Categories: Catalunya

Prohibit bullir vius pops, crancs i llagostes perquè ‘tenen sentiments’

Els polps, els crancs i les llagostes són capaces d’experimentar dolor o sofriment, segons un estudi encarregat pel govern del Regne Unit, que ha afegit a aquestes criatures a una llista d’éssers amb sentiments que han de ser protegits per les noves lleis de benestar animal.

L’informe, elaborat per experts de la London School of Economics, va analitzar 300 estudis científics per a avaluar la capacitat de sentir, i va concloure que els cefalòpodes (com a polps, calamars i sépies) i els decápodos (com a crancs, llagostes i llagostins) han de ser tractats com a éssers que senten.

Els vertebrats, animals amb columna vertebral, ja estan classificats en aquesta categoria en la nova legislació sobre benestar animal que s’està debatent al Regne Unit.

“El projecte de llei sobre la sensibilitat del benestar dels animals proporciona una garantia crucial que el benestar dels animals es considera correctament en desenvolupar noves lleis. La ciència ara sap clarament que els decápodos i cefalòpodes poden sentir dolor i, per tant, és just que estiguin coberts per aquesta peça vital de la legislació”, va dir el ministre de Benestar Animal, Zac Goldsmith, en un comunicat.

El projecte de llei, que encara no és legislació aprovada, crearà un comitè sobre el sentiment animal, que emetrà informes sobre la mesura en què les decisions del govern han tingut en compte el benestar dels animals que senten. Forma part d’un pla d’acció més ampli del govern per al benestar dels animals.

L’informe diu que les llagostes i els crancs no han de bullir-se vius i inclou les millors pràctiques per al transport, atordiment i sacrifici de decápodos i cefalòpodes.

L’informe va utilitzar vuit formes diferents de mesurar la capacitat de sentir, com la capacitat d’aprenentatge, la possessió de receptors del dolor, les connexions entre els receptors del dolor i unes certes regions del cervell, la resposta als anestèsics o analgèsics i els comportaments, com l’equilibri entre l’amenaça i l’oportunitat de recompensa i la protecció contra les lesions o amenaces.

Va trobar proves “molt sòlides” del sentir en els octópodos i “forts” en la majoria dels crancs. En el cas d’altres animals d’aquests dos grups, com els calamars, les sépies i les llagostes, les proves eren substancials però no sòlides.

No obstant això, l’informe assenyala que aquests diferents graus d’evidència reflecteixen les disparitats en la quantitat d’atenció que els diferents animals han rebut per part dels científics.

“L’atenció científica ha gravitat cap a alguns (animals) en lloc d’uns altres per raons de conveniència pràctica (per exemple, quins animals poden mantenir-se bé en els laboratoris) i geogràfiques (per exemple, quines espècies estan disponibles on es troba un laboratori). A causa d’aquesta situació, pensem que seria inapropiat limitar la protecció a ordres específics de cefalòpodes o decápodos”, diu l’informe.

El recent documental de Netflix “My Octopus Teacher” mostrava les habilitats úniques dels polps. L’estructura del cervell dels polps és molt diferent a la dels humans, però té algunes de les mateixes funcions que els cervells dels mamífers, com la capacitat d’aprenentatge, inclosa la capacitat de resoldre problemes, i possiblement la capacitat de somiar.

Tags: Regne Unit
Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

L’Hospitalet acull la 26a edició de FiraGran

La Farga, Centre d'Activitats de L'Hospitalet, acull, del 7 al 9 de maig, FiraGran, el Saló de la Gent Gran…

4 hores fa

És oficial: Bad Bunny actuarà a Barcelona el maig de 2026

El cantant porto-riqueny Bad Bunny actuarà a Barcelona el 22 de maig del 2026. L'Estadi Olímpic serà la seu d'aquesta…

4 hores fa

L’Ampolla celebra la Diada de l’Ostra, iniciant les Jornades Gastronòmiques de l’Ostra del Delta

L’Ampolla es prepara per a la celebració de la Diada de l’Ostra del Delta, que tindrà lloc el diumenge 11…

4 hores fa

S’obre el termini per presentar les sol·licituds de preinscripció a les llars d’infants municipals de Cunit per al curs 2025-2026

El dia 8 de maig s’obre el termini per presentar les sol·licituds de preinscripció a les llars d’infants municipals de…

4 hores fa

Calafell ha esterilitzat 400 gats de carrer durant l’any 2024

El servei de benestar animal de l’Ajuntament de Calafell va realitzar 400 esterilitzacions de gats de carrer durant l’any 2024.…

4 hores fa

Torna la Terrafira del Morell: Comerç, música, gastronomia, entitats i artesania

A tan sols uns dies perquè comenci la cinquena edició de la Terrafira, la regidoria de Promoció econòmica de l’Ajuntament…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.