Alt Camp / Conca

L’Escola de Música Robert Gerhard de Valls presenta una nova cantata

L’Escola Municipal de Música Robert Gerhard de Valls presenta la dotzena edició de la cantata que tindrà lloc diumenge 26 de març a les 12:30 h al Centre Cultural Municipal de Valls. El concert aplegarà un cor infantil amb més de cent cinquanta alumnes del centre d’entre 4 i 7 anys i estaran acompanyats per un petit grup de cambra d’alumnes adolescents.

 

La cantata que es presenta en aquesta ocasió és l’estrena «d’El llop, l’ànec i el ratolí», de Rosabel Bofarull a partir del conte de Mac Barnett. Aquesta cantata estava prevista d’estrenar just quan va esclatar la pandèmia i se n’ha posposat la seva estrena fins al dia d’avui. Aquests dos últims anys, i atesa la incertesa permanent durant els mesos d’hivern, es va preferir repetir una altra cantata de les que l’escola ha anat estrenant i guardar aquesta estrena per oferir-la quan els temps fossin del tot propicis.

 

D’aquesta manera, el projecte es manté tal com es va crear ara fa dotze anys i que s’ha consolidat al llarg dels anys: un procés importantíssim del treball del dia a dia a l’aula, amb les cançons pensades per a nens molt petits, on el joc és constant i la dinàmica de treball és molt àgil, i una posada en escena dalt de l’escenari, aprenent el que significa oferir un concert davant d’un públic sempre entregat.

 

Els alumnes del cor són nens que participen del programa Música i Moviment i d’Iniciació, els més petits de l’escola. Alguns d’aquests alumnes reben les sessions a l’escola i d’altres ho fan a les escoles de primària amb qui l’escola de música manté una col·laboració amb les AFA’s per tal de facilitar l’aprenentatge dins el mateix centre com una activitat extraescolar. Aquest curs l’escola ofereix el programa MiM a les escoles Enxaneta, Cor de Maria, La Candela, Eugeni d’Ors, Vedruna i Baltasar Segú.

 

Per altra banda, els alumnes que acompanyaran instrumentalment la cantata són un petit grup de cambra format per corda, vent i percussió. Estaran acompanyats al piano per la professora Rosabel Bofarull, que és també l’autora de les lletres i la música de les cançons que sonaran.

 

La direcció musical anirà a càrrec del professor Pol Berlinches

El projecte cantata va néixer el curs 2011-12 amb l’estrena de la cantata «El petit avet». Successivament, i salvant els dos últims anys, cada curs s’ha estrenat una obra, la composició de la qual recau en aquesta professora, i que presenta un doble interès: d’una banda, es vol donar als alumnes un material atractiu sempre vinculat a un àlbum il·lustrat, que els nens poden tenir i que permet treballar la part musical lligada al conte i a les il·lustracions que l’acompanyen; i de l’altra, incrementar la literatura musical per als més petits, en un projecte singular on les composicions estan pensades per un cor concret i un grup instrumental específic.

 

Aquest model s’ha mantingut al llarg dels anys i és una aposta consolidada del centre. Les cantates estan formades per vuit cançons que s’intercalen al conte i que, en el concert, compten també amb la col·laboració d’un parell de narradores, que en aquesta ocasió seran dues mares del centre.

 

Algunes d’aquestes cantates es poden escoltar arreu del país, com el concert que oferirà l’escola de música de Torroella de Montgrí, que ara mateix prepara una versió per a veu i dansa de la cantata «L’arbre vell», o el Conservatori de Terrassa, que oferirà la cantata «En Pere i el bosc», a partir del conte de Jaume Cabré, amb una orquestra de professors formada pels instruments més minoritaris, com l’arpa, l’oboè, el clavecí, la flauta de bec, la trompa, el contrabaix i l’acordió. El fet que les cantates tinguin vida pròpia més enllà de l’escola, amb un l’interès per aquests materials no para de créixer, encara dona més sentit al projecte.

 

L’aposta de l’escola, és, doncs, propiciar un esdeveniment musical que té interès com a espectacle final, però també pel treball diari a l’aula a la vegada que brinda l’oportunitat de treballar de forma transversal en un dels concerts en el que hi ha implicats més docents del centre.

Tags: Valls
Mendo

Missatges recents

L’Hospitalet acull la 26a edició de FiraGran

La Farga, Centre d'Activitats de L'Hospitalet, acull, del 7 al 9 de maig, FiraGran, el Saló de la Gent Gran…

7 hores fa

És oficial: Bad Bunny actuarà a Barcelona el maig de 2026

El cantant porto-riqueny Bad Bunny actuarà a Barcelona el 22 de maig del 2026. L'Estadi Olímpic serà la seu d'aquesta…

7 hores fa

L’Ampolla celebra la Diada de l’Ostra, iniciant les Jornades Gastronòmiques de l’Ostra del Delta

L’Ampolla es prepara per a la celebració de la Diada de l’Ostra del Delta, que tindrà lloc el diumenge 11…

7 hores fa

S’obre el termini per presentar les sol·licituds de preinscripció a les llars d’infants municipals de Cunit per al curs 2025-2026

El dia 8 de maig s’obre el termini per presentar les sol·licituds de preinscripció a les llars d’infants municipals de…

7 hores fa

Calafell ha esterilitzat 400 gats de carrer durant l’any 2024

El servei de benestar animal de l’Ajuntament de Calafell va realitzar 400 esterilitzacions de gats de carrer durant l’any 2024.…

7 hores fa

Torna la Terrafira del Morell: Comerç, música, gastronomia, entitats i artesania

A tan sols uns dies perquè comenci la cinquena edició de la Terrafira, la regidoria de Promoció econòmica de l’Ajuntament…

7 hores fa

Esta web utiliza cookies.