Protecció Civil activa l’alerta del Ventcat per la previsió de ratxes generalitzades divendres

Afectarà sobretot demà al matí el Barcelonès i l’àrea metropolitana

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya (Ventcat) per les fortes ventades que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu demà divendres a tot Catalunya excepte les comarques de l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany, la Garrotxa, el Ripollès i Osona. El fort vent afectarà sobretot demà al matí el Barcelonès i l’àrea metropolitana.

El vent bufarà de component oest. Al Pirineu el llindar d’avís es possible que se superi als cims. Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments de primera hora cap a la feina i cap als centres escolars. També es recomana prudència per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements.

En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l’efecte del vent, recorda Protecció Civil.

A manera general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses…) i puguin ser desplaçats per l’aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

També fort onatge

D’altra banda, Protecció Civil manté la prealerta del pla Procicat per onatge per la previsió de l’SMC d’onades que podran superar els 2,5 metres (maregassa) a tot el litoral de Catalunya demà divendres i fins dissabte al matí.

Es recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es facin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.