Limitaran l’aforament de les concentracions de la Diada i només hi accediran els inscrits

Paluzie diu que "el risc 0 no existeix" però serà menor que en altres activitats quotidianes

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha explicat aquest dilluns que es limitarà l’aforament de les concentracions de la Diada d’aquest any i que només hi podran accedir les persones que s’hagin inscrit prèviament, per poder mantenir les mesures de seguretat necessàries davant la pandèmia del coronavirus.

“No volem que aquesta Diada sigui multitudinària. L’objectiu no és que sigui multitudinària ni que hi hagi aglomeracions; al contrari. Però sí volem defensar el dret de manifestació i expressió política i donar un missatge polític l’11 de setembre”, ha afirmat en una entrevista d’Europa Press.

Paluzie ha detallat que hi haurà unes 90 concentracions presencials a tot Catalunya, en les quals es respectarà “escrupolosament les instruccions sanitàries que recomana el Govern” i que tindran un aforament limitat en funció de l’espai i com a màxim reuniran 500 persones.

Seran concentracions estàtiques amb dos metres de distància entre les persones, es repartirà gel hidroalcohòlic, la màscara serà obligatòria, les pancartes i cartells seran d’ús individual i no es podran compartir, no es podrà menjar durant l’acte, i fins i tot en alguns casos es prendrà la temperatura dels participants.

La presidenta de l’entitat ha destacat que l’aforament estarà limitat amb una cinta i que voluntaris de servei d’ordre s’encarregaran que ningú que no tingui el seu número d’inscripció no accedeixi al perímetre: “Es tancarà i no podrà venir ningú que no s’hagi inscrit prèviament”.

Així, a diferència de les manifestacions de la Diada d’altres anys, en les quals les inscripcions servien per organitzar i distribuir la mobilització en tot el recorregut, en aquest cas serviran per limitar-la: cada concentració tindrà un nombre d’inscripcions limitat, “que s’ha calculat de manera que no hi hagi més d’una persona per cada quatre metres quadrats”.

“ACCIÓ COL·LECTIVA” ALS BALCONS

A més d’aquestes concentracions presencials, l’ANC cridarà la ciutadania a sortir al balcó a les 17.14 –l’hora en la qual se celebrava habitualment la manifestació de la Diada– per “fer una acció col·lectiva”, tot i que encara no han decidit quina.

“És evident que no estem cridant a una mobilització massiva, i a la majoria de gent, especialment els col·lectius de risc, els demanem que s’estiguin a casa”, i no descarten afegir alguna altra acció.

Quan li han preguntat si creu que no hi haurà cap risc que en les mobilitzacions de la Diada es propagui la covid-19, ha contestat que “el risc 0 no existeix”, però ha defensat que serà molt baix tenint en compte com s’han plantejat.

“És infinitament més baix que en moltes activitats de la vida quotidiana que estan permeses i que fem tots amb normalitat cada dia”, i ha assegurat que les mesures que s’aplicaran en aquestes concentracions són les que marca el Govern en les instruccions sanitàries i que les adaptaran si la Generalitat modifica les seves resolucions.

ARGUMENTS PER LA INDEPENDÈNCIA

Paluzie ha sostingut que els punts en els quals hi haurà concentracions seran principalment edificis d’institucions de l’Estat, com Hisenda o institucions judicials, i que pretenen reivindicar els arguments pels quals veuen necessària la independència: “En els últims anys hem parlat molt de drets i de repressió, i sembla que ens hàgim oblidat de quins eren els motius que ens portaven a voler la independència”.

Davant la polèmica sobre que una de les mobilitzacions sigui a la Universitat de Barcelona (UB), ha respost que es pretén “denunciar la dependència de la regulació estatal” en les universitats i la limitació que, a parer seu, això comporta.