Eleccions 2024

Montse Berenguer: “A Lleida hi ha un problema de model i de base amb la seguretat”

Entrevistem a la cap de llista popular a Lleida, Pirineu i Aran per les eleccions del 12 de maig

Continuem amb la ronda d’entrevistes als principals caps de llista de la demarcació de Lleida, Pirineu i Aran per a les eleccions del proper 12 de maig. És el torn de la cap de llista popular, Montserrat Berenguer (Lleida, 45 anys) que ens rep a la seu del Partit Popular a Lleida per explicar-nos les diferents polítiques i projectes que volen dur a terme al territori.

Titulada superior en psicologia, antropologia i treball social, Berenguer es defineix com a política de centredreta i afirma que el territori necessita molts canvis per millorar en agricultura, ramaderia, ajuts públics i habitatge. També ha treballat en l’àmbit de la psicologia al cos de Mossos d’Esquadra, actualment a justícia dins de l’equip d’assessorament tècnic d’àmbit penal.

La cap de llista popular a Lleida carrega contra el líder socialista, Salvador Illa, de qui diu que l’any 2009 va ser cesat com a director general d’infraestructures de la Generalitat de Catalunya, i també va ser investigat el 2014 per la Fiscalia Anticorrupció. A més, ens parla de la seguretat com un dels temes que preocupa més a la ciutadania on apostem per una immigració legal i ordenada.

Podries presentar-te breument pels nostres lectors i explicar-nos per què vas decidir entrar en política i formar part dels populars?
Vaig opositar per primera vegada per la Generalitat l’any 2001 per treball social. Després vaig anar a treballar a Barcelona, que va ser el primer destí a la direcció general d’atenció a la infància i adolescència, i llavors mentre treballava vaig estudiar psicologia a distància i després ja antropologia, que ha sigut l’última titulació. Dins de l’àmbit de la psicologia, he estat al cos de Mossos d’Esquadra com a facultativa psicòloga i actualment a justícia dins de l’equip d’assessorament tècnic d’àmbit penal. També havia passat per civil als serveis territorials de justícia de Lleida. A més soc mare, que ha sigut la millor fita per a mi.

Jo ja havia col·laborat amb el tema del projecte de la Lleida Implicada amb el Xavi Palau, en qui crec plenament i en la seva manera de fer política. Entre aquesta distinció entre dretes i esquerres, jo dic que soc la veu del centredreta, però que tenim polítiques socials molt més fortes i potents en tots els sentits que d’altres que ara anomenaria les males esquerres.

I per què vas decidir ser la cap de llista a Lleida i comarques per aquestes eleccions del 12 de maig?
Això ha estat un vot de confiança que m’han donat perquè suposo que valoren la meva trajectòria professional. A més, crec que en el projecte i vull poder millorar les coses.

Durant la campanya heu parlat de voler una Catalunya millor i una Catalunya de primera. Què oferiu als lleidatans i lleidatanes des del Partit Popular?
Falten moltes coses. Hauríem de parlar d’agricultura, ramaderia, ajuts públics i habitatge. Nosaltres tenim tot un projecte que hem hagut de desenvolupar amb propostes que estan fetes a partir de la veritat. És un projecte reflexionat i amb què ens hem assessorat dels qui pateixen els problemes i de professionals experts en la matèria.

Parles d’habitatge, quines mesures necessita Lleida per millorar en aquest àmbit?
Doncs més habitatge de lloguer social. Aquí habitatge de protecció oficial en una dècada a la província de Lleida se n’han construït 69. I vull donar les dades concretes, ja que la Generalitat tenia un pla d’habitatge de protecció oficial de construcció d’un gran nombre i s’ha quedat molt curt. Hi ha hagut un incompliment per part de la Generalitat, que es va comprometre a construir 85.000 habitatges nous de protecció oficial fins al 2025, i la trajectòria no ho avala. En una dècada, del 2013 al 2023, només s’han construït 16.000 habitatges de protecció oficial, i a Lleida, 69 en una dècada.

El mateix pel lloguer social dels joves. També volem fer ajuts i que els avals siguin subvencionats. El tema de l’habitatge és un greu problema, i si parlem de la Vall d’Aran encara pitjor on la gent fins i tot es planteja viure en caravanes.

Tot això vull enllaçar-ho amb les polítiques socials, destinades a la gent gran i discapacitats. No s’estan rebent molts ajuts per poder rehabilitar aquests habitatges que han d’estar adaptats. Ja no dic espais públics, sinó fins i tot a domicilis d’ús habitual i particular.

“La Generalitat va incomplir perquè es va comprometre a construir 85.000 habitatges nous de protecció oficial i en una dècada només han construït 16.000. A Lleida, només 69 del 2013 al 2023”

En les darreres eleccions al Parlament del 2021, el Partit Popular va ser el setè partit menys votat aquí a Lleida. Veieu possible millorar aquests resultats? I en cas de tenir possibilitats per governar, amb quins partits pactaríeu?
El Partit Popular s’ha titllat moltes vegades de ser un partit residual. I al conjunt nacional no és així i ja ho avanço que no serà així. Properament, el PP tindrà molta força a nivell nacional, i a Catalunya volem recuperar aquesta representació per a la nostra província al màxim possible. Volem fer i recuperar aquesta veu que necessitem. Per això, també una de les màximes defenses és que volem aquesta conselleria d’agricultura, ramaderia i pesca i que estigui aquí al nostre territori.

