L’Ajuntament de Valls promou la celebració del 8M, Dia Internacional de les Dones, amb una quinzena d’activitats commemoratives que s’allargaran durant tot el mes de març. A més de l’acte institucional previst pel mateix dia 8, i de les propostes participatives que formen part del programa entre avui i el dia 25, la regidoria d’Igualtat ha tornat a distribuir enguany a tots els centres educatius de la ciutat i als edificis municipals i altres equipaments públics llaços grans de color lila per tal que estiguin penjats en llocs visibles de les seves façanes durant aquest mes de març.
El Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Valls estén les polítiques d’igualtat a totes les àrees municipals, i per això el consistori impulsa la commemoració del 8M de manera transversal amb l’impuls de la regidoria d’Igualtat, Xarxa Cultura, el Centre Cívic i el Patronat Municipal d’Esports, que farà accions de conscienciació entre el seu personal.
La programació conjunta també inclou les activitats promogudes per les entitats i els col·lectius de la ciutat i compta amb el suport del Consell de Dones de Valls. Totes elles se sumen a la reivindicació internacional per una societat sense desigualtats de gènere, on les actituds i les conductes encara majoritàries dels homes van en contra del dret de les dones a una societat justa, en igualtat d’oportunitats, corresponsable i lliure de violències masclistes.
L’acte central del mateix dia 8 de març consistirà en la lectura del manifest institucional, a les 11h a la plaça del Blat, que anirà a càrrec de Thais Bussé, vallenca pilot d’aerolínies, i d’alumnes de secundària. La regidoria d’Igualtat posa l’accent enguany en la lluita contra la bretxa salarial entre dones i homes, que se situa en un 19,7% a Catalunya, segons l’últim informe del Govern de la Generalitat. Això es tradueix en el fet que les dones cobren de mitjana entre 3.000 € i 7.000 € menys a l’any que els homes i en què tenen pitjors salaris en tots els nivells formatius. Només un 10% de dones accedeix als llocs de direcció i gerència i en general pateixen una major precarietat laboral, la qual cosa es tradueix en una feminització de la pobresa i un atemptat contra la seva independència econòmica i personal.
La regidoria treballa per trencar sostres de vidre i, per això, ha convidat una vallenca com Thais Bussé, que té una professió tradicionalment masculinitzada, per demostrar que no hi ha feines d’homes i de dones sinó únicament feines per a persones. Precisament, el dia 14 de març a les 19h es lliuraran els Premis Dolors Vives, uns guardons que reconeixen els treballs acadèmics i les activitats que promouen l’equitat de gènere i que recorden la figura d’una vallenca il·lustre pionera en el món de l’aviació.