Els fumadors tenen més risc de morir per la Covid-19

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avisat que les persones infectades per la Covid-19 i fumadores tenen un major risc de patir la malaltia de forma greu i, fins i tot, de mort. A més d’aquesta advertència, l’OMS ha reconegut que per ara no s’ha demostrat que els addictes al tabac tinguin més possibilitats de contagiar-en comparació a un no fumador.

Així conclou en un informe tècnic en el qual s’han analitzat fins a 34 estudis realitzats fins ara sobre el consum de tabac i el nou coronavirus, dels quals 26 eren d’Observació i 8 metaanàlisi, si bé en cap s’ha analitzat el risc d’infecció o d’hospitalització dels pacients fumadors.

“Els estudis centrats en els hospitals que informen sobre les característiques dels pacients poden tenir diverses limitacions, ja que no és senzill recopilar dades sobre el tabaquisme en contextos d’emergència sanitària. A més, les característiques dels hospitalitzats difereixen segons el país, els recursos disponibles, l’accés als hospitals i els protocols clínics”, ha explicat l’organisme de Nacions Unides.

Ara bé, amb l’evidència actual disponible, l’OMS ha informat que fumar està associat a una major gravetat de la malaltia que provoca el nou coronavirus, així com de mort, en pacients hospitalitzats.

No obstant, i tot i que reconeix que probablement estigui relacionat amb la gravetat de la malaltia, “no hi ha evidència” per quantificar el risc que té un fumador de ser hospitalitzat per Covid-19 o, fins i tot, d’infectar-, de manera que l’OMS ha destacat la necessitat de realitzar més estudis per conèixer aquest aspecte.

Finalment, i donats els danys que provoca el consum de tabac i el tabaquisme passiu, l’organisme ha recomanat deixar de fumar, comentant que hi ha intervencions que han demostrat la seva utilitat per abandonar el tabaquisme com, per exemple, les aplicacions mòbils, les teràpies de reemplaçament de nicotina o els medicaments aprovats per deixar el tabac.