Entrevistes

Lorena González: “Hem posat una mica d’ordre a Balaguer, feia molts anys que no es feien inversions”

Entrevistem a la primera alcaldessa de la història de Balaguer

Avui parlem amb Lorena González Dios (Balaguer, 1988), la primera alcaldessa de la història del municipi. El passat 28 de maig del 2023, Balaguer celebrava les eleccions municipals amb un canvi majoritari al ple, on el Partit dels Socialistes de Catalunya va guanyar passant a tenir 6 dels 17 regidors del consistori. La formació encapçalada per Lorena González va ser la més votada entre els balaguerins i balaguerines.

Uns dies després, el 17 de juny de 2023, Lorena González Dios era escollida pel ple amb 10 vots com la primera alcaldessa de la història de Balaguer amb els 6 edils socialistes, tres dels regidors de Treballem per Balaguer amb qui formen equip de govern i un del regidor de Balaguer Ara Sí.

La paera en cap de Balaguer ens atén per força major per via telefònica, de camí a la seu del Departament de Drets Socials a Terrassa per començar la formació del projecte Barris amb futur.

Diplomada en Ciències Empresarials a la Universitat de Lleida, diplomatura de postgrau en Comunicació i lideratge polític a la Universitat Autònoma de Barcelona, alcaldessa de Balaguer des del 2023, senadora de la XIV legislatura i regidora en el consistori de Balaguer des de 2011, coneixem una mica més de la vida personal i política de la paera en cap, que no va tenir una vida fàcil en l’adolescència. Òrfena de pare als 9 anys, Lorena González valora molt la possibilitat d’haver pogut estudiar i del suport i ajuda que sempre ha tingut per part de la família, sobretot per part de la seva mare, del seu home i del seu fill, el Jan.

Vull començar una mica per aquí, com es compagina tot això de la política amb el fet de ser mare d’un fill?
Doncs es compagina tenint un gran suport familiar, perquè realment l’agenda diària et demana moltíssima exigència. Ara puc dormir totes les nits a casa, però quan era senadora teníem cada 15 dies ple i almenys feia 1 o 2 nits fora. És d’agrair, jo tinc molt suport per part de la meva mare que m’ajuda molt amb el nen i l’escola, i fas filigranes fins que la tarda el recull la mare, i quan jo acabo la meva jornada el vaig a recollir. En l’àmbit de la meva parella, que també és director del diari LaMañana i té una disponibilitat difícil per això tirem bastant de la mare, o en cas puntuals dels pares del meu home. Per tant, l’ajuda familiar és clau.

També he de dir una cosa, que moltes vegades en actes que vaig m’emporto el meu fill perquè no tinc amb qui deixar-lo o perquè també crec que s’ha de generar consciència de què evidentment soc alcaldessa, tinc un càrrec, però també soc mare. Que la gent sigui conscient d’aquest doble vessant que tenim, moltes vegades inclús criminalitzada. Hem de normalitzar les nostres filles i fills amb les nostres feines.

“Hem de normalitzar les nostres filles i fills amb les nostres feines”

I què et va motivar per entrar en política, et ve per vocació o t’ha vingut així?
Jo era una adolescent apolítica total. Seguia el corrent de què la política no servia per a res. És veritat que a casa meva no es parlava de política, però sí que veies comentaris o les notícies, i en petit comitè familiar parlaves diferents qüestions i pensaments. Ma mare tampoc s’ha dedicat mai, però sí que va votar al PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya), i quan comences a descobrir aquest món comences a veure com funciona i coneixes gent. Amb la utopia de què això es difícil de fer i tu penses que el món és possible de canviar, ni que sigui amb el teu granet de sorra intentar canviar la societat, coneixent gent, veure com es pensa, veure valors que encaixen dins de la política socialista.

Evidentment no estic d’acord amb el 100% del que es fa, però si estàs en un grup on pots pensar diferent i on la majoria coincideixen, doncs et fa sentir còmoda. I va venir una mica per aquí, es va ajuntar tot una mica. També he prioritzat molt la meva feina i la meva vida personal, els meus estudis… vaig tenir una vida una mica complicada. Em quedo òrfena de pare als 9 anys, el meu pare mor amb 40 en un accident de cotxe i es queda sola ma mare amb quaranta i pocs anys amb 3 fills. Tenir una carrera universitària ho valoro molt per tot el que hem viscut.