A nivell de pactes, hem d’esperar a l’escenari resultant. Ara mateix votar socialisme, esquerra i Junts és el mateix. Els socialistes quan diuen ‘A’, diuen ‘Z’. Per tant, ara parlar de pactes no és el moment.

Quines polítiques pretén tirar endavant el PP davant la situació de despoblament i desaparició d’escoles en les zones rurals i de muntanya? Mirant més cap al Pirineu.
L’objectiu és evitar aquest despoblament de municipis rurals. Per fer-ho cal incentivar, per exemple, amb el tema habitatge, amb tema escolar, les escoles rurals, més serveis de transport gratuïts per a totes aquestes poblacions per evitar, precisament, doncs aquest despoblament i tancament de zers i escoles rurals.

I en matèria d’agricultura i ramaderia, nosaltres tenim tota una proposta de llei on apostem pel relleu generacional. I la condició de jove agricultor, l’edat la volem ficar fins als 40 anys. I aquest ajut, que quan el reben ja és tard perquè triga de vegades dos anys en fer-se efectiu i l’ha d’estar declarant en dos anys fiscals. El que volem és allargar-ho perquè es pugui fer amb una moratòria de 5 anys.

“Apostem pel relleu generacional en l’agricultura i ramaderia. Volem ficar la condició de jove agricultor fins als 40 anys per poder rebre ajudes”

En la vostra campanya electoral parleu molt de millorar la seguretat per posar fi a la reincidència, un fet que aquí a Lleida preocupa bastant. De quina manera plantegeu millorar aquesta seguretat i prevenció?
Aquí hi ha un problema de model i de base. Hi ha polítiques del bonisme i aquestes polítiques del bonisme no són polítiques de reinserció. No ens equivoquem, nosaltres als reincidents i als delinqüents no els donarem cap ajut. Quan diem que Catalunya ocupa el rànquing d’ocupació il·legal és veritat. Més d’un 40% d’ocupació il·legal es produeix a Catalunya.

Nosaltres som defensors de la propietat privada. És a dir, una cosa són els desnonaments, on aquí l’administració té una obligació que és ajudar amb aquella familia, i més si té criatures per donar-li un habitatge. Ara, aquells que ocasionen aldarulls, molèsties als veïns i delinqüència, aquí no ens hi trobaran. Per tant, immigració legal, ordenada i ajuda a qui vulgui vindre aquí a buscar oportunitats noves per la seva família, pel seu benestar personal, benvingut sigui. La delinqüència no la volem i ara mateix tenim un problema a Lleida ciutat amb el tema dels reincidents i on també les agressions sexuals han augmentat.

Barcelona és la segona ciutat europea capital de delinqüència, i Lleida la setena ciutat europea amb major consum de cocaïna.

“Nosaltres als reincidents i delinqüents no els donarem cap ajut. La delinqüència no la volem i ara mateix a Lleida hi ha un problema amb els reincidents i amb l’augment de les agressions sexuals”

El partit de Junts + Puigdemont per Catalunya parla d’unes eleccions que van d’escollir entre Illa o Puigdemont. Com veuríeu els populars un possible retorn de Carles Puigdemont al Parlament?
Estem en un estat democràtic on la ciutadania decideix. Nosaltres tenim unes línies que farem i hem de seguir la legalitat. En tot cas, es tracta d’un compliment del que dictamini la legalitat, ni més ni menys.

S’ha parlat molt en aquesta campanya del que va passar amb la figura de Pedro Sánchez i la seva aturada d’agenda i possible dimissió. Creieu que els socialistes han utilitzat la figura del president del Govern espanyol per aquestes eleccions?
Jo ja vaig dir que tot això era teatralitat i victimisme. Amb psicologia ja està bastant estudiat i ara ho diré com a professional, que és això del locus de control extern. Es tracta de buscar l’empatia i d’alguna manera fins i tot, com una estratègia i instrumentalització política. Jo no sé si podria desaparèixer cinc dies. Hauria d’agafar des de la meva empresa, o en aquest cas demanar a la Generalitat els meus assumptes, dies personals o vacances dins del període reglamentari. Però aquí un agafa i marxa perquè ha de meditar. Uns altres potser ens reuniríem amb els amics, no? I compartiríem les nostres penes en petit comitè. I aquí tots els mitjans han fet publicitat gratuïta a costa de tots.

I el que sí que vull dir sobre els socialistes, lligant-ho amb Junts perquè per una banda donen suport a Puigdemont, però després el critiquen a l’esquena. I aquesta doble moral… no sé si en política val tot. Per nosaltres no val tot, nosaltres direm el que és, però diem la veritat i anem de cara. Aquí ja saps el que hi ha. Els altres et poden sortir per on et poden sortir, sempre estàs nedant sobre terreny fangós. I per què es desvien altres temes? És a dir, amb el tema del sanchisme ens hem centrat en això, però hem deixat de parlar d’altres temes del senyor Salvador Illa, que les eleccions sembla que van a favor seu i que va molt sobrat de vots.

