FOTO: D.H. / La Plaça del Mercadal de Balagauer acollirà l'Harpia Medieval
Del 30 de maig a l’1 de juny de 2025, Balaguer es transformarà en un escenari medieval amb la celebració de l’Harpia Balaguer Medieval, una festa que transporta a visitants de totes les edats a l’encant de l’Edat mitjana. Situat en el cor del seu centre històric, aquest esdeveniment combina història, gastronomia i activitats per a tota la família, oferint una experiència immersiva que no pots perdre’t.
La Plaça del Mercadal de Balaguer, punt de confluència entre el barri cristià i jueu a l’època medieval, ha acollit aquest matí la presentació d’una nova edició de la Fira Harpia Balaguer Medieval 2025, que enguany es dedicarà al tema de les supersticions i les creences, on s’hi podran trobar parades de productes artesans, espectacles al carrer, actuacions musicals, mostra d’oficis antics, el mercat medieval o el campament històric amb escenificacions de la vida a l’Edat Mitjana, així com mostres de tarotistes i altres elements vinculats al món de les supersticions.
La presentació ha anat a càrrec de la paera en cap, Lorena González; el paer de Fires i Mercats, Borja Vega; la paera de Cultura i Turisme, Mari Carme Puigpelat; la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs; i la tècnica de l’àrea de Fires, Antonieta Martínez.
La directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, ha explicat que enguany es dedicarà la fira a les supersticions i creences, vinculades al fet “que tenim molt coneixement tant per fonts escrites com arqueològiques que a l’edat mitjana i a Balaguer és una societat molt supersticiosa, tant a nivell d’objectes màgics o amulets, en un moment on la medicina no està molt avançada, on hi havia grans mortaldats en epidèmies i infants com de creences religioses relacionades amb les relíquies”.
En aquest sentit, ha assegurat que el cartell d’aquesta nova edició “representa un amulet de protecció que va ser trobar al Castell Formós de Balaguer, data del segle XIV, però també tenim altres objectes màgics vinculats a Balaguer com la banya d’unicorn, o les pedres d’infantà”, ha dit la directora.
Així doncs, diferents experts en aquest àmbit parlaran d’aquests temes al llarg de la història.
La programació de l’Harpia començarà el divendres dia 30 de maig amb la VII Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, amb diverses conferències entorn al tema que vertebra aquesta edició, “supersticions i creences”. Tanmateix, el dijous al vespre ja es podrà gaudir de la proposta gastronòmica de les Mossades medievals, per la qual diferents bars i restaurants de la ciutat ofereixen una tapa creada expressament amb motiu de l’Harpia.
Per la seva banda, el regidor de l’Àrea de Fires i Festes, Borja Vega, ha explicat que com a principal novetat “enguany hem centralitzat tots els actes al Centre Històric”.
El divendres a la tarda, 30 de maig, ja obrirà el mercat medieval per diferents carrers i un any més a la plaça del Mercadal s’hi podrà trobar l’espai gastronòmic de les Tavernes, on s’hi faran actuacions musicals i altres espectacles.
Dissabte al vespre el protagonisme serà la baixada de l’Harpia des del Castell Formós i fins al Museu de la Noguera, el lloc on actualment es conserva l’Harpia de Balaguer. Seran els Comtes d’Urgell, que acompanyats de tota la comitiva, recrearan el recorregut de l’Harpia.
Com a temàtica principal, es podrà trobar també una zona dedicada a l’esoterisme, amb tarotistes i altres elements vinculats al món de les supersticions, les creences, la màgia i els msiteris. Així doncs, en aquesta edició es posa a la venda una polsera amulet, inspirada en un penjoll d’atzabeja del segle XIV.
Una altra de les activitats gastronòmiques, tal com ha explicat Antonieta Martínez, serà el dinar organitzat per la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d’Urgell i l’Associació Comerç Balaguer Històric, el qual se celebrarà el diumenge al migdia al carrer Major, obert a tothom.
A la plaça del Pou podrem trobar l’espai infantil, amb tallers i espectacles per als més petits, a més dels espectacles itinerants que es podran trobar per les diferents zones. La tècnica de l’Àrea de Fires i Festes, Antonieta Martínez, ha fet una crida a que la gent llogui aquests vestits i que també adquireixi la polsera.
Un any més, a la plaça del Mercadal s’hi podrà trobar l’espai gastronòmic de les Tavernes, on s’hi faran actuacions musicals i altres espectacles. Una de les propostes a destacar serà el tast de vins de varietats de l’Edat Mitjana, a càrrec de l’enòloga i vinicultora, en Judit Sogas i Sánchez.
Per consultar tota la programació de l’Harpia 2025: AQUÍ
Una trentena d'alumnes i professors de contrabaix es donaran cita aquest cap de setmana, 17 i 18 de maig al…
El Prat de Llobregat acull l’acte de presentació de la temporada 2025 de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC),…
L’Ajuntament d’Alcarràs ha contractat 10 persones des del 14 de maig i per un període de 6 mesos, gràcies als…
L’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz, ha presentat avui l’inici oficial de les obres de construcció de la futura comissaria de la…
Sant Pere de Ribes aconsegueix que de cara a l’estiu el servei d’autobús a Barcelona es dupliqui durant els caps…
L’Ajuntament de Tarragona ha inscrit 9 solars en el registre per l’habitatge protegit Generalitat de Catalunya, amb els quals preveuen arribar…
Esta web utiliza cookies.