Catalunya

Investigadors troben una via per millorar la modulació dels fàrmacs en l’àmbit cel·lular

Un equip d’investigadors internacional liderat per la Universitat de Birmingham, al Regne Unit, amb participació de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques ha descobert una via que permetria millorar la modulació dels fàrmacs en l’àmbit cel·lular.

La investigació, publicada a la revista ‘Cell’, analitza com una proteïna present a la membrana de les cèl·lules, l’arrestina, controla l’efecte de determinats receptors cel·lulars implicats en el funcionament dels fàrmacs.

Aquest enfocament obre la porta al desenvolupament de millors tractaments per al dolor o patologies com la diabetis i malalties cardíaques, segons indiquen els responsables de la investigació.

El grup, liderat per la investigadora Jana Selent, ha dut a terme simulacions a escala atòmica de l’activitat de les molècules que han permès comprovar el paper regulador de l’arrestina sobre els receptors acoblats a proteïnes G. Això, afirmen els responsables de la investigació, pot permetre “obrir una via per poder modular de forma més adequada els fàrmacs i millorar així el seu perfil terapèutic”, explica Selent.

En l’estudi s’ha pogut observar, d’una banda, la manera com l’arrestina regula l’activitat dels receptors de les cèl·lules davant els estímuls (neurotransmissors o hormones). De l’altra, també s’ha comprovat quant de temps es porta a terme aquesta interacció.

Selent també ha explicat que la interacció entre la beta arrestina i els receptors actius “és molt més dinàmica del que es pensava”, i permet “un millor control dels senyals mitjançats per aquests receptors”.

Cal tenir en compte que entre el 30 i el 40% dels fàrmacs actuals actuen sobre els receptors acoblats a proteïnes G, precisament els regulats per la beta arrestina. Es tracta del grup més gran de receptors existent al cos humà, amb la funció primordial de regular els efectes de moltes hormones i neurotransmissors sobre les cèl·lules.

Gràcies a aquest fet, la beta arrestina passa a ser una possible diana per desenvolupar nous fàrmacs o millorar els existents, regulant “de forma molt més ajustada el seu efecte i possible toxicitat sobre les cèl·lules”, explica la investigadora de l’IMIM-Hospital del Mar.

Tags: Catalunya
SergioLahoz

Missatges recents

Catalunya comença a recuperar la normalitat després de la caiguda elèctrica

L'apagada generalitzada continua afectant milers de persones, però a partir de les 17 hores part del territori català ha recuperat…

1 hora fa

Com està afectant la caiguda elèctrica a Catalunya?

Les classes a les universitats suspeses, els semàfors sense funcionar, els trens parats i molts més problemes derivats de la…

4 hores fa

Punts de Catalunya ja recuperen el subministrament

La companyia elèctrica Endesa ha informat que punts de les comarques d'Osona, el Vallès Oriental, Ripollès, Garrotxa, Selva i Gironès…

5 hores fa

Quines poden ser les causes de l’apagada elèctrica?

Espanya pateix un col·lapse energètic que interromp completament el subministrament elèctric a tot el territori peninsular. A hores d'ara, és…

5 hores fa

Les universitats catalanes suspenen les classes arran de l’apagada elèctrica general

Les universitats catalanes han suspès les seves classes arran de l'apagada elèctrica general. Les principals universitats públiques del país han…

5 hores fa

Informen que es comença a recuperar tensió al nord i sud de la península

Red Eléctrica ha informat que s'ha començat a recuperar tensió pel nord i sud de la península Ibèrica. La companyia…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.