Cultura

La inauguració de l’Any Viñes porta Lleida al Liceu

El concert inaugural de la commemoració oficial impulsada pel Govern de la Generalitat en col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida, ret homenatge al pianista lleidatà que va transformar la música del seu temps

El Gran Teatre del Liceu va acollir ahir diumenge el concert “Una nit a París amb Debussy i Ravel”, l’acte inaugural de la commemoració oficial de l’Any Ricard Viñes, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb motiu del 150è aniversari del naixement del gran pianista lleidatà i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida.

La vetllada ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Sònia Hernández, així com amb una àmplia delegació lleidatana encapçalada per l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i pel comissari de l’Any Viñes, Màrius Bernadó.

La consellera de Cultura ha destacat la importància de Ricard Viñes perquè, “a més d’un gran músic, va ser un gran dinamitzador cultural i una figura cabdal en la difusió de les avantguardes artístiques internacionals a Catalunya”. “L’Any Ricard Viñes ha de servir per valorar la seva aportació a la música del segle XX i, alhora, per reivindicar la seva actitud, la seva ferma convicció de ser un servidor de la música”, ha afegit.

Per la seva part, l’alcalde de Lleida, Felix Larrosa, ha posat en valor l’efemèride pel que significa per la ciutat: “L’Any Viñes liderarà amb art i música Lleida, Catalunya i el món. Liderem la commemoració, de bracet, Generalitat i Paeria amb un ampli programa de concerts, exposicions, publicacions i altres activitats. Les ciutats orgulloses són les que reconeixen la tasca dels fills i filles il·lustres. L’Any Viñes ens permetrà projectar-nos al món i posar en valor la ciutat, la implicació del seu teixit i equipaments culturals”. El concert, que s’ha celebrat dins del Cicle Simfònic de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, ha estat dirigit pel mestre Josep Pons i ha comptat amb la participació del prestigiós pianista Javier Perianes, el Cor del Liceu (dirigit per Pablo Assante) i el Cor de la Polifònica de Puig-Reig (dirigit per Emmanuel Niubó). El programa, centrat en obres de Debussy i Ravel, ha explorat la subtilesa i riquesa expressiva de la música impressionista i ha proposat un viatge sonor per l’univers evocador d’aquests dos compositors fonamentals del canvi de segle.

El tàndem artístic Perianes–Pons, reconegut internacionalment, ha ofert una lectura refinada i equilibrada d’un repertori que Ricard Viñes va contribuir decisivament a difondre. La vetllada ha inclòs peces com Nocturnes de Debussy (interpretades per les veus femenines del cor), el Concert per a piano en Sol de Ravel i les suites Daphnis et Chloé I & II, en un homenatge emocionant i profund.

El concert ha posat en valor no només la dimensió interpretativa de Viñes, sinó també el seu paper com a gran difusor de les avantguardes musicals i estratega del repertori modern. Va ser amic íntim i col·laborador de Debussy i Ravel, i el primer intèrpret de moltes de les seves obres, algunes de les quals els compositors li van dedicar personalment, com Menuet antique o Poissons d’or.

Una commemoració de país amb vocació internacional

L’Any Ricard Viñes neix amb la voluntat de posar al centre el llegat d’un intèrpret i agent cultural que va transformar el repertori pianístic i va influir en generacions de músics. El programa impulsarà, entre altres iniciatives, la digitalització i catalogació dels seus fons documentals dipositats a l’Arxiu Municipal de Lleida i a la Universitat de Lleida, així com la restauració i preservació de documents de gran valor patrimonial.

Un dels eixos destacats serà la creació d’un portal de coneixement obert que integrarà dades, recursos digitals i materials documentals sobre Ricard Viñes. També es treballarà en la transcripció i edició crítica del seu diari personal inèdit, una obra monumental de més de 7.000 pàgines que constitueix una font imprescindible per entendre la vida cultural europea del seu temps.

El projecte preveu mobilitzar intèrprets de renom i institucions culturals nacionals i internacionals, així com fomentar la complicitat de festivals, auditoris, conservatoris, arxius, biblioteques i entitats musicals per tal d’impulsar una commemoració que vagi més enllà de l’àmbit local i connecti amb la dimensió internacional de Viñes.

L’Any Ricard Viñes s’estendrà durant fins el 2026 amb un programa d’activitats que inclourà concerts, exposicions, cicles de conferències, accions educatives, projectes de recerca, conservació i creació contemporània. Aquesta efemèride vol reivindicar el llegat artístic, literari i intel·lectual de Viñes, una figura clau per entendre l’evolució musical del segle XX.

L’Any Ricard Viñes vol no només mirar al passat, sinó també projectar-se cap al futur. Per això, una part central de la commemoració consistirà en potenciar la creació musical contemporània i els nous llenguatges musicals en totes les seves vessants, amb el piano com a element central.

A més, es desenvoluparan iniciatives de divulgació adreçades al gran públic, com exposicions, concerts, cicles de conferències, edicions i accions educatives per posar en valor la personalitat polièdrica de Viñes: músic, intel·lectual, col·leccionista d’art i escriptor. La commemoració també apostarà per impulsar línies de continuïtat i que part dels projectes perdurin més enllà del 2026.

De fet, la cloenda de l’Any que avui s’ha inaugurat oficialment al Liceu, tindrà lloc a Lleida la tardor de 2026 amb una gran exposició sobre el llegat del pianista lleidatà més internacional i la presentació d’un portal web. A més, també s’ha previst concerts a càrrec de grans noms del piano.

També es preveu actuacions i col·laboracions internacionals a espais tan emblemàtics com la New York Philharmonic, la Fondation Louis Vuitton o la Fondation Ravel, reafirmant el compromís del Govern amb la projecció internacional del patrimoni musical català.

Ricard Viñes (Lleida, 1875 – Barcelona, 1943) va ser un pianista excepcional, però també un intel·lectual, escriptor, col·leccionista i dinamitzador cultural. Establert a París, es va convertir en una veu central de les avantguardes musicals europees i va influir de manera decisiva en generacions d’intèrprets i compositors. La seva manera innovadora de concebre els recitals i el seu compromís amb els nous llenguatges musicals el situen com un dels músics catalans més influents de tots els temps.

Daniel Redaccio Hurtado

Missatges recents

Perdonen un deute de 437.848 euros a un matrimoni de Cervera

El Jutjat Mercantil número 1 de Lleida ha condonat el deute del matrimoni de Cervera aplicant la Llei de la…

6 minuts fa

Intervinguts set cadells transportats en condicions precàries en un autocar

Els Mossos d’Esquadra van comissar el passat 24 d’abril set cadells de gos que viatjaven en tres gàbies de transport…

18 minuts fa

Intent de robatori amb força a la Canonja: Un detingut i el material sostret recuperat

La Guàrdia Municipal de la Canonja, en coordinació amb els Mossos d'Esquadra, va evitar un robatori amb força a una…

34 minuts fa

Lleida tornarà a blindar la Festa Major amb la campanya “1.000 ulls” contra les violències masclistes

L'Ajuntament de Lleida tornarà a blindar la Festa Major d'aquest cap de setmana, del 9 al 12 de maig, amb les…

41 minuts fa

Badalona instal·la noves rampes mecàniques al barri de Sant Crist

S’han iniciat al barri de Sant Crist de Badalona els treballs per a la instal·lació de les noves rampes del carrer Cuba,…

46 minuts fa

Bolca un camió a la C-35 i provoca un vessament de combustible

Un camió ha bolcat aquest migdia al quilòmetre 76,7 de la C-35, al terme municipal de Maçanet de la Selva.…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.