Gràcia celebra el canvi de nom del carrer del Secretari Coloma pel de Pau Alsina

El carrer recupera la seva antiga denominació d’abans de 1939

0
222
Pla general del moment en què es canvia la placa del carrer del Secretari Coloma per la del nou nom de la via, Pau Alsina, al districte de Gràcia, el 17 de març del 2019
Cosum Gencat BLAU (juny 2019) 728×90

El districte de Gràcia de Barcelona ha celebrat aquest diumenge amb una festa ciutadana el canvi de nom del carrer del Secretari Coloma pel de Pau Alsina, la denominació que tenia la via abans de 1939. El canvi de nom del carrer, que recorre els barris de la Salut i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, va ser impulsat per la Comissió de Nomenclàtor de Gràcia i avalat pel resultat de la consulta feta al veïnat l’any 2017, quan es va decidir fer el canvi per un 62,8% dels participants. Posteriorment, va ser aprovat pel Consell Plenari del districte de Gràcia i informat per la Ponència del Nomenclàtor municipal. El nou nom fa referència al teixidor barceloní que va ser regidor per Barcelona al segle XIX.
El procés de canvi es farà en els propers dies de manera oficial i, per això, l’ajuntament ja ha posat a disposició dels veïns d’aquesta via el document acreditatiu que es pot utilitzar per sol·licitar el canvi d’adreça allà on consta.

El nou nom del carrer, Pau Alsina, fa referència al teixidor barceloní que va ser diputat a les Corts Generals durant el segle XIX i que també va ser regidor per Barcelona. D’altra banda, la denominació de Secretari Coloma, que es va implantar en acabar la Guerra Civil, es referia a Joan Coloma, secretari dels Reis Catòlics i del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició.

Pau Alsina (Barcelona, 1830-1897) va ser un dirigent obrer, polític republicà i teixidor de vels. Va assistir al Congrés Obrer de Barcelona de 1865 i va ser diputat al Congrés dels Diputats de 1869 a 1871. Alsina va ser el primer diputat pertanyent a la classe treballadora i, posteriorment, senador per la circumscripció de Barcelona. Els darrers anys de la seva vida va ser conserge d’un museu de la ciutat. Fins a 1939, va donar nom al carrer, que va de Travessera de Gràcia fins a Travessera de Dalt.

FER UN COMENTARI