El Photonit 2025 se celebrarà del 30 de maig a l’1 de juny al Monestir de les Avellanes, a la Noguera, amb un programa que inclou comunicacions, ponències, tallers i visites guiades a càrrec de reconeguts especialistes.
Així ho han detallat a la presentació de l’esdeveniment, que ha tingut lloc aquest dimarts a l’Institut d’Estudis Ilerdencs en un acte en què hi han participat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; el director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas; i el director del Photonit, Ramon-Ignasi Canyelles.
En la seva benvinguda a l’acte, Estefania Rufach ha destacat que Photonit és un congrés “que hem vist créixer” i que posa en valor “aquest cel magnífic que tenim al Montsec”, sense oblidar que a més dona a conèixer una part del territori com és la comarca de la Noguera i que ho fa “des d’un dels nostres símbols, com és el Monestir de les Avellanes”.
Per la seva part, Ramon-Ignasi Canyelles ha explicat que aquesta edició comptarà amb més ponències sobre l’edició fotogràfica, a més de les habituals sobre fotografia planetària, fotografia de cel profund o fotografia de paisatge. Canyelles ha detallat que aniran a càrrec d’especialistes de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol, tot plegat complementat amb els tallers que es fan cada any, “un dedicat a la fotografia de la Via Làctia i l’altre a la il·luminació dels subjectes en l’espai de la fotografia de paisatge”.
Photonit 2025-3r Congrés de fotografia nocturna i astrofotografia oferirà un programa que comptarà amb una dotzena d’especialistes escollits entre els millors del país en les branques de la fotografia i de l’astronomia fotogràfica, que presentaran les seves comunicacions sobre aspectes tan diversos com la fotografia en les seves modalitats de gran camp, planetària i de cel profund, l’edició d’imatges, la fotografia de fenòmens diversos, com ara els eclipsis i aurores boreals, el material astronòmic i fotogràfic, les tècniques d’obtenció d’imatges, la filosofia de la imatge astronòmica, els programes i aplicacions informàtiques per a la planificació d’imatges i edició de les mateixes, etc., sense oblidar diferents tallers de fotografia i visites guiades.
La tercera edició de Photonit es posarà en marxa el divendres 30 de maig en una vetllada durant la qual, després de sopar, es podrà gaudir de l’espectacle de benvinguda ‘Poesia i Estels’, a càrrec del grup Poèticament, i seguidament es farà un taller d’il·luminació nocturna amb tècniques de lightpainting i el taller de Via Làctia amb il·luminació del subjecte.
El dissabte 31 de maig arrencarà amb la inauguració institucional i durant tot el dia hi haurà comunicacions sobre astrofotografia de temàtica diversa (revelat i edició d’astrofotografies de gran camp, fotografia de rastres d’estels processades amb el programa de creació pròpia RawSkyStudio, els propers eclipsis peninsulars, astrofotografia planetària, novetats en material d’astrofotografia lleugera, edició de fotografies de cel profund mitjançant l’aplicació de creació pròpia Astro Processor Script, fotografia nocturna de paisatge amb il·luminació de l’escena i les aurores boreals). A la nit, es farà una visita al Parc Astronòmic Montsec i tallers pràctics.
Photonit acabarà diumenge 1 de juny amb una jornada en què hi haurà noves ponències i tallers sobre fotografiar siluetes humanes sota la llum dels estels, filtres fotogràfics i efectes òptics, sensors de càmera i la seva resposta en la fotografia nocturna, Photopills (FAQ), fotografia astronòmica diürna en recintes tancats. Tot plegat abans de la cloenda oficial, d’una visita guiada del Monestir de les Avellanes i del dinar de comiat.
Aquest congrés fa palès que l’astronomia és un recurs cultural i turístic de la Noguera, que pot aprofitar-se des del vessant més lúdic fins a l’alta especialització, gràcies a l’entorn natural del cel certificat Starlight i també mitjançant equipaments com el Parc Astronòmic del Montsec i del sector serveis.
La voluntat és continuar potenciant-lo en xarxa com a activitat d’interès per a la comarca, amb organitzadors i col·laboradors com ara el Consell Comarcal de la Noguera, el Parc Astronòmic del Montsec, el Monestir de les Avellanes, la Diputació de Lleida a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Societat Astronòmica de Lleida i l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, així com amb la implicació de Monitors Starlight formats al PAM i la Fundació Starlight.
Més informació a: https://www.monestirdelesavellanes.com/ca/photonit-2025