Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Pere Granados: “Treballem per ser un municipi turístic sostenible”

Avatar photo

"El problema de ser un municipi turístic rau en el finançament dels serveis en temporada de major afluència"

L’alcalde de Salou, Pere Granados, al seu despatx, en una imatge recent. CEDIDA

Pere Granados no ha tingut un primer mandat fàcil. Els efectes de la crisi de la Covid-19 s’han deixat notar amb força en municipis que depenen, en bona part, del turisme estacional com Salou. Parlem amb l’alcalde de la localitat per fer una valoració d’aquests primers anys al capdavant de l’alcaldia i saber si la vila podrà recuperar-se d’aquest període tan complex.

Aquest mandat ha estat especialment complicat per diversos temes com la crisi econòmica, la guerra i, sobretot la gestió de la pandèmia. Com ha estat aquesta gestió, des de l’Ajuntament de Salou?

Pere Granados: És veritat que han coincidit tota una sèrie de circumstàncies que no han fet gens fàcil la gestió del dia a dia, especialment, perquè la situació ha tingut efectes sobre qüestions socials i econòmiques.
Des de l’Ajuntament, hem afrontat aquesta situació aportant aquelles solucions que estaven sota les nostres competències per tal de millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones; i donar suport als sectors de la nostra economia. Per tant, el nostre compromís en moments difícils ha estat atendre les persones i les famílies, i donar suport als sectors econòmics.

Estem en plena temporada d’estiu. Heu notat la recuperació del municipi, en l’àmbit turístic i econòmic?

Efectivament, aquesta es preveu una temporada en què es rellançarà, de nou, el sector turístic, després de la pandèmia. I això és molt important per dos motius. En primer lloc, perquè el turisme és una de les indústries que més ocupació genera i més contribueix al PIB del país. I, per tant, té una relació directa amb la dimensió socioeconòmica d’una destinació com la nostra, Així, podem dir que, a escala general, però també en l’àmbit de la destinació de Salou, la recuperació de l’activitat turística és una realitat.

A Salou, per sort o per desgràcia, se l’acostuma a relacionar amb un tipus de turisme d’oci i, especialment, d’oci nocturn, amb tot el que això comporta. Quines actuacions esteu portant a terme per captar turisme de “més qualitat”?

En primer lloc, hem de deixar clar que l’oci nocturn és només un dels sectors que conforma la diversitat d’oferta de la nostra destinació. Quan parlem de turisme de Salou, hem de parlar de turisme gastronòmic, esportiu, cultural i històric, de natura i d’entreteniment, que avui són els màxims exponents d’un model de turisme que avança cap a la sostenibilitat i la desestacionalització. Per tant, avui estem en aquesta línia de treball sobre la base dels objectius de desenvolupament sostenible; i, per això, recuperarem i reforçarem aquells espais, sectors i activitats que ens diversifiquen i ens posicionen com un municipi turístic de 365 dies i ens obren a nous mercats i segments. És d’aquesta forma com assolirem una sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

En aquesta temporada en què la població habitual de Salou es multiplica, quines mesures de seguretat al carrer teniu previstes o teniu ja implementades?

La població empadronada de Salou arriba als 29.000 habitants i la població estacional en ple estiu arriba als 190.000 habitants. Per tant, això ens obliga a sobredimensionar i a ampliar els serveis, entre ells els de seguretat. Per tant, Salou té experiència en acollir fluxos turístics. Per exemple, arran de la pandèmia vam posar en marxa un sistema de control de l’afluència de les platges per tal de controlar la seva ocupació. No obstant això, el problema de ser un municipi turístic rau en el finançament dels serveis que cal prestar en temporada de major afluència, i, per això, reivindiquem un sistema de finançament específic, per als municipis turístics com Salou.

Ara que ja enfilem la recta final del mandat, quines són les obres/projectes que teniu previstos abans d’acabar la legislatura?

Abans de finalitzar l’actual mandat no solament tenim les obres i projectes per acabar, sinó molts d’altres importants per iniciar. A part de projectes de millora i arranjament de l’espai urbà que començarem i acabarem; tenim projectes importantíssims començats com el del barranc de Barenys i d’altres que finalitzaran, com el desmantellament de les vies del tren i la nova estació Salou-PortAventura.

També podem avançar que estem treballant en un dels projectes fonamentals de la ciutat, com és l’Eix Cívic, del qual, abans de final d’any, cap al mes de setembre podrem adjudicar-ne la redacció del projecte d’urbanització; alhora que estem treballant en la redefinició de l’espai, en l’àmbit corresponent als edificis. Altres projectes que s’estan treballant en aquest moment són la segona fase de vianalització de l’avinguda de Cales Buïgas, els projectes inclosos en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació, la revisió del POUM, el projecte Smart Salou de digitalització.

Des dels ajuntaments es tracta d’un tema important, que és la lluita contra el canvi climàtic, el canvi energètic i la descarbonització. Quines mesures apliqueu en aquest aspecte?

Efectivament, el model de ciutat que estem impulsant és, precisament, el que marquen els criteris i objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i l’agenda europea 2030; on la reducció de la petjada ecològica i transformació cap a ciutats més eficients, amb implantació d’energies netes i renovables i reducció d’emissions contaminants, són aspectes a treballar. I en aquest sentit, estem desenvolupant ja projectes com el de ‘mobilitat sostenible municipal’, el Pla Estratègic de Turisme, el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Identifiquen per primer cop a un possible autor d’una punxada a Catalunya

Notícia següent

L’Ajuntament de Lleida preveu un permís per dolor menstrual

Notícies relacionades