El juny del 2023 vas ser escollida com a primera alcaldessa de la història de Balaguer. Què suposa per a tu ser la primera dona alcaldessa al municipi?
Per mi va ser un orgull perquè potser ja tocava que les dones es fessin aquest forat a la política local. També és veritat que no era l’única candidata, érem 3 en total. Tot just dimarts feia un any que es van fer les eleccions municipals. El fet que hi hagués bones caps de llista ja era una passa endavant. El fet de guanyar l’alcaldia amb una victòria crec jo que no es podia contestar de cap altra manera. Ha estat un orgull marcar història a Balaguer com a primera alcaldessa i a mi m’agrada.

Anant una mica per aquí, l’altre dia llegia una piulada a ‘X’ d’una veïna de Balaguer que alertava a les dones que no intentessin anar soles pel passeig després que uns estrangers la perseguissin. De quina manera es pot lluitar contra tot això, i quines són les principals iniciatives que has dut a terme com a alcaldessa en clau de dona?
Referent a la piulada a les xarxes, el primer que vaig fer és posar-me en contacte amb el cap dels Mossos per veure si hi havia una denúncia en aquest sentit.  La resposta és que no havien rebut cap denúncia al respecte sobre aquest fet, cosa que per una banda dic que evidentment que pot passar això del missatge perquè qualsevol adolescent ho pot viure, però quan vaig llegir això dels Mossos al tanto no frivolitzar amb aquests missatges a xarxes perquè feia referència als Mossos, i quan em va dir que no tenien constància em va fer mala olor. No sé fins a quin punt hi havia intencionalitat en aquest missatge, entenc que hi ha un tema que s’ha de fer i com a dona es mira amb uns altres ulls perquè ens ha passat o coneixem gent que ho ha viscut.

Per intentar lluitar contra tot això, volem fer un seguiment a nivell de càmeres de seguretat. Ara hi ha una partida pressupostària en la qual inclourem càmeres a la ciutat, no només en alguns punts calents de la ciutat on pugui haver-hi conflicte, sinó també càmeres amb lectors de matrícula pels diferents accessos de la ciutat per saber qui entra i qui surt.

“Inclourem càmeres de seguretat a la ciutat, no només en punts calents, sinó també amb lectors de matrícula per saber qui entra i qui surt de Balaguer”

Quins diries que són els projectes més importants que estan en marxa actualment a Balaguer, i de quina manera beneficiaran a la població?
Ara mateix estem fent les obres de la plaça Sant Salvador i de la Plaça del Jutge, que és la remodelació del paviment de la plaça, una obra que ja venia de l’anterior consistori. També estem fent a nivell de neteja analitzant els diferents serveis municipals a nivell d’aigua potable, servei de neteja viària, servei de manteniment d’edificis… Estem intentant veure com funcionen per intentar millorar-los. Veure que tenim, quines coses no funcionen i veure com es poden millorar per intentar arreglar les coses.

També el tema de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, que està encara en procés de redacció del projecte, que això també donarà un plus de servei a la ciutadania per concentrar en un mateix indret o edifici, que puguin anar allà i fer les gestions d’una manera més fàcil i més agil, com una oficina on agafaràs un número i et poden atendre al moment i demanar els documents i fer-ho tot d’una manera molt més àgil. Un servei públic per a la ciutadania.

