Pau Ricomà, alcalde de Tarragona: “Soc molt conscient que ser alcalde també vol dir ser criticat”

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, a les escales de l'Ajuntament. JULIO COLLADO

Com ha estat la seva arribada a l’alcaldia? És tal com ho imaginava?

L’entrada ha sigut molt bona, he notat per part de tots els treballadors una predisposició molt gran a treballar i ajudar-nos a tirar endavant el projecte de ciutat. Com a grans professionals que són, ens en sortirem.

N’és conscient totalment d’on es troba i de la importància de la seva figura?

Hem de ser una mica humils (riu). És una tasca que quan la vius durant el dia a dia la realitzes com una cosa automàtica i mecànica, però és veritat que quan ho mires amb certa perspectiva te n’adones de la tremenda importància que té. Tarragona és una ciutat molt diversa i vull recalcar que no és una ciutat de ningú, tampoc de cap marca, com al seu dia van voler que fos la capital d’una fictícia Tabarnia, sinó que és una ciutat molt diversa, molt complexa i amb gent amb moltes ganes de col·laborar.

Què és el primer que ha fet o la primera decisió que ha pres com a alcalde?

La primera decisió va venir una miqueta forçada per les circumstàncies. Nosaltres tenim una orientació estratègica que portarem a terme durant el mandat  i el primer que vam haver de fer va ser prendre una decisió molt concreta i sobrevinguda, que era haver de donar permís o no al fet que es fes una zona d’esbarjo sobre l’aigua a la zona de Tamarit, amb uns 1.000 metres quadrats i un impacte molt gran sobre la imatge d’aquesta zona. Era un tema que es va anar dilatant en el temps i nosaltres el primer que vam fer va ser no autoritzar aquesta plataforma. He de dir que va ser una decisió molt ben entesa, fins i tot pel sector turístic.

Ara sí, pregunta obligada. En quin punt es troben les negociacions amb la CUP?

Podríem dir que progressen adequadament. Crec que és normal que sigui així, valoro molt la feina que fa la CUP, els seus valors i la seva capacitat d’intel·ligència, i ara el que hem de fer és lligar el nostre programa amb els dels comuns i els de la CUP, i intentar aprofitar totes aquelles coses que ens uneixen, que en són moltes, i seguir avançant.

En més d’una ocasió ha esmentat, i llegeix-ho textualment que: “Capgirar el deteriorament de Tarragona ens donarà feina per tot el mandat”.

Per tot el mandat i per més. Hem de revertir una situació, i és que la ciutat de Tarragona no pot ser la ciutat de Catalunya amb més habitatges en situació ruïnosa. Hem de refer que el comerç estigui al centre amb tants problemes, i també que l’espai públic, en general, no estigui prou net. Aquesta feina és molt important.

Un dels projectes que va iniciar l’anterior govern va ser la gratuïtat del bus.

Va dir que ho faria però jo mai vaig veure res. El que va fer va ser un descompte amb els abonaments d’un 25%, una cosa que realment és anecdòtica dintre del que van dir que farien. Van presentar uns números que no s’aguanten per enlloc. Vull dir-li a la ciutadania que encara som una ciutat molt endeutada, amb molts problemes en acabar cada any el curs amb la despesa corrent en positiu. Per tant, crec que hem de ser molt conscients d’on som i recuperar la vitalitat, però no a través de fer promeses que no portin enlloc, sinó fent coses consistents.

Com vol que estigui o s’imagina la ciutat d’aquí a 4 anys, un cop acabi la legislatura?

No tinc obsessió per inaugurar coses durant aquests 4 anys, tinc obsessió per posar les bases i treballar de manera molt efectiva. El que voldria és una Tarragona molt més cohesionada, amb un pes molt més important de la cultura, amb un comerç molt més viu i, sobretot, amb una regeneració dels habitatges i els edificis en mal estat molt clara. En definitiva, una Tarragona que pogués viure molt per la gent del carrer, això és el que realment m’agradaria.

Deixant d’un costat el caire polític, com és Pau Ricomà com a persona i no com alcalde?

Això ho hauria de dir la gent que treballa amb mi (riu). Em costa definir-me una mica però sincerament crec que soc una persona molt honesta, treballadora, que té i sent molt respecte per la gent i s’estima  moltíssim la ciutat de Tarragona. Serà molt difícil trobar-me paraules de desconsideració cap a ningú.

Li ha canviat molt el dia a dia des del passat mes de juny?

M’ha canviat una mica però el que intento és no canviar jo. És cert que disposo de menys hores lliures, però intento fer coses molt quotidianes, com intentar sempre que puc anar a dinar a casa. Intento fer la vida que portava abans, arribar a casa, ajudar amb les tasques o baixar la brossa a la nit.  No vull canviar la manera de viure.

Confessi, què és el millor i el pitjor de ser alcalde?

El millor és que és una fantàstica oportunitat per fer coses per la ciutat. Per millorar-la i donar facilitats a la gent. El pitjor encara no t’ho sé dir, amb el temps t’ho diré. Crec que tot és bo, soc molt conscient que ser alcalde també vol dir ser criticat, de manera molt legítima perquè no em penso enfadar. Crec que qualsevol persona, grup polític o mitjà de comunicació té dret a valorar, millor o pitjor, les teves decisions, per tant no em puc queixar d’això. No veig cap part negativa i la part boníssima és això, veure que pots fer alguna cosa per la teva ciutat i veure en els ulls de molta gent que tenen la mateixa il·lusió que tu, això és molt satisfactori.

⬇⬇⬇ AQUÍ PODEU VEURE L’ENTREVISTA SENCERA ⬇⬇⬇