Cultura

Impulsen trobades lingüístiques perquè mares de l’escola Jacint Verdaguer de Tàrrega aprenguin català

Aprenents amb nocions bàsiques de català practiquen la llengua gràcies a les trobades amb voluntaris

Un grup de dotze mares no catalanoparlants d’alumnes de l’escola Jacint Verdaguer de Tàrrega participen en trobades lingüístiques en català per aprendre l’idioma. Es tracta d’una activitat que ofereix el centre davant l’alta demanda del servei i que compta amb el suport del programa de Voluntariat per la Llengua impulsat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL). L’activitat esdevé el punt de trobada entre 6 voluntaris i les aprenents, les quals compten amb les nocions bàsiques de l’idioma, però no tenen un entorn amb qui practicar-lo. La iniciativa funciona des del mes de gener amb la previsió que finalitzi aquest mes d’abril. De cara al curs vinent, el centre preveu reprendre l’activitat si es manté la demanda de participants.

Després d’unes setmanes d’activitat, el director de l’escola Jacint Verdaguer de Tàrrega, Manel Rodríguez, ha valorat de manera positiva la posada en marxa de la iniciativa i ha apuntat que aprendre català “facilita la cohesió de les famílies dins l’escola i les entrevistes amb els mestres. També ajuden als seus fills amb els deures. Hi guanyem tots”.

La proposta d’engegar la iniciativa va sorgir quan el centre va obrir un formulari dirigit als familiars dels alumnes per buscar voluntaris que oferissin activitats al centre. “La sorpresa va ser que per fer les activitats habituals no en vam trobar, però per ensenyar català sí”, ha explicat Rodríguez, qui també ha apuntat que ja feia temps que volien trobar una solució a la necessitat d’oferir classes en català.

Posteriorment, el centre educatiu es va adherir al programa de Voluntariat per la Llengua del CNL, qui ha col·laborat amb materials de suport sobre temes del dia a dia com de l’àmbit de la salut. La intenció de l’activitat és que els aprenents “perdin la vergonya, parlin el català i guanyin fluïdesa”, segons la dinamitzadora del Voluntariat per la Llengua de Lleida, Llibertat Blanes.

D’aquesta manera, s’evita l’enfocament academicista i es creen contextos comunicatius. “Que aprenguin a desenvolupar-se en diferents situacions i no es trobin estranys parlant català. Som nosaltres els qui hem de donar les eines perquè aprenguin l’idioma i ells tenir la voluntat d’aprendre’l”, ha dit l’Antoni Oriola, un dels voluntaris. Per la seva banda, la Mercè Viladrich ha explicat que “no només és un intercanvi comunicatiu, sinó també cultural. Enriqueix a les dues bandes”.

Per tal de facilitar aquests contextos, el consorci també proporciona als aprenents un entorn de parla catalana a través d’una xarxa d’establiments comercials i entitats públiques col·laboradores. “Si una parella lingüística va a una cafeteria col·laboradora amb el voluntariat a fer la trobada, sabem que els atendran en català i no canviaran al castellà. Així els aprenents poden aplicar els coneixements adquirits”, ha destacat Blanes.

Les trobades es preveuen finalitzar aquest mes d’abril en el marc del programa del CNL. Tot i això, Rodríguez ha explicat que “no hi ha problema” a allargar l’activitat. “Si hi ha les ganes per part dels voluntaris i els aprenents, nosaltres seguirem oferint l’espai”, ha conclòs.

“Tenim molta demanda per aprendre el català”

La iniciativa de l’escola Jacint Verdaguer de Tàrrega no és única al territori lleidatà. De fet, hi ha altres trobades lingüístiques actives arreu de Ponent i en diferents àmbits com el cultural, social, empresarial i de la salut.

En l’àmbit educatiu, una iniciativa similar a la de la capital de l’Urgell també funciona a l’escola Pinyana d’Alfarràs (Segrià). Així mateix, des del CNL també donen suport a la formació de parelles entre alumnes a l’institut Nou d’Alcarràs (Segrià) i a l’institut Canigó d’Almacelles (Segrià).

També hi ha en marxa trobades per aprendre català en biblioteques com la del municipi de Belianes (Urgell), Càritas d’Almenar (Segrià) i l’associació Down Lleida. Així mateix, també s’han format parelles lingüístiques entre treballadors de Fruits de Ponent i BonÀrea, així com entre professionals de la salut de Centres d’Atenció Primària (CAP) i hospitals.

ACN

Missatges recents

Un virulent incendi calcina dues autocaravanes i obliga a confinar una zona comercial a Granollers

Els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís aquest migdia que s'havia produït un virulent incendi en una nau aïllada…

16 minuts fa

Una conductora temerària deixa dos morts i tres ferits greus en un passeig marítim de Màlaga

Aquesta passada nit ha estat tràgica a la localitat malaguenya de Fuengirola. El seu passeig marítim, una de les vies…

3 hores fa

Alliberen dos infants d’un cotxe després que el seu pare els tanqués més d’una hora i mitja

La Policia Nacional ha detingut a un pare i al seu germà després que tanquessin a dos menors d'un i…

4 hores fa

VÍDEO | Un camioner temerari provoca el caos a l’A-2 circulant pel voral i fugint dels Mossos

Els Mossos d'Esquadra van viure aquest passat dilluns una detenció surrealista amb un camioner que conduïa de forma temerària pel…

4 hores fa

El govern reforça el seu compromís per aturar el canvi climàtic amb una nova ajuda

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), ha obert la…

5 hores fa

Capturen un agressor sexual internacional que s’intentava amagar al Baix Llobregat

Els Mossos d'Esquadra van aconseguir aturar a un agressor sexual internacional que acumulava cinc casos d'aquesta índole entre Catalunya i…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.