Salut estudia incentivar la vacunació amb descomptes culturals

Cabezas assegura que han demanat al Govern central analitzar la implantació del certificat covid

La Conselleria de Salut estudia implantar un sistema d’incentius amb altres departaments de la Generalitat mitjançant descomptes culturals, per animar a vacunar-se prop d’un milió de persones que encara no han rebut cap dosi contra la covid-19 a Catalunya.

Ho ha explicat aquest dimarts la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una entrevista de Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press en la qual ha afirmat que treballen per trobar una “fórmula justa” que no penalitzi les persones que es van vaccinar abans d’aquests incentius, que plantegen per a teatres, concerts i activitats en albergs de joventut.

Com altres mesures per estimular la vacunació –ha explicat– Salut se centra a millorar l’accessibilitat del procés, amb cita i sense cita, crida les persones que encara no s’han inoculat i ha dut a terme campanyes en les quals participen “referents” dels joves.

A més a més, les universitats catalanes aniran habilitant punts de vacunació –la primera serà la Universitat Autònoma de Barcelona, aquest dimecres–; preguntada per si es plantegen impedir l’accés a la universitat als no immunitzats, ha dit que l’educació és un “dret fonamental” i que la vacunació no és obligatòria.

OCI NOCTURN

Sobre la reobertura de l’oci nocturn, ha destacat que els indicadors mostren que la cinquena onada està en reculada, després de les festes de mitjan agost, però ha afegit: “Ara el que hem d’assegurar és el que és essencial per a la salut i la societat, que és l’educació, obrir bé el curs escolar”.

“Hem de veure què passa en aquest inici de setembre i quina repercussió té aquest inici de curs en les dades epidemiològiques”, i preguntada per si es plantegen fixar en 100 malalts a l’UCI el criteri per obrir l’oci nocturn, ha afirmat que això indicaria que s’ha aconseguit que la covid-19 sigui una malaltia més, en les seves paraules.

També ha explicat que el Procicat estudia si augmentar els aforaments als estadis, i sobre la possibilitat d’implantar un certificat covid ha assegurat que la Generalitat ha demanat al Govern central que “ho estudiï” com una estratègia estatal.

EL 90% DE SÁNCHEZ

També s’ha pronunciat sobre l’objectiu que ha fixat el president del Govern central, Pedro Sánchez, d’arribar al 90% de la població vaccinada, ha afirmat: “És molt ambiciós, però sí és un objectiu, i és el que voldríem. De fet la variant delta necessita una cobertura molt, molt àmplia”.

Cabezas ha sostingut que és difícil arribar a aquest percentatge en tota la població, tenint en compte que de moment la vacuna encara no s’inocula als menors de 12 anys, però ha assegurat que la Generalitat intentarà “per totes les vies” assolir el sostre vaccinal, que situa entre un 85% i un 90%.