Vivien atrapades per un deute que no sabien que contreien en acceptar unes ofertes de feina que no existien. La realitat la descobrien quan aterraven a Espanya i ja era massa tard: havien caigut al parany d’una xarxa de proxenetes dedicada al tràfic de dones amb finalitat d’explotació sexual. Així, van abandonar el Perú creient que treballarien com a cuidadores de gent gran o hostesses de discoteca i van acabar retingudes en pisos de cites de Fuengirola en què eren obligades a prostituir-se les 24 hores i dels quals només podien sortir per seguir realitzant serveis sexuals.
Les víctimes vivien amenaçades a punta de pistola i els seus moviments eren contínuament monitorats a través de càmeres de videovigilància que la banda tenia instal·lades a les cases. La Policia Nacional ha alliberat set dones en el marc de l’operació batejada ‘Yali’, que també s’ha saldat amb la detenció d’onze persones a Màlaga i Madrid per la presumpta vinculació a l’entramat criminal.
La investigació es va iniciar quan els agents van tenir coneixement d’una xarxa que s’hauria establert a Fuengirola per, presumptament, explotar les víctimes en cases de cites. Després de diverses indagacions, els policies van descobrir que els suposats integrants de la branca espanyola de l’organització residien a Madrid, però sovint es desplaçaven a Màlaga per supervisar el funcionament dels pisos i recaptar els beneficis.
Les víctimes que van acabar als pisos de cites -o pisos dels horrors-, segons van poder saber els investigadors, van ser en molts casos captades a través de xarxes socials, on l’organització penjava anuncis de falses ofertes laborals com a ham per contactar amb dones que es trobaven en situació de vulnerabilitat econòmica. En punxar en aquestes publicacions, els suposats membres de la trama es feien servir a fons per convèncer-les que tot aniria bé, proposant-se per encarregar-se dels preparatius del viatge, de tramitar la documentació i adquirir els bitllets de vol.
Així, l’entramat comptava amb col·laboradors a qui encarregava funcions específiques, que anaven des del control de les víctimes a través dels sistemes de videovigilància fins als trasllats durant els serveis sexuals que s’haguessin concertat fora dels pisos. Suposadament, també en gestionaven la publicació en diferents web de contactes i atenien les trucades dels puters per donar-los una cita.
Durant les indagacions, els efectius van tenir coneixement que un dels principals col·laboradors de la banda, a més de regentar un dels prostíbuls, presumptament acovardia contínuament les dones amb una arma de foc i utilitzava la pistola per sotmetre-les a situacions denigrants.
El negoci del tràfic amb fins d’explotació sexual anava de la mà de la venda de drogues per part de la mateixa organització, segons va concloure la investigació. Pel que sembla, comptaven amb substàncies com cocaïna, tusi o cocaïna rosa o comprimits potenciadors del desig sexual per a aquells puters que ho demanessin. Així mateix, obligaven les dones a consumir aquestes mateixes substàncies per anul·lar la seva voluntat i allargar la durada dels serveis sexuals. Tot per obtenir més beneficis.
Les víctimes de tràfic, una vegada que aterraven en territori nacional, eren recollides a l’aeroport pels principals membres de la trama o els seus familiars. D’aquí les portaven en primer lloc a un pis particular i, a continuació, a les cases de cites, on se’ls informava que havien contret pel trasllat un deute que podia pujar fins als 3.000 euros i que per saldar-lo havien d’exercir el prostitució. Les condicions que els imposaven, segons les indagacions policials, eren les següents: disponibilitat les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, tenint prohibit rebutjar cap client ni servei sexual.
La xarxa criminal es quedava amb el 70% íntegre dels beneficis que generava i només el 30% era per cobrar el deute. L’única manera d’escapar-se era saldant aquests deutes, però si les dones manifestaven la intenció d’abandonar els pisos, l’organització els incrementava l’import que havien de pagar perquè mai no aconseguissin alliberar-se.
L’exhaustiu control que els integrants de la trama exercien sobre elles, així com el fet que l’explotació es produís en pisos en comptes de clubs de contactes, eren factors que al principi feien més complicada la investigació policial. Tot i això, els agents van anar estirant fils, descobrint a més que la trama suposadament comptava amb una agència de viatges a Madrid encarregada de les gestions dels bitllets d’avió i reserves de les víctimes de tràfic.
L’operació ‘Yoli’, que ha comptat a més amb la col·laboració de les autoritats del Perú i l’ONG OURrescue, s’ha saldat amb el rescat de set víctimes d’explotació sexual i la detenció d’onze persones
El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia ha repartit aquest dilluns al matí al sector ramader del país un…
L'Ajuntament de Valls presentarà tres solars a la primera convocatòria que ha obert la Generalitat per a la reserva pública…
Barcelona, París i Roma, tres de les principals ciutats europees, han fet un pas endavant aquest dilluns per abordar de…
El secretari general de l'Ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font, ha comparegut per explicar l'últim pas del consistori en el…
El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat l’avís de situació meteorològica de perill per intensitat de pluja, que es mantindrà…
L’RCDE Stadium podria veure’s obligat a tancar les seves portes —totalment o parcialment— de cara al pròxim derbi contra el…
Esta web utiliza cookies.