El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que regula el procés d’expedició, gestió i desenvolupament del document nacional d’identitat (DNI) i que posa en marxa la seva versió digital. Així, els ciutadans podran disposar del DNI al seu telèfon mòbil i acreditar la seva identitat tant davant l’administració pública com en el sector privat. Es farà a través d’una aplicació instal·lada al terminal i tindrà la mateixa validesa jurídica que el DNI físic. En una primera fase, es permetrà l’acreditació presencial de ciutadans i la verificació de l’autenticitat de les credencials d’altres ciutadans però no tràmits per Internet. Aquesta possibilitat s’habilitarà en una segona fase, prevista per al 2026.
El reial decret fixa un període de 12 mesos per tal que les entitats públiques i privades adoptin les mesures necessàries per assumir el DNI digital. Durant aquest període no serà obligatori acceptar la versió digital i tant el Ministeri de l’Interior com la Direcció General de la Policia adoptaran diverses iniciatives per fomentar el seu ús entre la ciutadania.
El DNI en format físic conviurà amb la identificació digital a través del mòbil.
L’accés al format digital es farà a través de l’aplicació MiDNI, disponible als principals mercats digitals. A través d’aquesta, l’usuari sol·licitarà les seves dades d’identitat a la Policia Nacional, i per tal que puguin ser sol·licitades per tercers, es genera un QR amb validesa limitada que es troba signat i segellat pel cos policial.
Interior ha assegurat que l’ús de l’aplicació impedeix la manipulació o falsificació de les dades, que no quedaran emmagatzemades ni al mòbil que sol·licita la identificació ni en el que comprova la identitat del titular del DNI digital.
El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, ha concretat que la posada en marxa d’aquest format es farà en dues fases. La primera començarà ara amb la publicació del reial decret, prevista per aquest dimecres, i només permetrà la identificació de manera presencial. D’aquesta manera, es podrà acreditar la identitat en el control d’accés a espais públics o privats que ho requereixin, establir qualsevol tipus de relacions jurídics, signar escriptures davant d’un notari, acreditar la identitat en tràmits presencials davant l’administració o fer tràmits administratius presencials tant amb administracions públiques com amb entitats privades.
En aquesta fase també es podrà acreditar la majoria d’edat, obrir un compte bancari, registrar-se en un hotel, llogar un vehicle, fer transaccions comercials presencials o recollir paquets.
Per tant, en aquesta primera etapa el DNI digital no servirà per acreditar la identitat a través d’Internet, mostrar-lo a les fronteres o acreditar la identitat en altres països o fer gestions telemàtiques d’autenticació o firma electrònica.
La segona fase, prevista per al 2026, sí que inclourà l’acreditació de la identitat per fer gestions telemàtiques, la signatura electrònica i altres operacions a través d’Internet.
Per disposar del DNI digital s’han de fer en primer lloc un registre previ que vincula de manera inequívoca la identitat del ciutadà amb un número de telèfon mòbil que permet la descàrrega de l’aplicació, virtualització del DNI i verificació del procés. Per fer el registre fa falta que el DNI estigui vigent i els seus certificats electrònics actius. Aquest procediment es podrà fer a través del portal www.midni.gob.es, als punts d’actualització de la documentació de les comissaries de policia o ajuntaments i en qualsevol de les 290 unitats de documentació de la Policia Nacional.
Després de fer el registre i descarregar-se l’aplicació, es podrà virtualitzar el DNI. La consulta del document es fa a temps real i si aquest està extraviat o ha estat robat, la informació no estarà disponible.
En fer la consulta, el titular del document podrà decidir quines dades vol mostrar o fins i tot l’ús que en vol donar. Així, hi ha tres opcions disponibles: DNI edat, on es mostra fotografia, nom i majoria d’edat; DNI simple, que mostra fotografia, noms, cognoms, sexe i validesa; i DNI complet, que mostra totes les dades.
Un cop escollit el nivell d’informació sol·licitat, l’aplicació genera un codi QR que es mostra en la pantalla del telèfon del titular del DNI. Aquest codi serà visible durant un curt període de temps. També podrà ser escanejat per qualsevol altre dispositiu en què s’hagi instal·lat l’aplicació i també serà visible durant un curt període de temps per permetre la verificació.
Aquest mes d'abril ha tingut 46 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques després de gairebé 40 anys de dictadura.…
Un tren aturat a l'estació de Sant Vicenç de Calders, al Vendrell (Baix Penedès), provoca alteracions del servei des de…
La jove cambrilenca Laura Tarsà presentarà el documental “Ran de mar tenia una casa” el proper divendres 25 d’abril a…
Com cada any, els dies previs al Diumenge de Rams, Vilafranca acollirà el tradicional Mercat de Palmes i Palmons als…
Ca n'Amat-Museu de Viladecans acollirà des de demà dijous, dia 3, i fins al 30 d'abril l'exposició “Segur que tomba.…
L'Ajuntament de l’Ampolla ha iniciat la instal·lació de nova cartelleria a totes les illes de contenidors municipals, tant soterrades com…
Esta web utiliza cookies.