“L’Oficina d’Atenció al Ciutadà, que és un projecte que està en procés de redacció, donarà un plus de servei públic a la ciutadania”

Parlem d’aigua. La comunitat de regants de la séquia del Cup de Menàrguens ha tallat en diverses ocasions el subministrament d’aigua de boca al·legant que no pagueu els 44.000 euros de manteniment que reclamen. Com afronteu tota aquesta problemàtica? Crec recordar que fins i tot us vau plantejar comprar una bomba d’aigua.
Això és una pugna que ve de moltíssims anys. Ara tornem a captar aigua de la séquia del Cup perquè s’han avariat les dues bombes amb què fèiem la captació del riu Segre, que és la que teníem com a opció B quan fèiem el manteniment de la séquia. En aquest cas, des del departament i així ho vam autoritzar comprar una segona bomba de recanvi per si ens fallava, perquè estem parlant de l’aigua de boca la ciutat. I el que va passar és que va començar a fallar la bomba que teníem al riu, tan mala sort que la bomba es va cremar. Des del servei tècnic ens deien d’un abastament d’unes 10 hores, llavors vam demanar al departament d’aigua restablir l’abastament per la séquia del cup i que pogués entrar aigua per allà, i en aquest punt estem. Hem demanat una nova bomba per fer la substitució de l’altra.

Pel que fa a la pugna dels regants, l’últim moviment és que nosaltres sabem els diners que demanen, però nosaltres hem demanat que facin els números de cost de manteniment, que de moment no els tenim. A veure si ens poden donar aquests números i tenir aquesta informació.

Amb aquest nou govern compartit a Balaguer entre PSC i Treballem per Balaguer, quines són les línies que seguiu i que ja heu tirat endavant conjuntament? Hi ha bona sintonia per millorar la gestió municipal, o si governéssiu en solitari seria més senzill?
El que teníem molt clar quan vam entrar és que som un equip, independentment dels diferents partits hem d’anar tots a una. I realment crec que és així, el que hem estat fent és posar una mica d’ordre perquè feia molts anys que no es feien inversions. Els principals era el tema de la neteja i manteniment als carrers, que feia molts anys que no s’havia fet res. Per exemple, arreglar pavimentació de carrers, voreres, estem fent obres que estan pendents i volem fer trams de carrer que s’han de tornar a asfaltar perquè el manteniment no s’ha fet. Hi ha molta feina per fer. També el tema de posar la ciutat al dia en coses que no s’ha fet inversió. El tema de la neteja i el mobiliari urbà, i sobretot el tema de promoció econòmica també per donar oportunitats a nivell d’emprenedoria al polígon industrial. Hem tingut converses amb els departaments de la generalitat per intentar fer aquesta ampliació del polígon per fer crida d’empreses perquè puguin venir i donar feina a la gent de la ciutat.

I també un tema que no depèn només de la Paeria, sinó també de la Generalitat i que compartim tot el consistori, que és el tema de l’autovia Lleida-Balaguer. S’ha de fer moltíssima força per donar aquestes oportunitats a la ciutat i que realment aquestes empreses que vinguin vegin atractiu i que és fàcil arribar fins aquí, que no vegin que estem apartats del circuit de connexió del territori.

Governar en solitari i amb minoria seria més complicat. Governar amb majoria et dona aquesta tranquil·litat entre cometes en els punts claus de la ciutat. Però també fem reunions amb l’oposició per explicar-los que hem de fer.

“L’autovia Lleida-Balaguer ha de servir com a motor econòmic i com a connexió del circuit del territori”

Vull preguntar pel tema dels coloms que tants problemes ha generat a Balaguer. L’última notícia que tenim és que vau rebre l’informa d’una empresa especialitzada a partir del qual podríeu implementar mesures. Com heu abordat tot això, i realment ha estat un problema tan greu com es parlava?
El tema dels coloms hi ha una comissió de seguiment que es va constituir. Sí que hi ha problema de coloms, però no és un tema que vingui d’ara, sinó que fa molts anys que tenim aquest problema i també hem descobert quan hem entrat al govern és que no hi ha documentació que s’hagi fet prèviament. El fet que jo no hagi pogut demanar ràpidament la captura de coloms, per exemple, que és el que demana aquesta comissió de seguiment que diuen que no fem res, al contrari. Hem contractat una empresa de pinso esterilitzat que evidentment no és la solució a curt termini, però sí el que s’ha de fer a llarg termini i ja està contractat.

