Josep Anselm Clavé
Amb motiu dels dos-cents anys del naixement de Josep Anselm Clavé, l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha impulsat el cicle ‘J. Anselm Clavé: la veu del poble’, una proposta cultural i acadèmica per recordar i reivindicar la figura d’aquest músic, compositor, polític i escriptor clau en la cultura popular catalana del segle XIX.
El cicle inclou tres conferències, a càrrec de reconeguts especialistes; un concert dedicat a la seva música i context, i una exposició documental i patrimonial, que recull el rastre dels Cors Clavé a la ciutat de Lleida.
La primera de les conferències, que encetarà el cicle, se celebrarà dijous vinent, 15 de maig, i anirà a càrrec dels historiadors Manel Lladonosa i Quintí Casals, en què, sota el títol ‘El temps d’Anselm Clavé: Renaixença i republicanisme’, parlaran sobre el context polític i cultural d’Anselm Clavé, ubicat entre la Renaixença Catalana i el republicanisme federal amb especial èmfasi a Lleida, tot mostrant alguns exemples concrets de la presència republicana a Lleida.
Dues setmanes després, el 29 de maig, la musicòloga Anna Costal, professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya, oferirà la xerrada ‘Josep Anselm Clavé. D’Icària a la República Federal’, en que proposarà un recorregut per la trajectòria vital, professional i artística de Josep Anselm Clavé i el situarà en el context dels esdeveniments polítics i socials del segle XIX.
La tercera conferència arribarà el dijous 12 de juny i durà la signatura de Lluís Marc Herrera, catedràtic d’Ensenyament Secundari i doctor en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, que parlarà sobre ‘Els Cors Clavé a Lleida’, centrant-se en les diferents formacions corals, en els moments més destacats de la seva trajectòria, en els seus directors i en la petjada que els diferents cors han deixat a la ciutat.
Un cop hagi passat l’estiu, el dijous 18 de setembre, prendrà el relleu el concert ‘Josep Anselm Clavé i el seu temps. Renaixença, Associacionisme i República’, a càrrec del grup De Canendi Elegantia. Cal remarcar que la figura de Clavé és sobretot rellevant per la seva tasca musical i per la creació d’una xarxa de societats corals, els coneguts Cors Clavé, però que són molt poques les obres del seu catàleg que s’interpreten actualment, de manera que aquest concert esdevé una bona oportunitat per gaudir d’aquest repertori actualment desconegut, tant d’ell com de la seva època. De Canendi Elegantia està format pels tenors Joan Mas, Emili Flores i Martí Doñate, i els baixos Joan Climent, Dani Morales, Germán de la Riva i Martí Brutau, amb Francesc Garrigosa també com a tenor i director.
El cicle acabarà amb l’exposició ‘Els Cors Clavé i la ciutat de Lleida’, comissariada per Manel Lladonosa i Lluís Herrera i que es podrà veure a la sala Zona Zero de l’IEI del 3 d’octubre al 30 de novembre. L’exposició mostrarà diversos elements (estendards, diplomes, fotografies, partitures, vestits, documents, etc.) relacionats amb els diferents Cors Clavé que han existit a la ciutat de Lleida a partir de la segona meitat del segle XIX. Són els testimonis recuperats d’un temps d’una gran vitalitat ja passada que va calar en els estaments més humils de la societat lleidatana. Obrers, pagesos, menestrals i artesans s’agrupaven seguint el model creat per Josep Anselm Clavé durant els convulsos anys de mitjans del segle XIX, sempre amb la música i el cant com a element cohesionador. Els Cors Clavé han deixat petjada a la nostra ciutat participant en tota mena d’actes festius, reivindicatius i cerimonials, així com un record que, passats els anys, encara perdura.
Amb aquest cicle, l’IEI vol contribuir a la difusió del llegat de Josep Anselm Clavé, tot enllaçant la seva figura amb la història cultural i social de Lleida i del país. Cal destacar, en aquest sentit, que Clavé (Barcelona, 1824-1874) va ser el fundador del primer moviment coral obrer de l’Estat espanyol, d’una gran difusió a Catalunya, i que encara avui reconeixem la seva empremta en els Cors Clavé, presents en moltes poblacions del país. La seva tasca musical i social el vincula estretament amb valors com la cultura popular, la cohesió social i l’esperit republicà.
15 de maig
Conferència: ‘El temps d’Anselm Clavé: Renaixença i republicanisme’
A càrrec de Manuel Lladonosa i Quintí Casals
29 de maig
Conferència: ‘Josep Anselm Clavé. D’Icària a la República federal’
A càrrec d’Anna Costal
12 de juny
Conferència: ‘Els Cors Clavé a Lleida’
A càrrec de Lluís Marc Herrera
18 de setembre
Concert: ‘Josep Anselm Clavé i el seu temps. Renaixença, associacionisme i República’
A càrrec del grup De Canendi Elegantia
Del 3 d’octubre al 30 de novembre
Exposició: ‘Els Cors Clavé i la ciutat de Lleida’
Comissaris: Manuel Lladonosa i Lluís Marc Herrera
Sala Zona Zero – IEI
Totes les conferències i el concert es duran a terme a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs a les 18.00 hores.
L'Ajuntament de Sabadell ha habilitat el telèfon gratuït 010 perquè la ciutadania pugui alertar si hi ha plagues a l'espai…
Punt final a les primeres Jornades de microbioma i immunoteràpia del càncer que s'han desenvolupat a Sant Julià de Lòria.…
La 43a edició de l’Automobile Barcelona ha donat el tret de sortida aquest divendres a Fira de Montjuïc amb la…
El Museu del Ciment de Castellar de n'Hug (Berguedà) ha presentat aquest divendres un nou producte turístic. Es tracta d'una…
L’Ajuntament de Badalona ha posat en marxa la campanya “Orgullosament Badalona. Aquestes Festes de Maig, posa la bandera de Badalona…
La Policia Judicial de la Guàrdia Civil ha obert una investigació arran de la denúncia d’una presumpta violació a una…
Esta web utiliza cookies.