Què hem de fer abans i després de vacunar-nos?

La campanya de vacunació contra la Covid-19 està avançant a un bon ritme, en general, a Espanya durant les últimes setmanes. L’objectiu és assolir l’anomenada ‘immunitat de ramat’ que permetria tornar a la normalitat o obtenir la qual es coneix ja com ‘nova normalitat’.

Es tracta de tornar a tenir contacte estret amb les persones més properes a nosaltres, tornar a la feina -especialment aquells que han estat en teletreball durant mesos i troben a faltar la interacció amb altres companys, almenys, durant uns dies a la setmana- , no haver de preocupar-se en excés per estar en un lloc públic i concorregut sense poder respectar la distància de seguretat.

Els experts en epidemiologia adverteixen que el coronavirus SARS-CoV2 continuarà però la pandèmia com a tal té un final cada dia més proper -tot i que encara queda un bon camí per recórrer a nivell mundial-. No obstant això, hi ha una sèrie d’indicacions a seguir abans i després de rebre la vacuna. Els experts en vacunació d’Unicef ​​i de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) fan una sèrie de recomanacions per optimitzar el procés.

Si s’han experimentat reaccions al·lèrgiques al rebre una vacuna és important que l’equip mèdic ho sàpiga. També és important saber si algun dels ingredients de la vacuna que puguem rebre ens ha ocasionat abans una reacció adversa. És important documentar-se sobre la vacuna que ens van a inocular i, davant de qualsevol dubte, consultar amb el nostre metge. Per informar-se sobre les pròpies vacunes és clau escollir fonts fidedignes com les autoritats sanitàries -ministeri de salut d’Espanya, departaments de salut de la comunitat autònoma, OMS o Unicef-.

Les persones que estan seguint un tractament per malaltia o estan passant la Covid-19 han de consultar amb el seu metge. Segurament recomanarà la vacunació una vegada que estigui recuperat.

Si se segueix un tractament farmacològic que pugui afectar l’efectivitat de la vacuna és millor consultar, de nou, amb el nostre metge abans d’acudir a la cita per rebre la vacuna.

És important no prendre medicaments sense prescripció mèdica abans de la cita de vacunació perquè podrien afectar l’efectivitat de la vacuna. També és fonamental dormir bé i estar ben hidratats abans de rebre la inoculació de la vacuna i, per descomptat, també després. Mantenir-se ben hidratats a nivell orgànic és sempre molt saludable.

Si seguim una rutina d’exercici físic és millor, tant abans de la inoculació de la vacuna com després, no demanar al nostre cos un esforç excessiu o un sobreesforç. Si sentim cansament, per exemple, és indici que ens hem de prendre les coses amb més calma.