Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

Francisco Romero: ”Vull un model d’alcaldia de proximitat per tenir una visió transversal de la ciutat”

Avatar photo

El tinent d’alcalde Francisco Romero encapçala la candidatura del PSC per quarta vegada a Vilafranca del Penedès. En aquesta entrevista de la Ciutat reivindica la feina feta en habitatge, urbanisme i serveis a les persones els darrers anys. El PSC governa amb coalició amb Junts per Vilafranca des de fa 10 anys.

De cara a les eleccions municipals del 28 de maig vol recuperar espai al ple i no haver de dependre de pactes amb altres formacions polítiques. Aspiren a ampliar els cinc regidors actuals per arribar a ser la força més votada al municipi i poder governar en solitari.

-Per què vol ser l’alcalde de Vilafranca?

La política municipal és la meva passió. Des que vaig començar amb el Joan Aguado, sempre he portat una mica en paral·lel la carrera professional amb la política. Per mi ser l’alcalde de Vilafranca és la màxima il·lusió que puc tenir. Em sento motivat i amb moltes ganes de treballar per la meva ciutat. 

-Quina valoració fa del mandat?

Faig una valoració molt positiva. Nosaltres com a grup municipal hem apostat sempre per l’estabilitat a l’ajuntament. De fet, des de l’any 1979 som l’únic grup que ha afavorit tots els pressupostos municipals, tant estan al govern com a l’oposició.

Aquest mandat ha estat molt important pel tema de l’impacte de la COVID-19. Durant aquesta legislatura, des del PSC hem estat gestionant dues grans àrees: urbanisme i serveis a les persones. 

Hem impulsat una llei de barris que ens va portar l’any passat a ser el segon ajuntament de la província de Barcelona en inversió publica per habitant. Durant aquests anys he treballat al costat dels veïns i veïnes de Vilafranca acordant les actuacions pertinents. A més, hem pogut tirar endavant el Pla de l’Habitatge amb cap vot en contra del Ple municipal.

Des de l’àrea de serveis a les persones hem intentat assegurar que ningú es despengés en aquests moments difícils de crisi derivada de la covid i el que ja arrossegàvem.

-Han quedat projectes pendents? 

Diria que en algun tema d’equipaments ha quedat pendent. El que passa és que tota la inversió la vam haver de reorientar amb motiu de la COVID-19. Ara volem seguir treballant en la mateixa línia amb propostes que siguin viables tècnicament i econòmicament.

-Durant el mandat heu posat en marxa el Pla d’Intervenció Integral al Centre i al c/del Comerç 

El Pla d’Intervenció Integral té l’objectiu de millorar la connexió entre el centre històric i els barris. El Pla ve acompanyats d’ajuts perquè la gent pugui rehabilitar el seu habitatge o per l’eficiència energètica. En aquest sentit, ens ha permès captar moltes subvencions. Aquest programa és finançat al seu 50% per fons externs. 

-Quina és la situació de l’habitatge a la ciutat?

Vilafranca també està immersa en aquest problema de l’habitatge que es pateix arreu del país. Tot i això, fa poc que vam aprovar el nou pla de l’habitatge Sense cap vot en contra i el que estem fent és treballar aquestes línies. Hem reobert l’oficina municipal de l’habitatge i hem posat en marxa una iniciativa que ha tingut molt de ressò que consisteix a reformar locals situats en planta baixa fora de trama comercial i que porten buits i tancats des de fa anys per reconvertir-los en habitatge. A més, hem obert una partida per comprar habitatges, sobretot en determinades zones de la ciutat per poder ubicar famílies i gent jove.

-Com veu Vilafranca? Ha millorat aquests darrers 4 anys?

Vilafranca ha sabut mantenir serveis públics, sobretot els vinculats als serveis a les persones. Som un Ajuntament referent pel que fa a serveis a les persones. Una àrea que ha portat el meu company Ramon Zaballa destacant el projecte de La Nau, un equipament nou per a joves a la ciutat.

Pel que fa a la part d’urbanisme, estem tenint molt bones sensacions. Als veïns i veïnes els hi ha agradat tot allò que hem anat fent durant la legislatura. 

En definitiva, en alguns temes faig valoració positiva i en altres temes, crec que la realitat s’imposa i s’ha de seguir treballant.

-És cert que hi ha un problema d’inseguretat a la ciutat?

Segons una enquesta de la Diputació de Barcelona, el 45% de la gent que viu a Vilafranca diu que està preocupada per la seguretat ciutadana. La gent reclama aquesta policia que havien tingut de barri, que passeja per places i carrers. Apostem per incorporar la figura del sereno a Vilafranca, tal com han fet altres municipis i que han tingut bona rebuda com en el cas de Santa Coloma de Gramenet. Creiem que hem de posar fil a l’agulla amb priorat en aquest tema i ho farem durant els primers 100 dies de govern.

-Quins son els eixos del programa electoral?

Podríem agrupar el nostre programa electoral en 3 àmbits generals: els projectes singulars que s’han de posar en marxa a Vilafranca, el suport a les entitats de la ciutat i per últim els projectes que poden engegar l’ajuntament i les entitats a la ciutat per tal de multiplicar resultats.

Amb aquests 3 capítols volem liderar amb força el pròxim govern municipal. Hem d’encaminar-nos per solucionar aquests temes que preocupen a la gent de Vilafranca.

-Aposta per un model d’alcaldia de proximitat. En què consisteix?

És el que he anat fent com a regidor d’urbanisme aquest mandat, però sense tenir aquesta visió transversal que es pot tenir des de l’alcaldia. Nosaltres el que estem plantejant és poder fer una descentralització de l’alcaldia, de l’equip tècnic i de l’equip de govern cap als barris, de manera que pugui estar durant una setmana a cada barri atenent els veïns i veïnes i les entitats.  

En aquest sentit, parlant de proximitat, apostem per posar en marxa la policia de barri tant de dia com de nit. 

A més, volem impulsar nous canals de comunicació per ser un ajuntament proper al ciutadà 

-Com és la llista que presenteu per al 28M?

Som un equip amb una prioritat: Treballar per Vilafranca. Combinem experiència i gent nova. També gent que ve de fora de les organitzacions polítiques. És un equip del qual estic molt orgullós i que és un reflex de la societat vilafranquina.

-Quins resultats espera el 28 de maig? 

Ens plantegem l’objectiu de tornar a ser la força més votada.  El segon objectiu seria poder començar sols i poder liderar el govern municipal per poder fer aquestes propostes que portem al nostre programa electoral.

Pel que fa als pactes, no tenim cap opinió predeterminada. En cas que fóssim un govern en minoria m’agradaria que ens donessin un temps abans de poder fer un acord d’estabilitat. 

-Si arriba a l’alcaldia, què és el primer que pensa fer?

Visitar tots els barris de la ciutat, cobrir totes les places vacants de la policia local i engegar la policia de barri les 24 h. També optaria per una alcaldia reivindicativa reclamant una millora dels serveis que no son competència de l’ajuntament, però afecten els nostres veïns i veïnes com l’atenció primària a l’hospital o la millora del transport públic cap a Barcelona i Tarragona.

-Per acabar, completa la frase Vilafranca és…

Vilafranca és la vila que m’apassiona i amb la que vull dedicar tots els meus esforços per aconseguir posicionar-la on toca. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Salou, entre els millors d’Espanya en gestió eficient i sostenible

Notícia següent

Denunciat un veí de Llagostera que ocupava pisos i els rellogava

Notícies relacionades