I aquesta empresa és la que ens ha fet l’informe, que no s’havia fet mai, d’un cens poblacional. Fa molts anys que teníem coloms, però mai sabíem de quina magnitud. Hi ha hagut un informe fern sobre això, i al final la comissió de seguiment dels coloms creuen que perquè hem fet una moció aprovada per unanimitat al ple, ja ens legitima a dir-li a la Generalitat que com que els polítics de Balaguer diem que hi ha plaga, ja podem fer gàbies. I això no funciona així. Em sap greu perquè hi ha gent que sap que això no funciona així, i em sap greu que s’aprofitin de la ignorància de l’administració per part de la ciutadania en general, sap greu perquè ja saben com funciona l’administració i no puc dir que ‘por mi cara bonita’, si dic que hi ha plaga ens ficaran gàbies, doncs no. I menys quan s’han de seguir uns paràmetres i no tinc cap document. Jo sé que s’havien posat gàbies i falcons anys enrere.

Jo sé que hi ha una plaga, i l’informe que hem fet ara ho especifica. Però que jo li vagi a dir al departament d’acció climàtica que hem aprovat aquesta moció, que tenim una plaga, però jo no sé com van afectar aquests falcons i gàbies d’abans, no sé quina afectació van tenir… Simplement hem de fer les coses com cal. Evidentment, som nous i hem de saber com funcionen les coses. No és una excusa de què no vulguem fer, al contrari. Estem fent coses des del primer dia. Ens van dir que vigiléssim amb posar gàbies perquè hi ha una norma molt estricta. Ara sembla que des del març hi ha posada d’ous, però des de l’any passat, i des de l’altre… i l’equip de govern mai s’havia posat amb aquest tema.

Ja acabem. Si haguessis de destacar alguna de les iniciatives que has dut a terme des que ets paera en cap, quina seria?
Mira, la política que he de destacar és la de reobrir el despatx d’alcaldia. Tots els divendres faig visites d’alcaldia, tothom que vulgui pot venir sense visita prèvia amb visites de 15 minuts. Una alcaldia ha d’escoltar a la ciutadania i fer una política de proximitat. És el que destacaria perquè feia molts anys no hi havia aquesta opció d’anar directament a parlar amb l’alcalde o alcaldessa. Jo em sento molt còmoda en la política de proximitat, és la base d’un alcalde si vol realment saber quins són els projectes que ha de dur a terme i els problemes de la ciutadania. No visc el 100% que passa a Balaguer, i si la gent m’ho ve a dir, doncs ho conec de primera mà.

“Em sento molt còmoda amb la política de proximitat, abans no hi havia l’opció d’anar a parlar amb l’alcalde o alcaldessa i crec que és la base d’un bon alcalde si vol saber quins són els problemes de la ciutadania”

Daniel Hurtado

Missatges recents

Lloret de Mar rep Bandera Blava a les cinc platges

Ahir l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) va donar a conèixer els guardons Bandera Blava atorgats pel jurat internacional…

5 hores fa

Escaldes-Engordany celebra que Sant Miquel d’Engolasters torni a ser festiu

Un total de 1.007 escaldencs van votar a favor de recuperar Sant Miquel d'Engolasters com a festiu al calendari parroquial…

5 hores fa

Liciten la construcció del dipòsit anti-DSU de La Mòra

Avui s’ha publicat l’anunci de licitació de les obres de construcció d'un tanc o anti-DSU (anti-Desbordaments dels Sistemes Unitaris) al…

5 hores fa

Torna la Sorprenent i Original Baixada d’Andròmines Casolanes de Cunit

Comenceu a fabricar les vostres andròmines casolanes perquè el 12 de juliol, emmarcat dins dels actes de la Festa Major d’estiu,…

5 hores fa

50 actuacions urgents per millorar l’AP-7

El Parlament de Catalunya ha aprovat una bateria de 50 actuacions urgents per millorar l'autopista AP-7. El diputat de Junts,…

6 hores fa

Oberta la preinscripció a les escoles bressol municipals per al curs 2025-2026

Aquest 8 de maig s’ha obert el període de preinscripció a les escoles bressol municipals de Calafell per al curs…

6 hores fa

Esta web utiliza cookies.