Un grup d’investigadors del Grup d’Estudi i Tractament de l’Autolesió (GRETA) ha alertat sobre la creixent problemàtica de les autolesions entre joves a Catalunya, on es calcula que aproximadament un 30% dels adolescents s’han autolesionat en algun moment. Aquestes xifres, que s’han presentat en un comunicat recent, posen de manifest la necessitat de respostes “urgents i coordinades” davant el que consideren una “crisi de salut pública”.
Des de la seva creació el 2016, GRETA ha treballat amb professionals de diversos hospitals catalans per monitorar aquesta situació, i els resultats són preocupants. Cada any, es registren al voltant de 14 milions de casos d’autolesió arreu del món, amb un 15% de joves afectats en algun moment de les seves vides. A Catalunya, la proporció s’eleva al 30%, un percentatge que s’acosta a la mitjana del Regne Unit i que ha estat en augment en països com els EUA i Austràlia.
El comunicat ha coincidit amb la publicació d’un informe d’experts internacionals a la revista The Lancet, que ressalta que les noies joves són les més afectades. Els investigadors de GRETA identifiquen diversos perfils, des de joves amb problemes emocionals greus fins a aquells que utilitzen l’autolesió com un mecanisme temporal per afrontar el malestar emocional.
Per abordar aquesta problemàtica, GRETA insisteix en la importància de potenciar factors de protecció com el suport familiar i comunitari. Proposen que la solució ha de transcendir el tractament individual i involucrar tota la comunitat.
A més, l’estudi destaca que, tot i que hi ha avenços en tractaments com la Teràpia Dialèctica Conductual (DBT), l’accés a aquests recursos és limitat. Per això, GRETA està treballant en l’adaptació d’intervencions psicològiques digitals, amb el suport de la Fundació La Marató de TV3, per fer-les més accessibles.
Tanmateix, els investigadors adverteixen que les xarxes socials contribueixen a la propagació d’aquest fenomen, amb un accés descontrolat a continguts perjudicials. Per això, demanen amb urgència la creació d’una normativa clara per regular el contingut relacionat amb les autolesions en aquestes plataformes, així com una formació més completa per als professionals de la salut mental i el desenvolupament de sistemes de prevenció.
“Des de Catalunya, tenim l’oportunitat de liderar la resposta a aquesta crisi”, afirmen els investigadors, que subratllen la importància d’actuar immediatament per evitar que la situació empitjori.
A falta de poc més de 24 hores per l'inici d'una nova vaga de treballadors a PortAventura, els sindicats i…
Protecció Civil ha rebaixat a prealerta el pla d'emergències Procicat activat aquest dilluns arran de l'apagada elèctrica generalitzada que ha…
Moments d'angoixa els que s'han viscut aquesta tarda al barri Gòtic de Barcelona. Un home amb un matxet ha provocat…
Del 5 a l’11 de maig, Lloret de Mar celebra la Setmana de la Gent Gran, una de les quatre…
Vilafranca del Penedès es prepara per acollir una nova edició, la segona, dels Dijous de Vi, una proposta que marida…
Torredembarra va viure diumenge, 27 d’abril, una gran jornada amb la celebració de la tercera edició del Motorshow, que va reunir…
Esta web utiliza cookies.