Catalunya

El Govern dona suport al reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Aquesta distinció promou les regions que milloren la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les cultures alimentàries i l’educació per la salut i la innovació gastronòmica

El Govern ha aprovat donar suport al reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Es tracta d’una distinció atorgada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) que té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.

Durant l’any vinent, es desplegaran tota una sèrie d’accions orientades a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial, i a fomentar la gastronomia catalana i l’orgull i l’autoestima de la població de Catalunya envers la seva identitat culinària i alimentària. També es pretén atraure un turisme més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment i innovador.

pa amb tomaquetpa amb tomaquet

Amb el suport aprovat avui per part del Govern, s’insta als departaments i organismes i entitats del sector públic a desplegar les accions que es considerin pertinents per contribuir a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència. D’altra banda, també se’ls insta a seguir el manual “ÀpatsCatalunya”, en tots els àpats que se serveixin en situacions de representativitat institucional, tant en l’àmbit intern com a l’exterior.

La gastronomia, entesa com el conjunt d’activitats relacionades amb la preparació, distribució i consum d’aliments, representa una part significativa del teixit socioeconòmic català, amb una contribució d’aproximadament el 20% del PIB. En l’àmbit turístic, Catalunya ha fet una aposta decidida pel turisme enogastronòmic, un sector estratègic per al desenvolupament del país, tant per l’impacte econòmic que genera com pel fet de contribuir a la desestacionalització del turisme. A més, aquest tipus de visitant genera un 20% més de despesa que el turista convencional.

La Regió Mundial de la Gastronomia és un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura. El mes de juny de 2023, es va donar a conèixer que la candidatura catalana havia estat l’escollida per ostentar aquesta distinció l’any 2025.

L’impuls per a una nova revolució gastronòmica

Ja l’any 2016, Catalunya va ser reconeguda com a Regió Europea de la Gastronomia. Ara, amb la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, es vol impulsar de nou la revolució gastronòmica viscuda aleshores, posant l’accent en la innovació, el turisme sostenible, l’agricultura regenerativa, l’economia circular, i la preservació del paisatge i el patrimoni agroalimentari, entre altres aspectes.

Amb aquest nou reconeixement, Catalunya es vol consolidar, oferint una alimentació d’excel·lència basada en la qualitat, la tradició, la innovació, i la salut. Així mateix, es vol reforçar l’orgull i l’autoestima de la població catalana envers la seva identitat culinària i alimentària, i atreure un turisme més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment, i innovador.

A més, l’objectiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia està plenament alineat amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2024 (PEAC), amb la nova Estratègia Alimentària de Catalunya 2025-2028, i amb l’Estratègiade Turisme Enogastronòmic 2022-2027. Aquests instruments tenen com a objectiu, respectivament, construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable, i d’accés universal que consolidi les bases del Pacte Nacional per a l’Alimentació de Catalunya; i definir un model de turisme enogastronòmic regeneratiu, lent, i innovador que permeti promoure Catalunya com una destinació amb identitat, i estructurar una oferta amb valor, atractiva i competitiva.

Maria Redacció Lorenzo

Missatges recents

Real Murcia CF 0 – 1 Nàstic | Pablo Fernández torna a ser l’heroi de Tarragona

El Real Murcia CF ha monopolitzat els primers trenta minuts del partit, assetjant a la porteria de Dani Rebollo contínuament.…

36 minuts fa

Real Murcia CF 0 – 0 Nàstic | El descans salva al Nàstic de l’assetjament murcià

Espectacular ambient per la tornada dels Play-Offs entre el Nàstic i el Real Murcia CF a la Nueva Condomina. El…

2 hores fa

Luis César Sampedro escolta a l’afició del Nàstic i s’encomana a la ‘parella d’or’

El Nàstic de Tarragona inicia el partit de tornada dels Play-Offs guanyant gràcies a l'estratègia de Luis César Sampedro. A…

3 hores fa

Obliguen un alumne sord a treure’s l’audiòfon durant les proves PAU

En un episodi que la Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes (FIAPAS) considera "intolerable", un jove amb discapacitat auditiva…

3 hores fa

L’Spartan Race omple Encamp de visitants

L’Spartan Encamp-Andorra proclama Albert Soley i Andrea Bérquez guanyadors en la prova Beast, després de córrer 21 km i superar un…

4 hores fa

Salou inaugura la Fira d’Entitats

Salou ha viscut aquest matí la inauguració de la seva 11a Fira d’Entitats, un esdeveniment que ha convertit el primer tram…

4 hores fa