fbpx

L’OCDE eleva una dècima la previsió de creixement d’Espanya pel 2023, fins al 2,4%

Avatar photo

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha elevat una dècima la previsió de creixement per a l’economia espanyola pel 2023, fins al 2,4%. No obstant això, ha rebaixat en cinc dècimes la millora estimada del PIB per al 2024, fins a l’1,4%, mentre que situa la taxa pel 2025 en el 2%. Segons les últimes previsions econòmiques publicades aquest dimecres, l’OCDE atribueix la revisió a la baixa a unes condicions de finançament restrictives -influïdes en bona part per l’augment dels tipus d’interès- i a una inflació que veu que serà “persistent”. Per altra banda, l’entitat demana a l’Estat una major consolidació fiscal per reduir el deute públic i crear “espai” per a la despesa vinculada a les pensions.

Les previsions de l’OCDE estan alineades amb les d’institucions com la Comissió Europea o el Fons Monetari Internacional (FMI), que situen la millora de l’economia espanyola en el 2,4% i el 2,5%, respectivament, però també retallen la que fa referència al 2024. No obstant això, l’OCDE ubica el creixement del PIB espanyol àmpliament per sobre la mitjana de l’eurozona (0,6% el 2023 i 0,9% el 2024) i en la mateixa línia que països com els Estats Units (2,4% el 2023 i 1,5% el 2024).

En l’informe publicat aquest dimecres, l’organització assenyala que la demanda domèstica continuarà sent un dels principals impulsors del creixement durant els pròxims anys. No obstant això, també apunta que el consum privat i la inversió es moderaran el 2024, tant pel nivell dels tipus d’interès com per l’encariment dels productes, així com una desacceleració dels principals socis comercials del país. Ja de cara al 2025, però, l’OCDE creu que l’economia revifarà.

Inflació per sobre l’esperat

El darrer document de l’organització també revisa lleugerament a l’alça les previsions d’inflació a l’Estat. Si bé manté la taxa esperada pel 2023 en el 3,5%, preveu que la inflació el 2024 sigui del 3,7%, tres dècimes per sobre les estimacions publicades el setembre passat. Pel que fa al 2025, l’OCDE creu que els preus s’estabilitzaran i que l’increment passarà a ser del 2,3% de mitjana.

Bona part de les pressions inflacionàries es faran notar durant la primera meitat del 2024, quan també s’espera que les mesures extraordinàries per combatre l’encariment de l’energia vagin desapareixent de forma gradual. Ja cap a finals del 2024 i durant el 2025, l’OCDE confia que la situació es vagi normalitzant, tot i que alerta que una possible escalada de les tensions geopolítiques pot fer empitjorar la situació econòmica.

Reducció del dèficit públic

També en línia amb altres institucions, l’OCDE creu que el dèficit públic a l’Estat s’anirà reduint de forma gradual després dels desajustos registrats durant la pandèmia, Malgrat tot, el situa per sobre l’objectiu del 3% que es va fixar el govern espanyol. L’informe indica que Espanya tancarà aquest 2023 amb un dèficit del 3,6%, mentre que pel 2024 preveu que sigui del 3,2% i que baixi a un 3,1% el 2025.

Si bé l’organització reconeix que la tendència és positiva, demana al govern que aposti per “una major consolidació fiscal” i mantenir així el deute públic a la baixa, creant “espai” per a les despeses vinculades al creixement econòmic i a les pensions. En aquest sentit, l’OCDE recomana centrar més esforços en projectes de recerca i desenvolupament (R+D) a través d’iniciatives públiques i privades i reduir les diferències en matèria de regulació entre comunitats per millorar la productivitat i fomentar la innovació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tres persones ferides en un atropellament a la plaça Espanya de Barcelona

Notícia següent

Una discoteca de Salou, entre les millors del món

Notícies relacionades