El virus ja circulava per Catalunya al març de 2019

Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han detectat la presència del coronavirus en mostres d’aigües residuals de Barcelona recollides el 12 de març de 2019 a un estudi en col·laboració amb Aigües de Barcelona.

El repositori ‘medRxiv’ ha publicat els resultats que indicarien que la infecció era present “molt abans que es tingués constància de qualsevol cas de Covid-19 al món”, ha informat la UB en un comunicat aquest divendres.

S’ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus en la femta, que posteriorment arriben a les aigües residuals, de manera que l’epidemiologia basada en aquestes aigües és “una eina potencial d’alerta precoç” de la circulació de virus entre la població.

Així, es va identificar l’aparició de genomes entre principis de gener i principis de març de 2020, el que avança la cronologia de la seva arribada a Espanya: ja el 15 de gener es detectava la presència de virus, 41 dies abans de la declaració del primer cas.

Aquests resultats han impulsat als investigadors a analitzar algunes mostres congelades entre gener de 2018 i desembre de 2019, amb el resultat de trobar genomes al març de 2019, abans de la notificació de qualsevol cas de arreu del món.

Així mateix, totes les mostres han resultat negatives a excepció de la de el 12 de març de 2019, que ha mostrat nivells de SARS-CoV-2 “molt baixos però que ha donat clarament positiu amb una prova PCR”.

Els investigadors han estimat que, atès que la majoria de casos de Covid-19 mostren una simptomatologia similar a la grip, els primers “han quedat emmascarats”.