El senyor Salvador Illa va ser cessat el 2009 com a director general d’infraestructures de la Generalitat de Catunya després de descobrir-se el cost de la ciutat de Justícia de Barcelona, que s’havia disparat un 52%. Per tant, d’aquell pressupost de 255 milions, finalment va assolir un cost de 388 milions d’euros i aquí el van cessar. Parlo de l’any 2009. L’any 2014 la Fiscalia Anticorrupció també l’investiga. A altres alcaldes i regidors també. I ja no parlo de la gestió de la pandèmia, on van titllar de friquis als de Cuarto Milenio on bons professionals estaven advertint que Espanya feia tard amb el tema de les mascaretes i altres gestions de la pandèmia. Van frivolitzar moltíssim amb la tasca de molts periodistes. L’exministre de Sanitat ara serà el nostre futur president de la Generalitat? És que de vegades perdem una mica la memòria.

“Salvador Illa va ser cessat el 2009 com a director general d’infraestrcutures de la Generalitat i també va ser investigar l’any 2014 per la Fiscalia Anticorrupció”

Què en penseu de l’aparició dels grups d’extrema dreta amb missatges xenòfobs i racistes, i de la seva entrada al poder?
Aquests grups tenen el seu discurs. Però nosaltres tenim més base d’anys al Partit Popular. Estem consolidats i parlem de molts temes. D’immigració legal desordenada i delinqüents també hi parlem nosaltres, però també ho fem d’agricultura, ramaderia, habitatge, política social, gent gran, violència de gènere, protecció a la infància… Amb aquest ventall penso que guanyem la partida sobradament.

Quant a grups com Vox, han arribat a defensar la sortida d’Espanya de la Unió Europea. Nosaltres som europeistes. Igual que dic que em sento catalana, em sento espanyola. Són els meus sentiments i jo m’estimo molt a la llengua catalana. Que ningú s’equivoqui que perquè ara estic al Partit Popular no me l’estimo. Els que estem en aquesta llista popular som molt catalans i ens estimem la nostra llengua. Ara, també ens sentim espanyols i ho portem al nostre ADN. Catalunya l’ha fet gran molta gent provinent de fora i d’arreu d’Espanya, però també sumen ciutadans europeus i del món.

Quin és el teu missatge per aquelles persones que estan indecises o desencantades amb la política, i que no saben a qui votar el 12-M?
Nosaltres som la veu del centredreta, però també d’aquella gent que està desencisada de tots aquells projectes que van creure que arribarien i que serien els millors per la Catalunya del canvi. Hem vist fórmules de tripartits i no volem una altra vegada experiments amb gasosa que no van funcionar. Esquerres també les hem tingut i els problemes continuen igual. Doncs no queda més que un canvi.

Estem dient això, un canvi de fer Catalunya millor. La llengua catalana l’estimem, jo defensaré la llengua catalana de forma transversal, fins i tot arreu i a tots els departaments.

Hi ha alguna cosa més que t’agradaria compartir amb els votants catalans abans de les eleccions?
Als votants catalans els demano que tinguin la confiança que defensem un projecte per amb ells i per la ciutadania. Per tant, una política que serà feta des del carrer. Sabeu que Palau (Xavi) trepitja carrer i, per tant, estic en la mateixa línia a l’àmbit provincial per anar de municipi en municipi, cadascun dels 231 municipis i parlaria de molts altres temes.

Ara estic en campanya, però tinc ganes de què passi tot això per treballar, perquè si alguna cosa ens caracteritza a aquesta llista popular és que som gent pencaire. Que no vivim de la política ni hem viscut mai de la política. Això ho podeu investigar, jo sempre he hagut de pagar-me els meus estudis i al seu dia treballava amb 16 anys. Per tant, demano que confiïn en aquest projecte.

Daniel Hurtado

Missatges recents

Ferit un home per arma de foc en un hotel a Segur de Calafell

Un home ha resultat ferit aquest dissabte a la tarda possiblement per arma de foc…

11 hores fa

Ferit un home en bolcar el seu tractor

Un home de 47 anys ha resultat ferit aquest dissabte en bolcar un tractor a…

11 hores fa

Milers de persones reclamen a Barcelona la “fi del genocidi” a Palestina

La manifestació a Barcelona per reclamar que s'aturi el "genocidi" a Gaza ha reunit 2.600…

11 hores fa

Els estudiants de la UB trenquen relacions amb el Rectorat fins que talli amb Israel

Els estudiants acampats a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) han decidit trencar…

11 hores fa

Collboni lamenta la pèrdua de les dues veïnes de Barcelona

L'Alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha expressat el seu profund lament per la tràgica mort…

12 hores fa

Ferits dos menors de 9 i 5 anys en un xoc frontal entre dos turismes

Un nen de nou anys i un altre de cinc van resultar ferits moderats després…

12 hores fa

Esta web utiliza cookies.