïdes en diferents punts de la xarxa, per a controlar diversos paràmetres que poden afectar a la mateixa infraestructura de clavegueram i al funcionament de la depuradora. En relació amb l’impuls de l’eficiència energètica i la descarbonització, el projecte contempla la instal·lació de panells fotovoltaics amb un total de 145 kWp, que permetran reduir les emissions de diòxid de carboni en 36 tones anuals, l’equivalent al consum d’energia de 39 llars. Finalment, destaca el pla per impulsar la regeneració d’aigua a Valls. Tenint en compte que es tracta d’una ciutat pionera en la reutilització indirecta de l’aigua per al reg, el projecte constitueix un pas endavant en aquest àmbit amb l’estudi de les necessitats d’aigua regenerada del municipi per a usos urbans. |
Aquesta passada nit ha estat tràgica a la localitat malaguenya de Fuengirola. El seu passeig marítim, una de les vies…
La Policia Nacional ha detingut a un pare i al seu germà després que tanquessin a dos menors d'un i…
Els Mossos d'Esquadra van viure aquest passat dilluns una detenció surrealista amb un camioner que conduïa de forma temerària pel…
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), ha obert la…
Els Mossos d'Esquadra van aconseguir aturar a un agressor sexual internacional que acumulava cinc casos d'aquesta índole entre Catalunya i…
El Servei Català de Trànsit ha informat aquest matí que un accident en l'AP-7 a l'altura de Reus ha provocat…
Esta web utiliza cookies.