El principal problema entre els joves d’entre 18 i 24 anys és actualment la inseguretat ciutadana. Així ho apunta el darrer Baròmetre d’Opinió Política del CEO, aquest dijous, segons el qual el 14% dels més joves mencionen la qüestió en ser preguntats pel “principal problema de Catalunya”. En canvi, per la franja dels 25-34 anys el gran neguit és l’accés a l’habitatge, i amb més intensitat: el 24% dels enquestats d’aquestes edats. En general, la insatisfacció política es torna a situar com el principal problema, particularment entre els majors de 35 anys, i en relació al darrer Baròmetre la qüestió del canvi climàtic-sequera passa d’ocupar la primera posició a pràcticament desaparèixer de les principals preocupacions dels enquestats.
A l’hora d’indicar quin és el principal problema que té Catalunya, la insatisfacció amb la política recupera el primer lloc, sent mencionat per un 16% de les persones enquestades. Darrere seu venen l’habitatge (11% dels enquestats), les relacions Catalunya-Espanya (9%), la immigració (8%) i la inseguretat ciutadana (8%). El canvi climàtic i la sequera ha passat de ser la primera preocupació en el darrer Baròmetre (febrer-març) amb un 15% de mencions, a ser dels temes menys mencionats ara, amb tan sols el 2%.
La insatisfacció política, en canvi, no només recupera la primera posició per la caiguda de la sequera, sinó que creix força en percentatge de mencions (16%) i s’apropa al resultat del Baròmetre d’octubre de l’any 2022. L’accés a l’habitatge es consolida com un dels principals problemes pels catalans, amb una tendència ascendent que s’ha accentuat en aquesta onada. La immigració va guanyant rellevància des del març del 2023 i la inseguretat ciutadana segueix una tendència a l’estancament a l’alça.
En aquest sentit, destaca el fet que és entre els més joves (18-24 anys) on la inseguretat ciutadana lidera el llistat de preocupacions més mencionades. Un 14% dels enquestats d’aquesta franja d’edat la mencionen, per davant del funcionament de l’economia (11%), l’accés a l’habitatge (10%) o l’atur i la precarietat laboral (8%). L’enquesta mostra com aquestes inquietuds varien amb l’edat, i en la franja que segueix (25-34 anys) l’habitatge passa a ser amb diferència el principal problema percebut, amb un 24% de mencions.
Per record de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya, la majoria assenyalen la insatisfacció política com el principal problema (PSC, Junts, ERC, PP i també els que no detallen el record de vot), mentre que els votants de Vox i Aliança Catalana destaquen la immigració en un 35% i 26% respectivament, i els de Comuns-Sumar i la CUP, l’habitatge, en tots dos casos amb més d’un 20% de les respostes.
Quatre de cada deu enquestats creu que reduir les desigualtats socials hauria de ser prioritari pel Govern. En segon lloc, hi ha impulsar el creixement econòmic (22%) i en tercer, l’ordre i la seguretat ciutadana (14%). La sequera i el canvi climàtic és la quarta prioritat dels enquestats (10%) i les relacions Catalunya Espanya, la cinquena (9%).
El segon Baròmetre del CEO d’aquest 2024 es basa en enquestes realitzades de manera presencial (domiciliària), entre el 10 de juny i el 8 de juliol de 2024 per part de l’empresa GESOP, Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública, SL. En total, es van entrevistar 2.000 persones de 18 anys i més, residents a Catalunya, amb dret a vot a les eleccions al Parlament i Generals.
En l’àmbit de les preguntes socials i de costums, la meitat de les persones enquestades (50%) té previst marxar de vacances aquest estiu i un 46%, no. Entre els que ho faran, guanyen els que indiquen que el seu destí serà un lloc de la resta de l’Estat (el 38% del total), per davant del 28% que tria Catalunya, un 20% que optarà per un destí europeu i un 10%, fora d’Europa. Hi ha també un 4% de persones que faran vacances que encara no saben on aniran.
D’altra banda, el CEO ha demanat als enquestats el seu posicionament sobre el llançament de petards durant els dies previs i durant la revetlla de Sant Joan. Al respecte, la majoria (50%) es mostren a favor de tirar petards durant la revetlla però no els dies previs. Aquí són només el 20% els que ho veuen bé, per un 76% que s’hi mostren en contra.
En general, les dones són menys partidàries que es tirin petards. De fet, són minoria (40%) les dones que es declaren a favor que es tirin petards la mateixa Revetlla de Sant Joan, per un 60% dels homes. I només el 15% d’elles ho aprova els dies previs a la celebració (un 25% en el cas dels homes).
El Port Tarragona inicia aquest dimecres la reposició de sorra de la platja de la Pineda, a Vila-seca (Tarragonès). Es…
Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest dimarts al matí el conductor que va provocar l'accident mortal de diumenge a l'AP-7…
Caldea, el centre d'oci termal d'Andorra, posa final a la temporada d'hivern 2024-25 assolint una facturació de prop de 13…
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, en la seva seu a Tarragona, acollirà l’exposició fotogràfica PELL MUTANT, de Jordi Nin, del…
El dimecres, 23 d’abril, Catalunya es vesteix de Cultura i passió per celebrar la diada de Sant Jordi, una de…
Els Mossos d’Esquadra han detingut cinc persones com a presumptes autores d’un robatori amb violència comès a una botiga de…
Esta web utiliza cookies.