El sucre és una substància dolça i cristal·lina que es troba de manera natural en diversos aliments, com a fruites i verdures. No obstant això, la forma més comuna de sucre utilitzada en l’alimentació és el sucre de canya o el sucre de remolatxa, que es processa i refina per a obtenir cristalls blancs.
El sucre es compon principalment de sacarosa, un disacàrid format per glucosa i fructosa. És un carbohidrat que proporciona energia a l’organisme. Es fa servir àmpliament en la indústria alimentària per a endolcir aliments i begudes, i també s’usa en la preparació de productes enfornats, postres i dolces.
Prendre massa sucre pot tenir diversos inconvenients per a la salut. Aquí hi ha alguns d’ells:
Augment de pes: El consum excessiu de sucre, especialment en forma de begudes ensucrades, postres i aliments processats, pot contribuir a l’augment de pes. El sucre conté calories buides, cosa que significa que proporciona energia sense nutrients essencials. Si consumeixes més calories de les que cremes, això pot portar a l’augment de pes i, potencialment, a l’obesitat.
Major risc de malalties cardíaques: La ingesta elevada de sucre s’ha associat amb nivells elevats de triglicèrids, colesterol LDL (el “colesterol dolent”) i pressió arterial alta, tots ells factors de risc per a malalties cardíaques.
Augment del risc de diabetis tipus 2: L’excés de sucre en la dieta pot portar a resistència a la insulina, la qual cosa dificulta que el cos utilitzi eficientment la glucosa en sang. Amb el temps, això pot portar al desenvolupament de diabetis tipus 2.
Problemes dentals: El sucre és una de les principals causes de les càries dentals. Els bacteris presents en la boca s’alimenten de sucre, produint àcids que erosionen l’esmalt dental i poden provocar la formació de càries.
Impacte en la salut mental: Alguns estudis han suggerit una relació entre el consum elevat de sucre i un major risc de depressió i trastorns de l’estat d’ànim. Encara que la connexió exacta no és completament clara, es creu que el sucre pot desencadenar canvis en la química del cervell i afectar negativament l’estat d’ànim i la salut mental.
Major risc de malalties cròniques: El consum excessiu de sucre ha estat associat amb un major risc de desenvolupar malalties cròniques com el càncer, la malaltia de fetge gras no alcohòlic i la malaltia renal crònica. Encara que s’ha d’investigar més per a comprendre completament aquestes associacions, l’evidència diu que el sucre en excés pot tenir un efecte negatiu en la salut a llarg termini.
És important tenir en compte que no tots els sucres són iguals, ja que com dèiem, les fruites contenen naturalment sucre a més de vitamines, minerals i fibra. No obstant això, el consum excessiu de sucre afegit en forma d’aliments processats i begudes ensucrades és el que s’associa amb aquests inconvenients per a la salut. Es recomana limitar el consum de sucres afegits i optar per una alimentació equilibrada i saludable.
Port Tarragona i la Marina Port Tarraco han dut a terme un simulacre de gabinet de gestió d’emergències en el…
Les autoritats continuen la recerca de Bernardino, un nen de quatre anys que es troba desaparegut des del passat dissabte…
Un centenar de jugadors i jugadors de pàdel ja han pogut tastar la fórmula de les Aperol Pàdel Nights del…
Dimecres dia 7 de maig, l’Alt Camp va ser l’escenari de la Trobada d’Agents Turístics de La Ruta del Cister,…
Dani Vidal ha realitzat aquesta tarda la seva última compareixença com a primer entrenador del Nàstic de Tarragona. El tècnic…
La línia R8 de Rodalies de Renfe presenta retards de fins a tres quarts d'hora aquest dilluns al vespre arran…
Esta web utiliza cookies.