Catalunya

IA per millorar el diagnòstic del càncer de mama

Set hospitals de l’Institut Català de la Salut han creat i utilitzen diversos algoritmes per detectar la malaltia

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha desenvolupat quatre algoritmes d’intel·ligència artificial propis que han permès millorar el diagnòstic del càncer de mama. Això s’ha fet a partir de la quantificació de quatre biomarcadors (HER2, Ki67, receptors d’estrògens i receptors de progesterona). Aquesta tecnologia s’ha aplicat ja a prop de 600 possibles casos de càncer de mama al conjunt de la xarxa d’hospitals de l’ICS.

A més, es treballa per desenvolupar també algoritmes per al diagnòstic del càncer de pulmó a partir del 2024. El metge adjunt al servei d’Anatomia Patològica de Vall d’Hebron, Jordi Temprana, explica que el sistema facilita que el recompte de biomarcadors sigui més ràpid, més segur i que els diagnòstics siguin reproduïbles. Temprana ha destacat l'”equitat” en el diagnòstic i la “major precisió” que ofereix la digitalització. La imatge s’ofereix amb un nivell de precisió cel·lular.

Aquests avenços s’han fet en el marc del projecte Digipàtics, que l’ICS va començar a desplegar el 2021. A través d’aquest s’han digitalitzat més de dos milions de vidres amb preparacions histològiques (mostres microscòpiques de teixits i cèl·lules) i ja es disposa d’una gran base de dades de casos per a la recerca i la docència. A partir d’aquests s’han desenvolupat algoritmes d’intel·ligència artificial per afinar els diagnòstics de determinades patologies.

Les mostres pertanyen als serveis d’Anatomia Patològica dels set hospitals de l’organització que disposen d’aquesta especialitat: l’Arnau de Vilanova, el de Bellvitge, el Doctor Trueta de Girona, el Germans Trias i Pujol de Badalona, el Joan XXIII, el Verge de la Cinta i Vall d’Hebron. Això ha permès posar en marxa la xarxa d’anatomia patològica més gran d’Europa, ja que ara els 168 professionals de patologia d’aquests centres poden compartir casos, diagnòstics i coneixements en temps real.

Vall d’Hebron va ser pioner el 2021 en el desplegament del Digipàtics. A través d’aquest projecte ja s’han distribuït 24 escàners d’altra precisió entre els set hospitals i hi ha capacitat per escanejar un milió de mostres que es generen cada any a la xarxa d’hospitals de l’ICS. La previsió és que aquesta xifra creixi de forma constant durant els propers anys.

L’objectiu del projecte és la transformació digital del serveis d’anatomia patològica. Es digitalitzen tant les mostres histològiques com les imatges amb qualitat diagnòstica. Aquest procés permet la substitució efectiva dels microscopis per pantalles d’alta resolució i facilita que tots els hospitals de la xarxa puguin compartir imatges d’alta precisió.

Tags: Catalunya
Melissa Redacció Grua

Missatges recents

18 km de cues a l’AP-7 per un nou accident múltiple

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que s'estan produint diversos quilòmetres de cues a l'AP-7 a les comarques…

4 minuts fa

ERC demana a la Paeria suport a la rehabilitació de l’edifici modernista Magí Llorens

El grup municipal d’Esquerra Republicana a la Paeria demanarà al govern municipal que s’impliqui activament en la rehabilitació de la…

11 minuts fa

La recollida d’escombraries ‘porta a porta’ no funciona a Andorra la Vella

El sistema de recollida de les deixalles porta a porta que Andorra la Vella va instaurar en el passat mandat…

24 minuts fa

Arriba a Barcelona el Port Olímpic Living Lab

El dijous, 24 d'abril, el Port Olímpic de Barcelona acollirà la primera trobada del Port Olímpic Living Lab, un nou…

51 minuts fa

VÍDEO | 4 joves destrossen un cotxe al polígon de Valls i fugen corrents

Nou cas de vandalisme juvenil al Camp de Tarragona, ara al polígon de Valls, després que quatre joves hagin provocat…

1 hora fa

Moren un nen de 10 anys i la seva àvia en xocar amb el cotxe contra un mur

Una dona de 55 anys i un nen de 10 anys han mort després de xocar amb el seu cotxe…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.