Els supermercats racionalitzen la venda d’oli de gira-sol

Les grans cadenes de supermercats han començat a racionar la venda d’oli de gira-sol per evitar problemes d’abastiment per la guerra a Ucraïna. En els darrersdies, els supermercats han notat “compres desproporcionades” d’oli de gira-sol i, per evitar un desproveïment similar amb el paper de WC en l’inici de la pandèmia, han optat per limitar-ne la venda a totes les botigues.

En el cas de Mercadona, la compra d’oli de gira-sol està restringida a cinc litres per client i dia, i també s’ha racionat la venda de llavors amb la finalitat de “garantir un ús normal d’aquests productes”. A Consum, la compra d’oli de gira-sol es redueix a una ampolla per client. Als supermercats Bonpreu també estan dosificant la compra d’aquest tipus d’oli a un màxim de quatre ampolles o garrafes per persona. I a la cadena Makro també es restringeix la compra a una ampolla d’oli de gira-sol per client i dia.

L’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS) va reconèixer que algunes empreses estaven adoptant “mesures de limitació” de venda d’oli de gira-sol davant el “comportament atípic” del consumidor en les darreres hores.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) critica les restriccions que estan imposant els supermercats sobre les vendes d’oli de gira-sol, un producte del qual Ucraïna n’és un dels principals productors. “Davant l’alarma generalitzada per la possible falta d’oli de gira-sol, l’OCU vol transmetre un missatge de calma”, ha expressat en un comunicat. Segons l’organització, la possible manca d’aquest producte no es concretaria almenys fins l’any vinent, ja que l’oli que es ven actualment prové de la collita de l’estiu passat. Alhora, recorda que l’Estat tindria marge suficient per impulsar la producció nacional o la comercialització d’altres olis vegetals. “Les restriccions generen alarma i afavoreixen la pujada de preus”, resumeix l’OCU.

Quasi el 70% de l’oli de gira-sol que Espanya importa prové d’Ucraïna i bona part es destina al sector agrícola, l’hostaleria o la indústria conservera i del peix. L’abastiment està garantit a curt termini, però si la guerra a Ucraïna s’allarga en el temps caldrà buscar produccions alternatives com l’oli de soja.