Dilluns, 22 d'abril de 2024
És notícia

Mor amb 40 anys el Premi Nacional d’Investigació Guillermo Pousada

Avatar photo
A l’investigador i biòleg se li va detectar un carcinoma bucal fa amb prou feines dos anys

La mort de Guillermo Pousada Fernández a 40 anys ha colpit el món científic espanyol i ha causat una profunda consternació aquest diumenge a la seva localitat natal de  Cangas (Galícia), destaca La Voz de Galicia.

Brillant investigador, va obtenir diverses distincions acadèmiques i va obtenir un premi nacional el 2021 per un treball sobre el VIH. Quan, a la fi, semblava que començava a despuntar i a tenir el merescut reconeixement professional, el va sorprendre una greu malaltia: un càncer de boca.

Llicenciat en Biologia per la Universitat de Vigo, es va doctorar en Biomedicina amb un premi a la millor tesi pel seu treball sobre les bases genètiques i moleculars de la hipertensió arterial pulmonar i va fer un màster sobre assaigs clínics a la Universitat de Sevilla.

VIDA PROFESSIONAL ATZAROSA

Malgrat disposar d’un currículum acadèmic espectacular, Guillermo va haver de patir els rigors de l’atur. Era una mostra palmària de les dificultats que va tenir la seva generació per incorporar-se al mercat laboral.

«La Universitat de Vigo no em va donar cap alternativa. Els contractes van en funció dels projectes de recerca. I ara mateix, amb totes les retallades, han reduït moltíssim aquests projectes. En els pocs que hi ha no ofereixen diners per contractar personal. No hi ha fons per fer-me un contracte», exposava en una entrevista a La Voz de Galicia el juny del 2017.

Cap universitat espanyola no s’hi va posar en contacte llavors. «Aquí, la realitat és que qui no té padrins no es bateja», ironitzava en aquell moment. Tenia 32 anys i, com molts companys, es plantejava canviar de professió o anar-se’n a l’estranger, cosa que no li venia gens de gust.

Guillermo va continuar lluitant i esforçant-se. La seva tesi acaba de ser publicada per la prestigiosa revista científica nord-americana Scientific Reports.

Els pacients amb hipertensió pulmonar tenen una esperança de vida d’uns sis anys i la investigació del jove científic permetria dissenyar un diagnòstic que, en funció de la càrrega genètica de cada pacient, permetria administrar-li un tractament específic, augmentant així la qualitat de vida.

PREMI NACIONAL

Va aconseguir desenvolupar-se professionalment a l’Institut de Recerca Sanitària Galícia Sud. Allà li va arribar una de les seves alegries més grans, el premi nacional com a millor investigador nou del VIH.

«Suposa un suport molt important per als que ens dediquem a la ciència i a investigar; és un reconeixement que redundarà en benefici de tot l’equip, sobretot en aquests temps en què cal tot el suport a la investigació», va explicar llavors.

COP MORTAL

Quan tot semblava anar vent en popa, li va arribar un cop inesperat. A finals d’estiu del 2022 li van diagnosticar un carcinoma epidermoide.

«El càncer és aquesta malaltia tan terrible i temuda, sovint massa llunyana tret que l’hagin patit els teus familiars més propers. Fins que de sobte, te’l topes de cara, sense esperar-ho», va explicar llavors.

«Amb només 38 anys el càncer arriba i s’asseu al teu costat. I t’exposa davant les pors més grans, t’obliga a enfrontar-te a una versió de tu encara desconeguda», va deixar escrit Guillermo a la plataforma Osoigo.

Reclamà al Parlament de Galícia l’agilització de la detecció precoç del càncer. Als polítics els explicava que, després de veure un dentista, va poder tenir un diagnòstic oncològic abans que altres només perquè treballava en un hospital i es va poder saltar en part la burocràcia. Demanava més recursos per a investigació i per a atenció mèdica.

Va portar amb molta fortalesa la malaltia i va tenir el suport «sense mesura», va explicar ell mateix, de tots els seus familiars i amics. Aquest dilluns el van acomiadar al tanatori de Cangas, abans de la seva incineració.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Dani Alves

Dani Alves deixa de ser llegenda pel FC Barcelona

Notícia següent

El Port de Tarragona restaura dues embarcacions històriques

Notícies relacionades