Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

Fes això per saber si t’estan espiant el mòbil

Avatar photo

El Govern va denunciar aquest dilluns l’espionatge als mòbils del president, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, fet amb el sistema Pegasus fa un any, i va interposar una denúncia a l’Audiència Nacional per aclarir l’origen de les escoltes, que ha qualificat d’“il·lícites i externes”.

Dues accions d’espionatge al mòbil de Sánchez el maig del 2021, del qual van extreure 2,6 gigues i 130 megues de dades, respectivament, i una al de Robles el juny del mateix any en què van aconseguir aconseguir 9 megues de dades, segons fonts de l’Executiu.

Aquest espionatge realitzat amb el sistema Pegasus va ser detectat pel Centre Criptològic Nacional –organisme depenent del CNI encarregat de la ciberseguretat nacional–. Els telèfons mòbils que un president del Govern i els seus ministres reben quan accedeixen al càrrec estan preparats pel CNI amb sistemes encriptats i tallafocs per evitar atacs.

És el Centre Criptològic qui s’encarrega de la revisió d’aquests terminals “professionals” i qui precisament ha constatat els atacs soferts pel sistema Pegasus als mòbils del president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va dir que des del maig del 2021, quan es va produir l’atac, hi va haver revisions i actualitzacions de seguretat del mòbil de Sánchez que “sembla que han estat eficaces” perquè no consta que hi hagi hagut més espionatges.

Aquesta aplicació d’espionatge s’instal·la al teu mòbil a través d’algun enllaç, a través de trucades de WhatsApp o utilitzant iMessage aprofitant-se de les vulnerabilitats del sistema operatiu, i es queda treballant en segon pla per permetre espiar remotament el que fas a través de el teu propi dispositiu.

Aquest sistema sol ser utilitzat a nivell governamental i no sol utilitzar-se per espiar persones de gran perfil polític o social, però hi ha aplicacions, com una d’Amnistia Internacional, amb què fer la comprovació de si el teu terminal està sent espiat.

L’aplicació es diu Mobile Verification Toolkit, i ajuda a trobar si teniu diversos tipus d’aplicacions espia. L’aplicació es pot trobar gratis i amb el codi obert a Githb. Només cal instal·lar-la a l’ordinador i connectar el mòbil perquè pugui analitzar-lo i buscar-hi amenaces.

Una altra opció menys complexa per saber si estem sent espiats és l’aplicació iMazing. Aquesta aplicació es pot descarregar a la seva pàgina oficial i es pot utilitzar tant a iOS, macOS i Windows. Funciona automàticament i és compatible amb totes les versions de iOS.

Aquest sistema d’espionatge va néixer el 2011 i va ser creat per l’empresa israeliana NSO Group amb l’objectiu de lluitar contra el cibercrim, prevenir atacs terroristes o combatre el tràfic de persones i el tràfic de drogues.

Es tracta d’un spyware o programari espia que s’infiltra als mòbils sense deixar rastre i que pot entrar a qualsevol dispositiu mitjançant missatges de text o bretxes de seguretat d’aplicacions de missatgeria instantània.

El malware és capaç d’aconseguir un control gairebé il·limitat, sense que l’usuari ho sàpiga. Detecta la ubicació del subjecte, entra a les seves aplicacions, grava converses, accedeix a correus electrònics, llista de contactes, fotos i vídeos, llegeix els missatges de text o acciona en remot la càmera per prendre imatges o gravar converses.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Roba amb violència rellotjes valorats en més de 100.000 euros a Palamós

Notícia següent

Troben una nau industrial amb milers de plantes de marihuana a Badalona

Notícies relacionades