L’exposició nocturna a la llum blava pot augmentar el risc de càncer colorectal

La nova recerca es basa en fotografies realitzades des de l'espai de l'enllumenat exterior de Barcelona i Madrid

L’exposició nocturna a la llum blava pot augmentar el risc de càncer colorectal, el tercer més comú en el món després dels tumors de pulmó i de mama, segons els resultats d’un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) publicat a la revista Epidemiology.

L’estudi es va realitzar amb dades de 2.000 persones adultes de Barcelona i Madrid, 660 amb càncer colorectal i la resta una mostra aleatòria de la població de les dues ciutats­, que mai havien treballat de nit. La llum artificial nocturna exterior es va registrar amb imatges de l’Estació Espacial Internacional (EEI). Els participants exposats a nivells més alts de llum blava tenien un 60% més de risc de patir càncer colorectal, comparat amb la població menys exposada.

Diferents estudis han relacionat fins ara l’exposició nocturna a la llum artificial, especialment la llum blava, amb diversos efectes negatius per a la salut, inclosos trastorns de la son, obesitat i més risc de desenvolupar diversos tipus de càncer, especialment entre persones treballadores en torns de nit. La llum d’espectre blau és aquella que emeten la majoria de llums LED de tipus blanc i moltes pantalles de tablets i telèfons mòbils. Un treball d’ISGlobal ja va relacionar l’exposició nocturna a la llum blava amb més risc de càncer de mama i de pròstata.

“La llum nocturna, i especialment la llum d’espectre blau, pot disminuir la producció i secreció de melatonina, en funció de la intensitat i longitud d’ona”, segons Manolis Kogevinas, director científic de la distinció Severo Ochoa a ISGlobal i coordinador de la recerca. L’Agència Internacional de Recerca del Càncer a l’Organització Mundial de la Salut (IARC) classifica el treball en torn de nit com a probable cancerigen i els càncers de més alt risc són el de mama, pròstata i colorectal.

L’avaluació de l’exposició a la llum utilitzant imatges espacials no té en compte certs comportaments individuals, per exemple, l’ús de persianes, que és comú a Espanya i en altres països mediterranis. Així, l’estimació de l’exposició es pot interpretar com la quantitat de llum a la qual les persones estan exposades quan estan fora de casa, i dins de casa abans d’anar a dormir i de tancar les persianes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Controlat l’incendi en una empresa de Granollers

Notícia següent

El Govern amplia les restriccions de l’àrea metropolitana a Castelldefels i Gavà

Notícies relacionades