Temperatures molt elevades que poden arribar als 46º aquest dissabte

Aquest dissabte és el dia àlgid de la irrupció continuada sobre la Península i les Balears d’una massa d’aire molt càlid des del nord d’Àfrica, que, juntament amb la forta insolació pròpia d’aquestes dates, produirà temperatures molt altes.

En un avís especial publicat aquest dissabte a causa de l’onada de calor que afecta gran part del país, excepte a l’àrea Cantàbrica i bona part de Galícia, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha advertit que tant les màximes com les mínimes estan aconseguint valors per sobre dels normals a l’estiu a gran part de la Península i les Balears.

S’espera que avui continuï l’ascens tèrmic, més intens a la vall de l’Ebre, interior de País Basc i nord de Navarra, així com a l’interior est peninsular i Andalusia occidental.

A causa d’aquest fenomen, se superaran els 42ºC en en àmplies zones del centre, interior nord-est, oest i sud peninsular, destacant els 43ºC a la vall de l’Ebre i els 46ºC a punts de la vall del Guadalquivir.

Les temperatures nocturnes seran també molt elevades, al voltant dels 25ºC al sud peninsular i zona centre, i dels 20ºC a la resta de les zones.

Aquest episodi d’onada de calor ve acompanyat per la presència de pols en suspensió, a causa del gran recorregut pel desert del Sahara de la massa d’aire abans de penetrar a la Península i a les Balears.

Igualment, existeix la probabilitat de tempestes a zones de la meitat oriental peninsular, la majoria a part seques, però que podrien anar acompanyades de fortes ratxes de vent i, de manera puntual, de calamarsa. Aquesta situació començarà a remetre demà diumenge, quan es produirà un refredament, localment notable, al terç nord peninsular, que s’estendrà a la resta de la Península i a les Balears en els dies posteriors.

Dilluns el descens de les temperatures continuarà a bona part de la Península i les Balears, tot i que és probable que encara es mantinguin valors significativament elevats a Andalusia i al sud-est, i dimarts es registrarà un descens generalitzat que donarà lloc al final d’aquest episodi d’onada de calor.

Quant a les Canàries, la massa càlida procedent d’Àfrica continua estenent-se cap a l’oest, de manera que l’episodi de calor s’allarga a les illes, que es mantindrà fins dimarts 17. Avui dissabte s’espera arribar als 39ºC a zones interiors de Gran Canària, els 37ºC a les illes orientals i els 35ºC en la resta, i s’espera que les temperatures siguin significativament altes fins i tot a zones litorals. Les temperatures mínimes també seran altes, i es superaran els 24ºC, i fins i tot puntualment els 30ºC.

L’ascens tèrmic continuarà aquest diumenge, i dilluns es mantindran els valors elevats dilluns, i probablement dimarts. Cal destacar que aquestes temperatures altes coincidiran també amb la presència de pols en suspensió en concentracions elevades i produiran calitges, amb la consegüent reducció de la visibilitat.