Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

L’OMS demana solidaritat als països amb la vacuna

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat als països que “no repeteixin els mateixos errors” de l’inici de la pandèmia de COVID-19, quan la gran majoria d’Estats van frenar l’exportació a altres països necessitats de recursos mèdics, com mascaretes o test. “Hem d’evitar el nacionalisme amb la vacuna del COVID-19”, ha reclamat aquest dimarts en roda de premsa.

“Estem tots tan interconnectats. Com un petit exemple, la vacuna desenvolupada en un país pot necessitar ser omplerta en flascons amb taps que són produïts en un altre, usant materials per al vidre d’alt grau que només està disponible a un altre país. Haurem de fabricar ràpidament milers de milions de dosis per arribar a tots els que necessiten la vacuna, la qual cosa significa centenars de milions de vials de vidre i formes de transportar-los eficaçment”, ha exemplificat.

El dirigent de l’organisme sanitari internacional ha relatat que en els primers mesos del coronavirus, quan va començar a estendre’s per molts països, es va produir un “gran augment” en la demanda d’equips de protecció personal, com mascaretes, bates, guants i protecció facial.

“Els fabricants de diversos països clau estaven sota l’anomenat confinament i va haver-hi un col·lapse en el transport aeri, que és necessari per enviar subministraments a tothom. Alguns països van establir restriccions a l’exportació i va haver-hi diversos casos de requisar subministraments mèdics clau per a ús nacional”, ha lamentat.

Al seu parer, el “nacionalisme de l’oferta va exacerbar la pandèmia i va contribuir al fracàs total de la cadena de subministrament mundial”. “Durant un període de temps, alguns països es van quedar sense subministraments clau, com per als treballadors de la salut que s’ocupaven dels casos. I molts països encara no tenen suficients”, ha criticat.

En aquest sentit, Tedros ha insistit que, “encara que els líders desitgen protegir primer al seu propi poble, la resposta a aquesta pandèmia ha de ser col·lectiva”. “Això no és caritat, hem après per les dolentes que la manera més ràpida d’acabar la pandèmia i reobrir les economies és començar per protegir a les poblacions de major risc a tot arreu, en lloc de les poblacions senceres de solament alguns països”, ha reivindicat.

En aquest sentit, ha comentat que “compartir els subministraments finits de manera estratègica i global és en realitat d’interès nacional per a cada país”. “Ningú està fora de perill fins que tots estiguin fora de perill. Cap país té accés a la R+D, a la fabricació i a tota la cadena de subministrament de tots els medicaments i materials essencials”, ha recordat sobre aquest tema.

Tedros ha explicat que, per exemple, una vegada que s’hagi identificat una vacuna eficaç, el grup d’assessorament estratègic de l’OMS formularà recomanacions per al seu ús apropiat i just. Així, es proposa que l’assignació de vacunes es dugui a terme en dues fases. En la fase 1, les dosis s’assignaran proporcionalment a tots els països participants simultàniament per reduir el risc general. En la segona, es tindran en compte les consideracions dels països en relació amb l’amenaça i la vulnerabilitat.

“Com una orquestra, necessitem que tots els instruments es toquin en harmonia per crear una música que tots gaudeixin. Un o dos instruments que toquen solos no són suficients quan el món espera i escolta atentament. Treballarem per unir a la banda, per promoure la ciència, les solucions i la solidaritat perquè creiem que ho fem millor quan ho fem junts”, ha conclòs.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria ofereix prop d’una vintena de punts de connexió WIFI gratuïta

Notícia següent

El ple extraordinari per debatre sobre la monarquia a l’Ajuntament de Barcelona se celebrarà el dijous 27 d’agost

Notícies relacionades